Újabb teher a lakosságnak: kiszúrtak azokkal, akik bíztak a lakástámogatásban
Az Otthonteremtési Program komoly problémákba ütközött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év elején nagy reményekkel beharangozott Otthonteremtési Program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a márciustól élő új támogatott lakáshitel csak elviekben létezett, hiszen a valóságban egyetlen nagyobb pénzintézet sem kínálta.

A bankok inkább távol maradtak az Otthonteremtési Programtól, félve attól, hogy veszteségeik tovább növekednek. A kormány június végén tervbe vette a rendszer átalakítását, a tervek szerint, hogy a bankoknak is megfeleljen a konstrukció, a kamat emelése jelentené a megoldást.

Ilyen lett volna a támogatott hitel

Az új otthonteremtési programban kamattámogatott hitelt elvileg lehetne igényelni új és használt lakások vásárlásához, lakásépítéshez, a felmondott jelzálog-fedezetes hitellel rendelkező ingatlanok megvásárlásához, hátralékos adósok kisebb lakásba költözéséhez, valamint a devizaalapú hitelek forintra váltásához. A kamattámogatás mértéke az első évben a hitelfelvételi céltól és a gyermekek számától függően a fizetendő kamat 50-70%-a. Ez évről évre folyamatosan csökken, az ötödik évben 35-50%-ra mérséklődik, a hatodik évtől pedig megszűnik.

Nem számolhattak elég kamattal a bankok

A Népszabadság egy cikke szerint előre borítékolható volt, hogy az új kamattámogatási rendszer nem fogja hozni a kabinet által várt eredményeket, már akkor, amikor megjelent a vonatkozó kormányrendelet, és ismertté váltak a feltételek.

A nagyobb bankok jelentős része ugyanis nemcsak nem kínálja a konstrukciót, de még csak szerződést sem kötött a Magyar Államkincstárral, ami pedig feltétele lenne annak, hogy a hitelintézet az otthonteremtési támogatást beépíthesse kínálatába.

A kormányrendelet kiköti, hogy az ügyleti hitelkamat nem lehet magasabb, mint az egy- vagy ötéves állampapír hozama plusz három százalékpont. A jelenlegi 7-8% közötti átlagos állampapír-piaci hozamszintek mellett ez azt jelenti, hogy a bankok nagyjából 10-11%-os kamattal helyezhetnének ki hiteleket, ebből jönne le az állami támogatás az ügyfélnek, akinek így az első évben nagyjából 6-7% körüli kamatot kellene fizetnie. A fő problémát a bankoknak az ügyleti kamat alacsony szintje okozta.

Újra tárgyalnak

Nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszélt a program kudarcáról a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol beismerte, a jelenlegi nem működik, ezért a kormány tárgyalásokat folytat a bankokkal egy új otthonteremtési program kialakításáról.

A hírek szerint a Magyar Bankszövetség a kamatplafon emelését javasolta a kormánynak, hogy a hitelintézetek folyósítani tudják a támogatott lakáshiteleket. Ez a kamatmérték a svájci frankéval vetekszik.

Te már saját lakásban élsz?

Ezt is szeretjük