5 bevált praktika nőknek

Ha nincs férfi a háznál

Csöpög a csap? Kikapcsolt a konvektor? Nem indul az autó? Ráadásul egyetlen férfi sincs a láthatáron? Akkor használd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik. Ideális esetben ekkor perceken belül megérkezik a herceg fehér lovon, kezében egy szerszámos ládával, ám akkor sem kell kétségbeesni, ha erre vajmi kevés az esély.

Na persze ha a központi kazán szűnik meg létezni, érdemes szakember segítségét kérned, más esetben azonban te is kezedbe veheted a dolgok irányítását.

Egy eldugult lefolyón ugyanis egy jó ötlet is segíthet, ahogy a kilincsre sem feltétlenül a szakembernek adott néhány ezer forint a megoldás. Hogy hogyan bánj el az autót ért rozsdával vagy az akadozó zárral? Eláruljuk!

Ha laza, ha akad vagy mozog

Bármennyire is masszív, az asztal és a szék is veszíthet idővel stabilitásából. Ám attól, hogy mozogni kezd a szék lába, vagy billegni kezd az asztal, még nem kell feltétlenül egy új után nézned! Elég, ha bevetsz néhány praktikát.

 • A mozgó széklábat vedd ki a székből, tekerj a végére egy kevés damilt vagy cérnát, kendd be erős ragasztóval, majd illeszd vissza a helyére.
 • A fából készült, elsősorban régebbi fiókos szekrények általános problémája a fiókok akadása. Ha nem szeretnél idő előtt megválni kedvenc bútordarabodtól, akkor nincs szükséged másra, mint egy kis gyertyaviaszra vagy szappanra: bármelyiket is választod, vékony rétegben vidd fel a fiók oldalára, valamint a sínre, amelyben csúszik.
 • Nincs is idegesítőbb, mint amikor az asztal "nem találja a helyét." Pedig a billegő asztal könnyen rendbehozható, ha a problémát a gyökereinél oldod meg, azaz visszaadod a megrövidült láb eredeti hosszát. Ehhez jó adag fapasztára, pergamen- és csiszolópapírra lesz szükséged. A fapasztával jó vastagon kendd be a pergament, majd állítsd bele az asztal lábát. Ha megszáradt, vágd le a kilógó részeket, majd csiszolópapírral csiszold formára.

Ha nem csavar a csavar...

...vagy ha lötyög, túl kicsi vagy túl nagy, rendszeresen kilazul, esetleg egyszerűen képtelenség eltávolítani, akkor is van mit tenni.

 • Ha a facsavar körüli lyuk már nagyobb, mint maga a csavar, akkor mi sem egyszerűbb, mint néhány gyufaszállal segíteni rajta. A lyukba dugj néhány gyufát, kilógó végüket törd le, majd jöhet ismét a csavar. Így biztosan nem lesz laza!
 • A háztartási gépek és eszközök gyakori problémája az állandóan kilazuló csavarok. Ám ennek is véget vethetsz, ha meghúzásuk előtt egy kevés sellakkot cseppentesz a csavar feje alá. Megéri kipróbálni!
 • Egy csavart érdemes alaposan becsavarozni, hogy valóban tartson. Na de mi a helyzet azokkal, amelyeket olyannyira sikerült becsavarni, hogy már ki sem akarnak jönni többet? A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy a csavarhúzó fejét annyira felhevíted, amennyire csak tudod, és így kezdesz neki a csavar eltávolításának.

Ha az autóval van gond

Sok férfi szerint a nőknek még csak az autók közelébe se kellene menniük. Hát pedig megyünk, sőt akkor sem esünk kétségbe, ha valami probléma adódik. Hogy hogyan oldjuk meg? Néhány jó ötlettel!

 • A kényes felületekhez hasonlóan az autó is képes megsérülni, foltokat és karcolásokat szerezni. Ez utóbbi esetében - ha a karc nincs szembetűnő helyen és mérete is lehetővé teszi -, egy kis zsírkréta is megoldás lehet. Kendd be vele a sérült felületet, majd egy kevés színtelen körömlakkal fesd át.
 • A sérülések mellett a különböző foltok is elcsúfíthatják az autót. Ilyen például a rozsda okozta folt, amelyet azonban alufólia-gombóccal vagy fémgyapottal hatékonyan el lehet eltávolítani a lökhárítóról. Komolyabb foltokhoz érdemes rozsdamarót használni.
 • Az akkumulátor is hajlamos a korrodálódásra. Ez esetben azonban már némi mosogatószer és egy kevés zsír is megoldás lehet: erős mosószeres vízzel mosd le az akku pólusait, majd ha megszáradt, kendd be gépzsírral vagy vazelinnel.

Ha csepeg a csap

A vízkő és az idő hatására minden csap elkezd egyszer csepegni és minden lefolyó képes egyszer eldugulni. Ahhoz azonban, hogy megelőzd az árvizet, még nem kell azonnal szerelőt hívnod! A pénztárcád kímélése végett először próbáld ki praktikáinkat!

 • Ha zuhanyozás közben oda is megy víz, ahová nem szeretnéd, akkor nagy valószínűséggel a vízkő eltömítette a zuhanyfejet. Ha ez utóbbi fémből van, akkor egy kevés ecettel orvosolhatod a problémát, mégpedig úgy, hogy a zuhanyfejet ecetes vízben - fele-fele arányban - forralod 15 percig. A műanyag zuhanyfejet csupán forró ecetes vízben áztasd, de vigyázz, hogy meg ne olvadjon benne.
 • Az eltömődött, vízköves csapokat is érdemes lecsavarozni, majd egy éjszakára ecetes vízben áztatni. Hidd el, az összes vízkő eltávolítható így róluk!
 • A fürdőszoba, illetve a wc egyik legnagyobb ellensége a vízkő, amely akár több rétegben is képes lerakódni. A wc esetében ilyenkor érdemes a lerakódást egy kevés bórax és citromlé keverékével bekenni, majd állni hagyni 2 órán át. Ezután könnyen lesúrolható a szennyeződés, ám ha mégsem, akkor érdemes egy kisebb darab, finomabb szemcsés csiszolópapírt bevetned. Hidd el, megéri!
Ezt is szeretjük