Te milyen gyakran csinálod? Ilyen időközönként kell tisztítóba vinni a szőnyeget
Meddig halogatható a nagytakarítás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pihe-puha szőnyegek nemcsak mutatós kiegészítői lehetnek a lakásnak, a komfortérzetet is fokozzák, ráadásul a fűtésszámlát is csökkenthetik. Sajnos azonban mágnesként vonzzák a port, hajlamosak lehetnek a penészesedésre, műszálaik pedig illékony szerves vegyületeket bocsájthatnak ki, amelyek szintén károsak lehetnek az egészségre.

A megoldást az alapos takarítás és a rendszeres időközönkénti tisztíttatás jelenti, azonban ezt sem érdemes túlzásba vinni: a tisztítóban használt vegyszerek szintén irritálóak lehetnek.

Szőnyegtisztítás házilag

A tiszta, egészséges szőnyeg alapfeltétele, hogy a tisztíttatások között otthon is karbantartsd. Hetente egyszer, a gyakoribb igénybevételnek kitett kárpitokat pedig háromnaponta érdemes átporszívózni.

Ehhez mindenképpen HEPA szűrővel ellátott porszívót használj, ami nem engedi vissza a levegőbe a szőnyegből kiváló apró rostszálakat és az összegyűjtött poratkákat. Ha lehet, fordítsd meg a szőnyeget, és porszívózd ki a fonákját is, akárcsak a szőnyeg alatti padlófelületet.

Körülbelül háromhavonta érdemes egy alapos nagytakarításnak alávetni a kárpitot. Így tovább marad jó állapotban, ritkábban kell tisztítóba vinned, ezáltal pedig kevesebb vegyszer kerül a lakásba, ráadásul a pénztárcádat sem kell olyan gyakran kinyitni.

A hűvösebb idő beköszöntével talán a legfontosabb a penész elleni védelem: a kárpit szálai közötti rések, illetve a szőnyeg alatti padló ugyanis a spórák kedvelt telephelyei közé tartoznak.

Hogy a penész ne üsse fel a fejét, háromhavonta - ha nagyon párás a lakás, akkor akár gyakrabban is - dörzsöld át ecettel a szőnyeget. Az ecetet nem kell hígítanod, és attól sem kell félned, hogy kárt tesz az anyagban: kifejezetten jó hatással van a textíliák színtartósságára, ráadásul, mivel ezzel a módszerrel a port is eltávolítod, a szőnyeg színe is felfrissül.

Töltsd az ecetet a felmosóvödörbe, majd márts bele egy puha, sűrű kefét, és ezzel dörzsöld át a szövetet - először a hátoldalt, majd, ha az teljesen megszáradt, a szőnyeg felső részét is. Ecetes vízzel töröld fel a szőnyeg alatti részt is, és csak a teljes száradás után fektesd vissza a kárpitot. Egy gyors szellőztetéssel az ecet szaga gyorsan elillan, de egy kevés szódabikarbónával más szagokat is eltüntethetsz a szőnyegből anélkül, hogy tisztítóba vinnéd.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nem kell mást tenned, mint beszórnod vele a szőnyeget, várni 15 percet, amíg a szódabikarbóna magába szívja a szagokat, majd egyszerűen felporszívózni.

Folttisztítás házi szerekkel

Néhány hétköznapi baleset is okozhat olyan foltot, ami miatt tisztítóba kellene adni a szőnyeget - mielőtt a vegyszeres és költséges megoldáshoz folyamodnál, próbáld ki az otthoni folttisztítókat.

Ha valami a szőnyegre ömlött, azonnal szórd be szódabikarbónával, majd porszívózd ki, és ismételd addig a műveletet, amíg a folt el nem tűnik.

Beszáradt foltok esetén spriccelj szénsavas ásványvizet a szőnyegre, és egy papírtörlővel itasd fel a nedvességet. Ismételd ezt addig, amíg a folt teljesen fel nem lazul, majd el nem tűnik.

Milyen időközönként vidd tisztítóba?

Az alapos házi ápolás ellenére is érdemes évente egyszer tisztítóba adni a szőnyeget, mert a poratkákat, illetve a felgyülemlett allergéneket speciális eszközök nélkül nem tudod teljesen eltüntetni.

A szőnyegsamponok használata tisztítógép nélkül azért nem a legjobb választás, mert a gép nélkül a szőnyeg sokáig nedves lesz, ami pedig kedvez a mikróbák szaporodásának. Ha van nagy nyomású gőztisztítód, akkor azzal is elvégezheted az éves nagytakarítást, ebben az esetben még a tisztítót is kiválthatod.

Az éves tisztíttatáskor ne kérj illatosítást vagy molyirtózást, ezzel csak fölösleges vegyszereket viszel haza a lakásba. Érdeklődj arról, hogy van-e lehetőség vegyszermentes, kizárólag gőzzel történő tisztításra. Ha erre nincs mód, próbáld megoldani, hogy a kitisztított szőnyeget egy-két napig szellőztesd valahol, akár az erkélyen, mielőtt beviszed a lakásba.

Neked van valami otthoni szőnyegtisztító praktikád?

Ezt is szeretjük