5 ország, ahol leginkább átvészelhető a civilizáció pusztulása: van, ahol már bunkereket építenek a gazdagok
A kutatók szerint a világ ezen részein várhatja a lakosság a legjobb esélyekkel a civilizáció egyre elkerülhetetlenebbnek látszó összeomlását.

új-zéland
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már nem csak a szakembereket foglalkoztatja az emberiség és a Föld sorsa: elég aggasztó események történnek, és borzalmas hírek érkeznek ahhoz, hogy mindenki legalább egy rövid időre eltűnődjön a lét nagy kérdésein.

Az egész világot megrengető járvány, a globális felmelegedés saját bőrünkön is tapasztalt mértéke, a vészes sebességgel pusztító futótüzek, az állatfajok kihalása mind-mind olyan körülmények, amelyekre már nem lehet legyinteni. Az Intergovernmental Panel on Climate Change - Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, IPCC - pár napja publikált jelentése katasztrófákat vetít elő. Nem csoda, hogy a kutatók már azzal is komolyan foglalkoznak, hogy a Föld mely pontjain lehetne átvészelni az emberi civilizáció összeomlását, amivel kapcsolatban nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, sokkal inkább az, hogy mikor.

Országok, ahol a legjobbak az esélyek

A 2021 júliusában a Sustainability című folyóiratban megjelent brit tanulmány a fentebb vázolt kérdéskörrel foglalkozik. A szerzők osztják azon szakemberek véleményét, akik szerint a jelenlegi helyzet nem tartható fenn már sokáig, és érdemes lehet talán azt is áttekinteni, hogy melyik országok a legalkalmasabbak egy globális katasztrófa átvészelésére. A globális felmelegedés mellett a politikai feszültség, a gazdasági válság is fenyegető veszélyt jelent.

Az Anglia Ruskin University Global Sustainability Institute (Globális Fenntarthatósági Intézet) kutatói vizsgálódásukhoz egy olyan tanulmányt vettek alapul, amely aszerint rangsorolta az országokat, hogy hogyan tudnak alkalmazkodni a globális felmelegedéshez. A mostani értekezés szerzői az első húsz helyezettre újabb szempontokat, szűrőket alkalmaztak, figyelembe vették például, hogy az adott terület el tudja-e látni élelemmel és árammal az ott lakókat, de azt is, hogy mennyire védhetők a határai, és milyen mértékben önellátó. Így jött létre egy top 5-ös lista a következő országokkal:

  • Új-Zéland,
  • Izland,
  • Egyesült Királyság,
  • Ausztrália, Tasmania szigetállam,
  • Írország.

Tehát mérsékelt égövi, viszonylag alacsony népsűrűségű területek bizonyultak a legjobbnak. Mivel szigetekről van szó, az is elmondható, hogy globális migrációs hullám esetén kevésbé megközelíthetőek. A szempontrendszer alapján az élen Új-Zéland végzett.

Miért éppen Új-Zéland?

Új-Zéland mostanában jól szerepel a különféle rangsorokban. Nemrég például az Economist Intelligence Unit a legnagyobb városát, Aucklandet választotta a világ legélhetőbb városának, többek között a járványkezelésben nyújtott eredményei miatt.

Az ország energiaellátásának közel 40 százaléka megújuló energiaforrásokból származik, és elegendő energiát termelnek ahhoz, hogy a saját szükségleteik körülbelül 75 százalékát fedezzék, geotermikus és vízenergia is a rendelkezésükre áll. Mezőgazdasági területekben gazdag, a népsűrűsége pedig alacsony. Korántsem új keletű elgondolás, hogy az ország világégés esetén menedéket jelenthetne: a Szilícium-völgy legvagyonosabbjai már évek óta vásárolnak földeket, és építtetnek bunkereket a legjobb kilátásokkal kecsegtető területen. Peter Thiel német-amerikai milliárdos, a legnagyobb közösségi portál, a Facebook egyik első befektetője, valamint a PayPal társalapítója, aki új-zélandi állampolgárságért is folyamodott (és azt az országban eltöltött 12 nap után meg is kapta), kijelentette, hogy Új-Zéland a jövő, illetve hogy „nincs más ország, ami jobban illeszkedne a jövőképéhez”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Thiel példája ragadós, egyre többen tekintenek mentsvárként a Föld egyik legelszigeteltebb államára, nem volt meglepetés tehát, hogy ebben a kutatásban is ilyen előkelő helyen végzett. Az Egyesült Királyság jó pozícióján viszont többen csodálkoztak, hiszen sűrűn lakott, és ipara erőteljesen támaszkodik a külföldi beszállítókra. Norvégia és Németország is jobb minősítést kaphatna, ugyanakkor előbbiben a mezőgazdasági területek arányát nem találták kielégítőnek, utóbbi esetében pedig nem lehet kijelenteni, hogy elszigetelt lenne.

A top 5-ben szereplő területek a kutatók becslései szerint a jövőben is jó eséllyel lakhatók lesznek, és „mentőcsónak”-szerepet tölthetnek be az emberiség számára.

A világ legdrágább atombunkerében medence is van

A világ legdrágább és legjobban felszerelt búvóhelye Amerikában, Kansas Citytől nem messze található. A Survival Condo óvóhelyet a hidegháború idején építették, majd egy gazdag befektető, Larry Hall atombunkerré alakíttatta.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük