A Peking alatti atombunkerekben egymillióan élnek ma is: patkányjáratoknak nevezik a sötét, szűkös helyeket

Szinte egy külön város van a nagy metropolisz alatt, ahol sötét kis lyukakban tengetik az emberek a mindennapjaikat.

peking-atombunker-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még elképzelni is nehéz, milyen lehet mindennap egy föld alatti, szűkös, sötét lyukban élni, ám sok embernek ez nem csupán fantázia, hanem a valóság. Ha Pekingre gondolunk, egy rohamosan fejlődő, modern metropolisz juthat az eszünkbe, ám egyeseknek a lakhatást a csillogó és égbe magasodó épületek alatti bunkerrendszer jelenti.

Ázsiában nem egyedi, hogy szűkös, rossz körülmények között élnek a szegényebb rétegek: Hongkongban sok helyen ketrecekbe zsúfolódnak, Dél-Koreában pedig olyan apró lakásokban kénytelenek meghúzni magukat, ahol még a lábukat sem tudják kinyújtani. Pekingben a föld alatt, az egykori atombunkerekben uralkodnak hasonló állapotok.

Egymillióan a föld alatt

A hidegháború idején komolyan fenyegette a lakosságot a kínai-szovjet határkonfliktus, ami akár atomháborúvá is mérgesedhetett volna, ezért Kína akkori vezetője, Mao Ce-tung elrendelte a Peking alatti atombunkerek megépítését 1969-ben. A munkák gyorsan haladtak, és olyan hatalmas rendszert építettek a föld alá, ami akár hatmillió embert is képes lett volna befogadni, ráadásul helyet kapott benne színház, kórház, iskolák és éttermek.

Mivel az atomháború végül szerencsére nem következett be, ezért a bunkerre sem volt szükség érdemben. A hatóságok azonban nem szerették volna, hogy kihasználatlanul álljon, ezért egyes részeit bérbe adták, és egyre több ember költözött a föld alá az olcsó lakhatás miatt. Főként szegény, vidékről érkezett emberek élnek a bunkerben, akik a jobb élet reményében költöztek a fővárosba, de a horribilis lakásárakat már nem tudták megengedni maguknak.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Twitter)

Ezt is szeretjük