Ha penész van a matracon, azonnal tisztítani kell: így távolítsd el a foltot

A penész nagyon veszélyes lehet, ezért fontos a megfelelő kezelés az egészség megóvása érdekében is.

Penészes matrac tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A penész akkor jelenik meg a matracon, ha környezete túl meleg és párás. Ha a penészgombát gyorsan felfedezik, és megfelelően kezelik, bizonyos módszerek alkalmasak lehetnek a biztonságos eltávolításra. A penészgombát azonban azonosítani kell, mielőtt megkísérelnéd kitisztítani a matracot.

Azok a penészgombák, amelyekkel a legtöbb lakástulajdonos találkozik, három kategóriába sorolhatók, amelyek az allergén, a patogén és a mérgező.

Így távolítsd el a penészfoltot a matracról 

Előfordulhat, hogy az allergén penészgombák eltávolítására szakembert kell felkérni, azonban a legtöbb allergén penész eltávolítható otthoni fertőtlenítőszerrel.

A kórokozó penészgombák ellen is lehet otthoni fertőtlenítőszerekkel védekezni, de a nagy kiterjedésű foltok szakszerű eltávolítást igényelnek.

A mérgező penészgombák a legkárosabbak, és szakemberre van szükség, hogy elpusztítsa a penészt, és megsemmisítse az érintett anyagon őket.

A penész számos mellékhatást okozhat. Egyes embereknél a penész orrdugulást, torokfájást, köhögést vagy ziháló légzést, égő szemeket vagy bőrkiütést okozhat. Az asztmás vagy a penészgombára allergiás embereknél súlyos reakciókat okozhatnak.

GettyImages-155147399
Fotó: baytunc / Getty Images Hungary

A gyengült immunrendszerű és krónikus tüdőbetegségben szenvedők tüdeje fertőzést kaphat a penészgombától. Tanuld meg, hogyan lehet a legjobban megszabadulni a penésztől a matrac felületén, és tudd meg, hogy mikor kell kidobni a matracot.

Ha a matracon penészgombát fedeznek fel, azt azonnal ki kell takarítani, vagy a matracot a helyi önkormányzat útmutatásai szerint ártalmatlanítani kell. Mindaddig, amíg spórák vannak jelen, és a matrac a számukra optimális hőmérséklettel és páratartalommal rendelkezik, azok tovább fognak növekedni.

Ha egy porózus tárgy, például egy matrac 48 óránál rövidebb ideig volt nedves, el lehet kezdeni a tisztítását és fertőtlenítését.

Miután a matracot alaposan megtisztítottad és teljesen megszárítottad, néhány napig figyelned kell, hogy nem szaporodik-e gomba, vagy nem dohos-e továbbra is a szaga. Ha újra megjelennek a jelek, a matracot el kell dobni.

GettyImages-155351347
Fotó: baytunc / Getty Images Hungary

A szennyezett árvíztől nedves - legyen rajta látható penészgomba, vagy sem - matracot azonnal ki kell dobni. 

Amire szükséged lesz, az egy erős kézi porszívó, padlóporszívó tömlővel és kárpitkefe-rögzítéssel, keringtető ventilátor, védőszemüveg, védőmaszk, gumikesztyűk. Ezenkívül kelleni fog légtisztító, mikroszálas kendő, egy kis tál, fenolos fertőtlenítőszer, klóros hipó, valamint fenyőolaj fertőtlenítő, izopropil-alkohol, fertőtlenítő spray és szemeteszsák.

A penészgombák okozta allergiás reakció esélyének csökkentése érdekében viselj szemvédőt, maszkot és gumikesztyűt. Viselj olyan ruhát, amelyet be lehet dobni a mosógépbe. Ha lehetséges, helyezz el légtisztítót a helyiségben, hogy segítsen felfogni a levegőben terjedő penészspórákat.

Távolítsd el az összes ágyneműt, beleértve a matracvédőt is, és mosd ki az anyagnak megfelelő legmelegebb vízben. Adj hozzá fertőtlenítőszert - klóros fehérítőt, fenyőolajos fertőtlenítőszert vagy fenolos fertőtlenítőszert, amely biztonságosan használható az anyagon.

Utolsó lépésként szárítsd meg az ágyneműt az anyagnak megfelelő legmagasabb hőfokon, hogy megbizonyosodj arról, hogy a penészgombák eltűntek-e.

Használj erős kézi porszívót vagy padlóporszívót tömlővel és kárpitkefével. Kezdd a matrac egyik végétől, és porszívózd fel a teljes felületet - még azokat a területeket is, ahol nincs látható penész. Ne felejtsd el kiporszívózni a matrac oldalait sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha lehetséges, fordítsd meg a matracot, és ellenőrizd a másik oldalát, hogy ott nem képződött-e penész, és ismételd meg a porszívózást. Ezután vidd ki a porszívót a szabadba, hogy csökkentsd a penészspórák terjedésének esélyét, és ürítsd ki az eldobható zsákot vagy porgyűjtőt egy szemeteszsákba. Szorosan zárd le a szemeteszsákot, és dobd ki egy kültéri szemetesbe.

A penészes területeket olyan szerrel kell megtisztítani, amely elpusztítja a spórákat. A matracot nem szabad túlzott mennyiségű nedves oldattal telíteni, mert az károsíthatja azt. A tisztítószerek nem távolítják el a matrac belsejében mélyen lévő penészspórákat.

A matrac felületének penészedésének eltüntetéséhez keverd össze az izopropil-alkohol és a víz 50:50 arányú oldatát. Márts egy tiszta ruhát az oldatba, és körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöld át a matrac penészes felületét.

Amikor a terület mentes a látható penésztől, márts egy rongyot tiszta vízbe, és "öblítsd le" a területet. Tisztítás és öblítés után permetezd be a területet szövetfertőtlenítő spray-vel.

9 előtte-utána fotó, ami jól bizonyítja, milyen fontos a takarítás

A magas nyomású mosó szinte új életet adott ezeknek a tárgyaknak és épületeknek.

9 előtte-utána fotó, ami jól bizonyítja, milyen fontos a takarítás – Szinte rá sem ismerni a tárgyakra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük