A kerítésszaggató pálinka alternatív felhasználási lehetősége mosogatásnál, takarításnál
Mutatunk pár jó ötletet, ha környezetbarát megoldásokra vágysz a háztartásban.

demizson
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden konyhaszekrényben vagy spájzban lapul legalább egy üveg házi főzésű, ám ihatatlanul erős pálinka, melytől a tulajdonosoknak nincs szívük megválni, mert a nagypapa főzte, vagy egyszerűen arra várnak, hogy - valamilyen csoda folytán - egyszer majdcsak elfogy.

Ha már legalább egy éve senki nem nyúlt a palackhoz, könnyen meglehet, hogy emberi fogyasztásra kevéssé alkalmas, de talán felhasználható még a háztartásban - takarításhoz, fertőtlenítéshez. Mindössze arra kell ügyelned, hogy erős gőze miatt lehetőleg jól szellőző helyiségekben használd, a hőforrásoktól pedig tartsd távol, hiszen gyúlékony anyagról van szó.

Pálinkát a mosogatógépbe!

Sokakban támad lelkiismeret-furdalás annak kapcsán, mennyi vegyszer kell a mosogatógépbe - hiszen a gépi mosogatószeren túl még öblítőre is szükség van. Ez utóbbit azonban nyugodtan helyettesítheted pálinkával, mely antibakteriális hatású.

Egyszerűen önts a mosogatógép öblítőszeres rekeszébe pálinkát, vagy egy rész ecetet egy rész pálinkával vegyítve. Amellett, hogy garantáltan tisztává teszi az edényeket, csillogóvá varázsolja a poharakat, tányérokat is. Az erős szag pedig elszáll, nem kell aggódnod miatta!

Ablakpucolás alkohollal és ecettel

Egy egyszerű ecetes-alkoholos keverékkel tisztíthatsz ablakot, tükröt. Fogj egy négy-öt deciliteres spricnit, mely bármely háztartási boltban beszerezhető, és önts bele egy deciliter 10%-os ecetet, majd tegyél hozzá két-három evőkanál pálinkát, végül az egészet öntsd fel vízzel. Ezt a keveréket mindig csak közvetlenül ablakpucolás előtt készítsd el! Sajnos, mivel az ecetsav baktériumai idővel az alkoholból is ecetet gyártanak, nem tárolható hosszabb időn át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Általános tisztítószer alkohollal és citromsavval

Minden lakásban szükség van jolly joker tisztítószerre, mellyel sok felület tisztává, csillogóvá varázsolható. Szerezz be - háztartási boltban vagy bioboltban kapható - citromsavat. Ebből két evőkanálnyit tegyél egy négy-öt deciliteres spricnibe, adj hozzá két ujjnyi alkoholt, tíz csepp illóolajat, majd az egészet öntsd fel vízzel. Ellentétben az ecetes verzióval, ez a szer hosszú ideig eláll, így nyugodtan tárolhatod. A csempéről a vízkövet, a műanyagokról szinte bármilyen szennyeződést leszed, sőt, akár WC-takarításra is alkalmas lehet.

Ami rendszeresen kimarad a takarításból

A következő képeken megmutatjuk a háztartások elfeledett részeit, melyek gyakran még a nagytakarításból is kimaradnak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük