Démoni tűz vagy hűvös elegancia?
Nem tudsz dönteni a stílusok között? Nézz tükörbe! Ha megismered önmagad, otthonod kialakítása is könnyen megy!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány ember, annyi ízlés, és annyi otthon. A stíluskavalkádban azonban könnyű elveszni, hiszen minden irányzat számos dekortippet, lenyűgöző anyagokat és formákat kínál.

Hogyan döntheted el mégis könnyedén, hogy hozzád melyik illik a leginkább? Nézz tükörbe: a hűvös elegancia jellemző rád, vagy inkább a tüzes démon tulajdonságait viseled?

Francia elegancia

Ha a következők jellemzőek rád:

  • Imádod a kosztümös filmeket a maguk eleganciájával, és olyan finom anyagaival, mint a selyem és a bársony.
  • Inkább a hűvösebb, visszafogottabb színeket kedveled.
  • Az otthonodban a legfontosabb a harmónia, hogy minden tárgy összhangban legyen egymással.
  • Legszívesebben az összes bútorodat valami antik, de semmiképpen sem kihívó díszítésű darabra cserélnéd.

Így rendezd be a lakásod

Ha romantikus hajlamú vagy, kedveled az eleganciát és a díszes tárgyakat, nyugodtan meríthetsz ötletet a kosztümös filmekből is. Azt azonban ne felejtsd el, hogy míg akkoriban, amikor az ilyen történetek játszódtak, egész hadsereg állt rendelkezésre a bútorok és dísztárgyak takarításához, addig ma ezt igazán kevesen engedhetik meg maguknak. Ez a stílus mai formáját tekintve leginkább színeiben, anyagában és kiegészítőiben hasonlít a Veszedelmes viszonyok forgatási helyszíneihez.

Színek és anyagok

A színeket tekintve a legfontosabb tudnivaló, hogy a francia stílusú szoba nem tarka, és nem dominál benne egyik szín sem. Inkább finom színösszeállítás és egymással elegánsan harmonizáló árnyalatok jellemzik. Ezek kiválogatása nem kis feladat, kell hozzá türelem, de ha rászánod magad, és eltöltesz vele egy kis időt, biztos lehetsz benne, hogy otthonod igazán hangulatos lesz. Érdekes adalék, hogy ez az egyetlen stílus, amelynél a halvány színek jól mutatnak a mennyezeten. A pasztell színek világos árnyalatai mellett a romantikus minták is segíthetnek kiemelni a stílus finom nőiességét.

A színek mellett az anyagokon van a legnagyobb hangsúly: a bársony, a selyem, a szatén elengedhetetlen. Nem csupán elegánsak, de egyenesen pompásak. Az ezüst és arany színű bútorok és felületek olyanok a francia stílusú szobában, mint a hab a tortán.

A francia elegancia enélkül nem az igazi. Válassz üveg, kristály és gyöngy kiegészítőket, ezekkel szó szerint mesés lesz a környezet. Minden tárgynak rendkívül jó minőségűnek kell látszania, az sem számít, ha nem a főváros egyik legmenőbb galériájában, hanem a bolhapiacon vagy az ócskásnál leltél rá. Válaszd ki a legkedvesebb és legelegánsabb tárgyakat, és tedd őket a helyiség fókuszpontjába, gátlás nélkül irányítsd oda a tekintetet. Végezetül pedig fokozd az egész összhatást tükrökkel!

Mediterrán tüzesség

Ha a következők jellemzőek rád:

  • Legszívesebben valamelyik mediterrán országban élnél.
  • Inkább az egyszerűség híve vagy, a "kevesebb több" elvét vallod.
  • Úgy érzed, minden bútornak és tárgynak lelke van, ezért úgy is bánsz velük.
  • Sokkal inkább a kiegészítőkkel és a különböző anyagokkal igyekszel színt vinni az otthonodba, mintsem például vörösre mázold a falakat.
  • Nem kedveled a zsúfoltságot, a légies terek híve vagy.

Így rendezd be a lakásod

Ha legszívesebben egész évben élveznéd a szikrázó napsütést, a tenger ritmikus csobbanását, és az olajfák suhogását, akkor a mediterrán stílusvilág neked való. Persze nem az a fajta, amely a zajos színkavalkáddal igyekszik izgalmat varázsolni az egyes helyiségekbe, hanem az, amelyik a türkiz tengeren megcsillanó napsütést idézi.

Színek és anyagok

A falak fehérsége hűsít a forróságban, ezért maradj is ennél, ha még nem festetted tarkára a lakásod.
Ha az egyszerűség híve vagy, akkor a mediterrán világ egyszerűbb stílusvilágát válaszd, legfőképpen a görögöt, amelyben rendkívül fontos a cicomától mentes építkezés, a rusztikus, mégis éteri, szinte légies hatás. Az ilyen klasszikus, erőteljes vonalakat idéző ház emelkedett hangulatot kölcsönöz egész környezetének. Persze a Kárpát-medencében nincs mindig olyan jó idő, mint Görögországban, de ha gyapjú, pamut és lenvászon textíliákkal egészíted ki a mediterrán látványt, akkor kényelmes, hangulatos otthont varázsolhatsz belőle. A fehér mellett a kék a legdominánsabb szín, hiszen ez is hűsít és nyugtat, így erről se feledkezz meg - legalább a kiegészítők és a lakásba kerülő anyagok tekintetében. Ezeket pedig citromsárgával, pinkkel és mentazölddel kombinálhatod, így nagyon érdekes és izgalmas hatást érhetsz el: a vakító fehérséget megtörik ugyan, de a stílust nem.

A berendezés és a kiegészítők is tökéletesen illeszkednek a görög környezetbe: a kevés és ugyanakkor természetes anyagból készült bútor legtöbbször fából, vagy fonott anyagból készül.

A stílus itt sem tűri a csicsát meg a cifrát, a használati tárgyak egyben dísztárgyak is. Gondolj csak a jellegzetes cserépedényekre, korsókra, a pithoszokra! Aki ezeket az egyszerű, mégis jellegzetes színeket használja, beszerez párat a fent említett dísztárgyak és edények közül, és megfelelően gondoz néhány leandert, vagy hasonló növényt, annak otthona tiszta, nyugodt, csöndes hangulatot áraszt majd. A görög stílus ideális lehet mondjuk hétvégi házak, nyaralók kialakításához, így biztos, hogy az ott töltött idő kikapcsolódás lesz majd.

Ezt is szeretjük