Plusz 5 négyzetméter a konyhába átépítés nélkül

Kreatív szupertárolók

Egyszerűen megnövelheted a konyhád befogadóképességét néhány ötletes tárolóval. Íme!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a konyhában rengetegféle dolgot kell tárolni, többek között konyhagépeket, edényeket, étkészleteket, fűszereket, asztalneműket, mosószereket, szakácskönyveket és szemetesvödröket a szelektíven gyűjtött hulladékoknak, ezért itt több kreatív tárolási megoldásra van szükség, mint a lakás bármelyik más helyiségében.

A modern bútortervezők egymással versengve próbálnak minél nagyobb kapacitású tárolóhelyeket kialakítani a lehető legkisebb helyen - nekik köszönhető, hogy manapság egy kis konyhát is berendezhetsz úgy, hogy mindennek legyen helye, és tágasnak érezd annak ellenére, hogy csupán néhány négyzetméter az alapterülete. A következő megoldásokhoz nem kell falakat kiverned, mégis megnövelheted velük a konyha kapacitását.

Beépített megoldások

A legnagyobb tárolóhelyet a beépített szekrényekben lehet kialakítani. Ezek segítségével a konyha rendben tartható akkor is, ha a minimális felszerelésen túl is van tárolnivalód. A beépített bútorok segítenek kihasználni a holttereket is. Fiókok találhatók például az alsó szekrények lábazati részében közvetlenül a padló fölött, vagy kiforduló polcok a sarokelemekben. A kihúzható elemekben borosüvegeket, zöldségeket vagy szemetesvödröt tarthatsz, tehát minden olyan tárgyat, amelyek máskülönben értékes helyet foglalnának el a konyhaszekrény pultján vagy a padlón.

Szekrények, fiókok, polcok - minden mennyiségben

Van, aki úgy véli, hogy a fiókok könnyebb hozzáférést biztosítanak az eszközökhöz, mint a szekrények, és általában hatékonyabban lehet elrakodni bennük.

A betétek és elválasztók a lapos fiók tartalmát szépen elrendezik, míg a különleges tárgyak befogadására nagyobb méretű fiókok állnak rendelkezésre, például rendkívül mély fiókok a lábosoknak és a fazekaknak, illetve miniatűr fűszerfiókok.

A felső szekrények sora jól mutat, kis térben azonban elég nyomasztóak lehetnek. A nyitott polcok könnyedebbek, és amennyiben rendben tartod és rendszeresen takarítod őket, praktikusak is. Jól mutatnak rajtuk a porcelán- és pohárkészletek, a fűszertartók és a különféle tárolódobozok. A vaskos lebegő fapolcok, amelyeket hosszú csavarokkal kell felszerelni, hogy ne látsszon a felfüggesztés, és amelyeket a háttérben lévő fallal harmonizáló színűre festenek, úgy néznek ki, mintha a konyhabútor tartozékai lennének. A fém- vagy vastag üvegpolcok hűvösebb, funkcionálisabb benyomást keltenek.

Egyedi tervezésű fiókok

A szabványos alsó elemekben négy fiók fér el akkora helyen, mint egy kétpolcos szekrény. A fiókok lehetővé teszik, hogy felülről tisztán láthasd a tartalmukat ahelyett, hogy derékmagasságnál alacsonyabb szekrényben kellene turkálnod azért, hogy hátulról előhalássz valamit. A leghatékonyabbak a keskeny, kihúzható fiókok, amelyeket úgy alakítanak ki, mint egy mély fiókot, de a belsejük rekeszekre van osztva, hogy mindkét oldalról jól láthasd, mi van bennük, és mindent elérhess. Ezek alsó vagy teljes magasságú elemek, utóbbiakban egyetlen keskeny front mögött elhelyezheted a kamra egész tartalmát.

Sínek, tartók, akasztók
A felfüggesztett tárolási mód helytakarékos. A gyakran használt eszközöket a munkalap fölött a falra rögzített, illetve a lap elülső éle mentén futó acélrúdra akaszthatod, a mennyezetre függesztett tartókkal a fejed fölött tárolhatod a serpenyőket, tepsiket és más edényeket. A falra erősített fogasokon és kampókon tarthatsz például bögréket, sajtreszelőt vagy mérőpoharat, a csöpögtetőtálca fölé a falra szerelt rács pedig az edényszárítást is megoldja.

Zsúrkocsik, tálcák, ládák

A beépített fiókokat önálló tárolókkal is kiegészítheted, amelyeket az asztalok és munkalapok alá tolhatsz, vagy a felső szekrények tetejére tehetsz, hogy ezzel is kihasználd a nagy belmagasságot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fonott kosarak és dróttálcák evőeszközök vagy más holmik önálló tárolóiként bárhol elhelyezhetők, ahol helyet találsz számukra. Nagyobb fémládákban lábosokat és tésztaszűrőket tarthatsz. Szükség szerint zsúrkocsikat vagy görgős rekeszeket is beszerezhetsz. A kerekes vágódeszka munkalapként szolgál, alatta pedig akár polcok is helyet kaphatnak.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Lakásdekoráció mindenkinek című könyve segített.

Ezt is szeretjük