2,5 millió forint járhat az államtól: 5 dolog, amit tegyél meg, hogy megkaphasd

Komoly támogatás járhat, de fontos tudnod a következőket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az ígéretek szerint az Otthon Melege program hatodik elemeként családi házak energetikai célú felújítására ír ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium július első hetében, a tájékoztató azonban már elérhető a tárca honlapján.

Az 5 milliárd forintos keretösszeggel bíró pályázaton egy pályázó maximum 2,5 millió forintos támogatást nyerhet majd el, ehhez azonban lényeges a felkészültség, a források ugyanis igen hamar kimerülhetnek.

A pályázatról korábbi cikkünkben, ide kattintva olvashatsz részletesebben, azzal kapcsolatban pedig, hogy mit érdemes megtenned annak érdekében, hogy le ne csússz róla, érdemes elolvasnod Köntös Péter, az OTP szakértőjének tippjeit.

Legyél az elsők között!

Nem szabad, hogy bárkit megtévesszen a pályázat több milliárd forintos kerete, ugyanis a pályázati felület megnyitását követően akár 24 órán belül kimerülhetnek a források, mivel egy pályázó több millió forint vissza nem térítendő támogatást is igényelhet. A korábbi, mosógépcserét támogató pályázaton két óra alatt lekérték a teljes keretet. Az idei programban 5 milliárd forintot osztanak szét, legfeljebb 2,5 millió forintos egyéni kvótával.

Szánj időt a mellékletek összeállítására!

A kötelezően benyújtandó pályázati mellékletek beszerzése igazi időrabló tevékenység, ezek nélkül azonban esélye sincs senkinek megnyerni a támogatást. Energetikai tanúsítvány, árajánlat a mesterembertől, eredménybecslés, tervek és kivonatok szükségesek minden ilyen alkalommal.

Érdemes ezért átböngészni tételesen a beszerzendő dokumentumok listáját, és időben elkezdeni a dokumentáció összeállítását. Számíts azonban arra, hogy a szakemberek is kevésbé érnek rá ilyenkor, hiszen sokan fordulnak hozzájuk. Készülj fel anyagilag is, a tanúsítványok kiállítása ugyanis olykor tízezrekbe is kerülhet.

Ne felejtsd el az ügyfélkapus regisztrációt!

Az állami támogatású pályázatok benyújtása többnyire elektronikus úton lehetséges. Ehhez azonban ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amelyet viszont csak okmányirodában, kizárólag személyesen lehet igényelni, oda pedig általában időpontot kell foglalni.

Világos, hogy a pályázati folyamat néhány nap alatt nem megoldható, érdemes tehát időben, a beadást megelőzően egy-másfél hónappal elkezdeni a rákészülést.

Tervezd meg alaposan a költségeket és az ütemezést!

Jól gondold át, milyen felújítást szeretnél végrehajtani, és törekedj a leginkább szükséges fejlesztésekre.

A pályázatokhoz tételes költségterv és a kivitelezési munkákról szóló előzetes szerződés is szükséges szakemberektől. Úgy kalkulálj, hogy a munkálatok beleférjenek a megvalósítási határidőbe. Az Otthon Melege programnál például a támogatói okirat átvételét követő egy éven belül meg kell valósítani a fejlesztést.

Legyen meg a szükséges önerő!

Amikor megítélik a támogatást, már késő azon gondolkodni, hogyan teremted elő a saját részt. Gondolj arra is, hogy esetleg nem azt az összeget kapod meg, amennyivel számoltál, ezért tegyél félre már jó előre.

Ezt is szeretjük