Így számolj le hetekre a porral!

6 meglepő fortély

Eleged van abból, hogy semmi látszata annak, hogy kitakarítottál? Eláruljuk, hogyan űzheted ki a port hetekre a lakásból.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára veled is számtalanszor előfordult már, hogy még szinte nem is végeztél a lakás teljes portalanításával, máris kezdhetted elölről az egészet.

A portörlés - talán éppen emiatt - senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Annak érdekében, hogy a lehető legritkábban kelljen ráfanyalodnod a népszerűtlen házimunkára, vesd be az alábbi egyszerű, de nagyszerű fortélyokat!

Felejtsd el a tollseprűt!

Ha porról van szó, a legjobb megoldás, ha mikroszálas törlőkendővel veszed fel ellene a harcot. Ez a fillérekért beszerezhető eszköz az egyik leghatékonyabb fegyver a bútorok tisztán tartásához. Az okos kis rongydarab titka abban rejlik, hogy egy különleges gyártási technológiának köszönhetően - a hagyományos anyagokkal ellentétben - jóval nagyobb felületen érintkezik a tisztítandó felülettel. A kendő hatékonyságát fokozza kivételes nedvszívó képessége, minek köszönhetően nem csak a folyadékból, de a koszból is sokkal többet képes magába zárni. A sokoldalú és mindössze néhány száz forintért beszerezhető törlőkendőt szárazon és nedvesen egyaránt használhatod - a lakásban található bútorok mindegyike esetében.

Ne feledkezz meg a rejtett porgyűjtőkről!

Kizárólag akkor lesz lehetőséged hosszabb időre megszabadulni a portól a lakásban, ha nem csak a látható helyeken takarítasz. Az asztal, a polcok és a szekrények felületének portalanítása mellett ne feledkezz meg lemosni a szobanövények leveleit is - egyszerűen állítsd őket a kádba, és zuhanyozd le, vagy egy nedves ronggyal töröld át a leveleket. Ezután érdemes babaolajjal átkenned a felületüket, melyen megtapad a por, így nem száll majd a lakásban.
Az ablakok szigeteléséről is tanácsos gondoskodni: már azzal is nagymértékben csökkentheted a lakásba kerülő por mennyiségét, hogy egy henger alakú ablakpárnát helyezel a két ablakkeret közé.

Az öntapadós szigetelőcsík szintén jó megoldás. A kárpitozott bútorokat porszívózd le, a könyveket alaposan csapkodd ki az ablakban, majd nedves ronggyal töröld át a felületüket. A porszívóval a konyhai és a fürdőszobai szellőzőnyílásokba se feledkezz meg benyúlni.

Csináld magad!
Az ablakok felújításáról és szigeteléséről magad is gondoskodhatsz. Az ép, huzatmentes ablakok mellett ráadásul nemcsak a por kevesebb, de a fűtésre sem kell annyit költened. Itt megtudhatod, hogyan csináld. »

Textillágyító folyadékkal, alkohollal

A fa és az üveg felületek tisztítása az egyszerűbb feladatok közé tartozik. A televízió, a számítógép vagy a laptop monitorjának tisztítása azonban jóval nehezebb feladat, hiszen elektromos töltésüknél fogva szinte pillanatok alatt újra magukhoz vonzzák a port. Ezt megakadályozhatod, ha textillágyító folyadékkal veszed fel a harcot ellene. Ez ugyanis csökkenti az elektrosztatikus töltést, így jó ideig megakadályozza, hogy a por visszaszállhasson a felületre.

A redőnyök és a reluxa portalanításánál is a textillágyítót tanácsos bevetned. Elsőként alaposan mosd át forró, mosószeres vízzel a redőnyt, tiszta ruhával szárítsd meg, majd a tartós eredmény érdekében a portalanítás végeztével töröld át a léceket textillágyítóval átitatott ronggyal. Amikor a hatás megszűnik, ismételd meg újra a módszert. A reluxa beporosodott léceit gyógyszertári alkohollal tisztíthatod meg a leghatékonyabban. Tekerj be egy lapos szerszámot - például egy vajazó kést - puha ronggyal, az egészet mártsd az alkoholba, majd gyors mozdulatokkal tüntesd el a port a lécekről.

Használj ecetet és harisnyát!

A pergamenből készült lámpaernyő portalanításáról - a művelet bonyolultsága miatt - sokan hajlamosak megfeledkezni. Pedig nem túl esztétikus, ha a többnyire fehér színű lámpásokon több centi vastagon áll a por, ráadásul a dolgot sokkal egyszerűbben is megoldhatod, mint gondolnád. A lámpaernyőt egyszerűen szereld le, állítsd a kádba, majd hirtelen és gyors mozdulatokkal, a lehető legerősebb vízsugárral mosd le róla a port. Ezután hagyd megszáradni, majd ecetes vízbe mártott, jól kicsavart ruhával töröld át a felületét.

A padló és a parketta folyamatos porosodása sem jelenthet többé akadályt, ha kéznél vagy egy súrolókefe és egy kiselejtezett harisnya. A már nem használt harisnyát egyszerűen húzd rá a súrolókefére, és ezzel portalanítsd a parkettát és a padlót.

Ezzel az apró résekből is eltávolíthatod a port, a porszívózással ellentétben azonban egyben némi fényt is kölcsönözhetsz így a felületnek.

Ezt is szeretjük