Durva rezsinövelő, amit egy pillanat alatt kiiktathatsz

A radiátor légtelenítése

Szerelő nélkül is megoldhatod a problémát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a radiátor nem működik megfelelően és kellő hatásfokkal, az a fűtésszámládon is komoly nyomokat hagyhat, szerencsére azonban előbbinek egyszerű oka is lehet, melyet egy kis kézügyességgel viszonylag gyorsan orvosolhatsz, meggátolva ezzel, hogy a probléma tovább növelje a rezsit.

Ez az ok ugyanis gyakran csupán az, hogy a radiátor csöveibe levegő szorult, ami miatt nem lesz optimális a víz körforgása: ennek legjellemzőbb tünete, ha a radiátor nem melegszik fel egyenletesen, például jóval hidegebb a tetején, mint az alsó részén.

Ilyenkor légteleníteni kell, ami egyszerűbb, mint ahogy a legtöbben gondolnák, és ha bebizonyosodik, hogy valóban ez volt a probléma, még csak szerelőt sem kell hívni.

Érdemes légteleníteni minden fűtési szezon kezdetén, azonban jobb később, mint soha: mi is megpróbáltuk.

Erre lesz szükséged

A légtelenítéshez szükséged lesz egy kis rongyra és egy tálkára, hogy felfogd a kicsöpögő vizet - ezeket majd a szelep alá kell tartani, tenni -, emellett pedig a legtöbb radiátorhoz be kell szerezni egy úgynevezett légtelenítő kulcsot: ez az aprócska szerkentyű barkácsboltokban általában már 100-150 forintért kapható.

Légtelenítés lépésről lépésre

Mielőtt nekiállnál a műveletnek, fontos, hogy elzárd a fűtést, illetve megvárd, míg a radiátor lehűl. Ha ez megtörtént, a kulcsot illeszd a radiátor szelepéhez, majd kezdd el forgatni az óramutató járásával ellenkező irányba, nagyon lassan, közben pedig figyelj nagyon, ha ugyanis valóban légbuborék volt a radiátorban, hallani fogsz egy sziszegő hangot, ami jelzi a levegő távozását.

Egyetlen tárgy, amivel ezreket spórolhatsz meg a fűtésen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezután semmiképp se tekerd tovább a szelepet, várd meg, amíg megjelennek a vízcseppek, majd forgasd vissza, az óramutató járásával megegyező irányban, és zárd el, majd szorítsd meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még több tipp spóroláshoz:

Nekünk ez a videó is sokat segített!

Az interneten számos Do It Yourself, vagyis Csináld magad! videót lehet találni, ami a radiátor légtelenítésére is igaz. A leírtak kiegészítéseként érdemes megnézned a következőt.

Ha végeztél, kapcsold vissza a fűtést, és teszteld le, felmelegszik-e megfelelően a radiátor, ha nem, akkor más lehet a probléma, mint ahogy akkor is, ha nem jön levegő, esetleg víz sem a radiátorból. Ilyenkor érdemesebb lehet szerelőt hívni.

Ezt is szeretjük