Olyan az ágyad, ahogy érzed magad!
Folyton fáradtan ébredsz, és sehogy sem tudod kipihenni magad? Ne a stresszre fogd mindezt, inkább nézz körül a paplanod és párnáid között!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy megfelelő ágyra, úgy a tökéletes alváshoz megfelelő paplanra és párnára is szükség van, hogy a tested kipihenhesse magát, szervezeted regenerálódni tudjon.

Nagyanyáink még csak tollpaplanok és tollpárnák között szenderülhettek álomba, amelyek még most is népszerűek, a választék azonban azóta igencsak bővült, tekintettel a számtalan töltettípusra, méretre, kialakításra és formára.

Ami belül van, az számít

Legyen szó párnáról vagy paplanról, mindkét esetben többféle töltet közül választhatsz. A termékek kategóriákba sorolása is ez alapján történik, valamint aszerint, hogy mennyire melegek, használatuk melyik évszakban javasolt.
A legrégebb óta használt paplanok a már említett tollpaplanok, amelyek kacsa vagy liba tollából készülnek. Ezek általában rendkívül melegek a toll jó hőszigetelő képességének köszönhetően, azonban gyakran válthatnak ki allergiás reakciókat. Az erre hajlamosaknak érdemesebb poliészter paplant választaniuk, mivel a töltete szintetikus anyag, ami nem okoz allergiát.

Ezek hőszigetelő képessége szintén megfelelő, és áruk is elfogadható.
Ízlés kérdése, hogy ki mivel szeret takarózni, ha viszont igazi kényelemre vágysz, akkor a pehelyből készült paplan a tökéletes választás: nemcsak rendkívül jól szigetelnek, hanem a finom tollpihéknek köszönhetően ezek a paplanok puhák és könnyűek, így különleges kényelmet biztosítanak alvás közben.

Kényelem és praktikum

Töltettől függetlenül a paplanok ma már szinte minden típusa steppelt varrással készül, amely biztosítja a paplanban a töltet megfelelő eloszlását, és megakadályozza annak elmozdulását a huzatban. És hogy honnan tudod, hogy melyik lesz alkalmas a téli éjszakákra? A paplanokat speciális mértékegység alapján osztályozzák aszerint, hogy mely időszakokban ajánlott a használatuk. Ez alapján alapvetően három kategória ismert: a téli paplanok a legmelegebbek, a tavasszal és ősszel használandóak vékonyabbak, és a legkevesebb töltettel rendelkezők a nyári típusok. Újdonságnak számítanak viszont az úgynevezett „négy évszak” paplanok, amelyek különlegessége, hogy egy hűvös nyári paplanból és egy melegebb őszi/tavaszi paplanból állnak, amelyeket patentek tartanak össze. A két paplan egymástól függetlenül is használható, együtt viszont meleg téli takarót alkotnak.

Párnacsata

Párnák tekintetében is a töltet határozza meg alapvetően az egyes típusok tulajdonságait és az azok közötti különbségeket.
Poliészter töltetet a párnák esetében is alkalmaznak, amely – mint azt a paplanoknál említettem – nem okoz allergiát, emellett tisztítása rendkívül egyszerű, hiszen mosógépben mosható.

Szintén nem vált ki allergiás reakciókat a matracok gyártására is használt latex, amely nagyon rugalmas tartást biztosít a fejnek. A toll töltetű, vagy a toll és pihe keverékével ellátott párnák már jóval keményebbek, és találni köztük kevésbé komfortosat is. Allergiásoknak nem ajánlott, és mosógépben sem moshatóak.
A párnák között is a tiszta pihéből készültek a legnépszerűbbek. Hosszú élettartammal rendelkeznek, miközben kiváló komfortérzetet nyújtanak használójuknak.

Melyiket válaszd?

A párna és a paplan akkor nyújt majd tökéletes komfortérzetet, ha személyre szabottan, egyéni igényeidnek megfelelően választod ki őket. Vásárlás előtt gondold végig, hogy milyen hőmérséklet szokott lenni általában a hálószobában, valamint hogy jelenleg milyen takarót használsz, és az elegendő-e, vagy vastagabbra, esetleg vékonyabbra lenne szükséged! Ezekhez a tényezőkhöz igazodva próbálj válogatni a paplanok között! Akiknek az is fontos, hogy a paplan és a párna könnyen tisztítható legyen, mindenképpen poliészter töltettel rendelkezőt vásároljanak, hiszen azok általában mosógépben is moshatók. A toll- és pehelytöltetűek tisztításához pedig irány a tisztító!

Ízlések és árak

A paplanok és párnák árát leginkább a töltet és a vastagság határozza meg, de az ár függ a különleges ergonómiai kialakításoktól is. A poliészter paplanok némiképp olcsóbbak, mint tollas-pihés társaik, így egy szintetikus töltetű paplanhoz és néhány párnához már 5000 forintért hozzájuthatsz. Itt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezért az árért egyszerű párnát és vékony nyári takarót kapsz! A vastagabb, téli paplanokért már mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, azok ára 7000 és 15000 forint között mozog - gyártótól és üzlettől függően -, párnát pedig 1000-3000 forintért vásárolhatsz.

A tollpaplanok ára nagyjából megegyezik a szintetikus termékekével, a pihe-puha kényelemért azonban már nagyobb áldozatot kell hoznod! A tollpihe töltetű párnák és paplanok ugyanis a legdrágábbak: a nyári pehelypaplanok ára 10000 forint körül van, míg a vastag, téli változatokért akár 25000-30000 forintot is elkérnek, a párnák ára pedig néhány ezer forint körül alakul.

Jó, ha tudod!
A párnákat és a paplanokat rendszeresen tisztítsd! Érdemes gyakran felrázni őket, főként a toll- és pihetöltettel rendelkezőket, így a tartalmuk nem csomósodik össze, és kényelmesebb fekvést is biztosítanak, hiszen ezzel megakadályozod a bemélyedések kialakulását. Tisztításuk megfelelően, a gyártó utasításai alapján történjen, így biztos lehetsz benne, hogy még sokáig fognak gondoskodni alvásod kényelméről.

Ezt is szeretjük