Plusz 5 négyzetméter a konyhába átépítés nélkül
Kreatív szupertárolók
Egyszerűen megnövelheted a konyhád befogadóképességét néhány ötletes tárolóval. Íme!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a konyhában rengetegféle dolgot kell tárolni, többek között konyhagépeket, edényeket, étkészleteket, fűszereket, asztalneműket, mosószereket, szakácskönyveket és szemetesvödröket a szelektíven gyűjtött hulladékoknak, ezért itt több kreatív tárolási megoldásra van szükség, mint a lakás bármelyik más helyiségében.

A modern bútortervezők egymással versengve próbálnak minél nagyobb kapacitású tárolóhelyeket kialakítani a lehető legkisebb helyen - nekik köszönhető, hogy manapság egy kis konyhát is berendezhetsz úgy, hogy mindennek legyen helye, és tágasnak érezd annak ellenére, hogy csupán néhány négyzetméter az alapterülete. A következő megoldásokhoz nem kell falakat kiverned, mégis megnövelheted velük a konyha kapacitását.

Beépített megoldások

A legnagyobb tárolóhelyet a beépített szekrényekben lehet kialakítani. Ezek segítségével a konyha rendben tartható akkor is, ha a minimális felszerelésen túl is van tárolnivalód. A beépített bútorok segítenek kihasználni a holttereket is. Fiókok találhatók például az alsó szekrények lábazati részében közvetlenül a padló fölött, vagy kiforduló polcok a sarokelemekben. A kihúzható elemekben borosüvegeket, zöldségeket vagy szemetesvödröt tarthatsz, tehát minden olyan tárgyat, amelyek máskülönben értékes helyet foglalnának el a konyhaszekrény pultján vagy a padlón.

Szekrények, fiókok, polcok - minden mennyiségben

Van, aki úgy véli, hogy a fiókok könnyebb hozzáférést biztosítanak az eszközökhöz, mint a szekrények, és általában hatékonyabban lehet elrakodni bennük.

A betétek és elválasztók a lapos fiók tartalmát szépen elrendezik, míg a különleges tárgyak befogadására nagyobb méretű fiókok állnak rendelkezésre, például rendkívül mély fiókok a lábosoknak és a fazekaknak, illetve miniatűr fűszerfiókok.

A felső szekrények sora jól mutat, kis térben azonban elég nyomasztóak lehetnek. A nyitott polcok könnyedebbek, és amennyiben rendben tartod és rendszeresen takarítod őket, praktikusak is. Jól mutatnak rajtuk a porcelán- és pohárkészletek, a fűszertartók és a különféle tárolódobozok. A vaskos lebegő fapolcok, amelyeket hosszú csavarokkal kell felszerelni, hogy ne látsszon a felfüggesztés, és amelyeket a háttérben lévő fallal harmonizáló színűre festenek, úgy néznek ki, mintha a konyhabútor tartozékai lennének. A fém- vagy vastag üvegpolcok hűvösebb, funkcionálisabb benyomást keltenek.

Egyedi tervezésű fiókok

A szabványos alsó elemekben négy fiók fér el akkora helyen, mint egy kétpolcos szekrény. A fiókok lehetővé teszik, hogy felülről tisztán láthasd a tartalmukat ahelyett, hogy derékmagasságnál alacsonyabb szekrényben kellene turkálnod azért, hogy hátulról előhalássz valamit. A leghatékonyabbak a keskeny, kihúzható fiókok, amelyeket úgy alakítanak ki, mint egy mély fiókot, de a belsejük rekeszekre van osztva, hogy mindkét oldalról jól láthasd, mi van bennük, és mindent elérhess. Ezek alsó vagy teljes magasságú elemek, utóbbiakban egyetlen keskeny front mögött elhelyezheted a kamra egész tartalmát.

Sínek, tartók, akasztók
A felfüggesztett tárolási mód helytakarékos. A gyakran használt eszközöket a munkalap fölött a falra rögzített, illetve a lap elülső éle mentén futó acélrúdra akaszthatod, a mennyezetre függesztett tartókkal a fejed fölött tárolhatod a serpenyőket, tepsiket és más edényeket. A falra erősített fogasokon és kampókon tarthatsz például bögréket, sajtreszelőt vagy mérőpoharat, a csöpögtetőtálca fölé a falra szerelt rács pedig az edényszárítást is megoldja.

Zsúrkocsik, tálcák, ládák

A beépített fiókokat önálló tárolókkal is kiegészítheted, amelyeket az asztalok és munkalapok alá tolhatsz, vagy a felső szekrények tetejére tehetsz, hogy ezzel is kihasználd a nagy belmagasságot.

A fonott kosarak és dróttálcák evőeszközök vagy más holmik önálló tárolóiként bárhol elhelyezhetők, ahol helyet találsz számukra. Nagyobb fémládákban lábosokat és tésztaszűrőket tarthatsz. Szükség szerint zsúrkocsikat vagy görgős rekeszeket is beszerezhetsz. A kerekes vágódeszka munkalapként szolgál, alatta pedig akár polcok is helyet kaphatnak.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Lakásdekoráció mindenkinek című könyve segített.

Ezt is szeretjük