Ennek nem fogsz örülni, ha padlószőnyeged van: a gyerekekre a legveszélyesebbek a bennük lévő allergének
Sok olyan probléma okozója lehet, melyről nem is gondolnád.

nagykep?cikkid=169563&kep=padloszonyeg1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évekkel, vagy inkább évtizedekkel ezelőtt óriási trend volt a faltól falig érő padlószőnyeg. Hívei méltatják a komfortosságát, ellenzik a parketta ridegségét vagy éjszakai roppanásait. A padlókárpit valóban otthonosabb érzetet nyújt és kényelmesebbnek tűnik, mint a kő-, fa- vagy linóleumburkolat.

Az utóbbi időszakban azonban nemcsak a modernebb stílust képviselő lakberendezők, hanem az egészségügyi szakemberek is felsorakoztatják az érveiket a teljes padlózatot befedő szőnyeg ellen. Szakemberek szerint egészségtelen, nem higiénikus, sőt, veszélyes is a használata.

Miért nem ajánlják a padlószőnyeget?

Amerikai környezettanulmányok szerint a külvárosi otthonokban a padlószőnyeg az elsődleges oka a beltéri szennyezettségnek, és ezzel együtt a beltéri allergiának is. Az ilyen jellegű kárpitok ugyanis a legnagyobb felszínt foglalják el a lakásban. Maga a szőnyeg lerakása, a felhasznált anyagokkal való munkafolyamatok, az alátétek, a vágás és a ragasztás is rossz hatással van a lakók szervezetére. Mint sok más háztartási termék és bútor, a padlószőnyeg is káros kémiai anyagokat bocsáthat ki magából.

Allergiás reakciókat okozhat a kárpitozás

Nemcsak a kárpitból származhatnakillékony szerves vegyületek, hanem a kárpitozással járó ragasztóból és a rögzítést szolgáló bordűrökből vagy betétekből is. Ennek a jelenségnek a legkézenfekvőbb tünetei az allergiás reakciók. Ilyen a szem, torok és orr irritációja. Súlyosabb esetben fejfájás és bőrpír vagy viszketés is jelentkezhet. Légszomj, köhögés és szokatlan fáradtság is felléphet, amelyet ilyenkor érdemes kivizsgáltatni. Tájékoztatni kell az allergológust a fennálló állapotról, esetleg mintát vinni a szőnyegből, hogy felderíthesse a tünetek okait

Kivédhetetlen a szennyezés

A padlószőnyeg úgy viselkedik, mint egy nagy gyűjtő. Magában tartja a káros vegyi és biológiai anyagokat, például a növényvédő szereket. Emellett raktárként és lakhelyként működik a mikroszkopikus élősködők, poratkák és a gombák számára. Kivédhetetlenül megmarad benne a por és a piszok, de a levegőben terjengő mérges gázok - mint például az ólom - is leszállnak, és megülepednek rajta.

Ezek a kártékony anyagok felkavarodnak, és a levegőbe, majd a tüdőbe kerülnek minden egyes porszívózáskor, de akkor is, ha csak sétál valaki a padlószőnyegen.

A gyerekek veszélyeztetettek

Ennek a fajta intenzív és állandó beltéri szennyezésnek a gyerekek vannak a leginkább kitéve. Azok, akik a szőnyegen ülnek és játszanak, kezükkel a szájukba tudják juttatni a káros szintetikus molekulákat, vagy egyszerűen csak belélegzik a kártékony gázokat és porokat.

Az illékony szerves vegyületek - Voltile Organic Compounds - VOT - szintjét vizsgáló szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a csecsemők és a néhány éves gyerekek ziháló légzésproblémáit és makacs köhögését a szőnyegpadló okozza.

Mi a megoldás?

Az allergén reakciók elkerülése érdekében legbiztonságosabb felület a tömörfa padló. Ezt oldószermentes vagy vizes bázisú lakkal lehet kezelni, mert az nem bocsát ki káros anyagokat. Még egészségtudatosabb a természetes olajokkal kezelt fa, amely nem káros az egészségre. Ilyen lehet a gyanta, a len- vagy narancshéjolaj.

Utóbbi még a lakásban terjengő dohányfüst szagát is képes mérsékelni. Ha feltétlenül ragaszkodik valaki a szőnyeghez, az ne borítsa be a padlót faltól falig. A természetes rostokból álló szőnyegek a megfelelő csúszásgátlóval felszerelve ugyanúgy növelik a komfortérzetet.

Ezt is szeretjük