Végleg eltörölhetik a tartozásodat: hihetetlen, de igaz a hír a magyar hatóságról!
Lesznek tartozások, melyeket eltörölhet a NAV.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról az Index.hu is beszámolt Fekete Zoltán Titusz adószakértőre hivatkozva, a 2017-es új adótörvény több olyan változást is tartalmaz, mely igazán jó hírnek számít azok számára, akiket adótartozás vagy adók módjára behajtandó köztartozás terhel.

Az új adótörvény részeként - ha azt elfogadják - ugyanis a NAV bizonyos tartozásokat nem tart majd nyilván, emellett szintén pozitív hír az adósok számára, hogy az elévülési idő is rövidül majd.

Ezeket a tartozásokat törölhetik

Az Index.hu cikke szerint az adótartozásokkal kapcsolatban életbe lépő egyik legfontosabb könnyebbség lehet, hogy a rájuk vonatkozó elévülési idő, mely jelenleg még öt év, a 2017-es változások jegyében négy évre csökkenne, a NAV emellett bizonyos értelmetlen, vagyis általa jelentéktelenebbnek tartott, alacsonyabb összegű tartozásokat a behajthatatlanná nyilvánítás után nem tartana nyilván.

A tartozás eltörlésére a következő esetekben lehet számítani: behajthatatlanság címén véglegesen törlik majd a 10 ezer forintnál alacsonyabb, illetve azt meg nem haladó tartozást, ha a banki inkasszó eredménytelen volt, illetve a 100 ezer forintot meg nem haladó tartozást is, ha a NAV mindent megtett a behajtás érdekében, viszont az adósnak nem volt olyan vagyona, melyet végre tudtak volna hajtani.

Ha valakinek nagyobb a tartozása, mint 100 ezer forint, illetve azt eléri, azt nyilvántartják azután is, hogy behajthatatlannak minősítették. Ez azt jelenti, hogy ha az adósnak időközben vagyona keletkezik, azon az elévülés lejártáig, vagyis a jövőbeli négy évig még végrehajthatják a tartozást.

További változás lenne, hogy az önkormányzatok a korábbi 10 ezer forintot meghaladó tartozás helyett csak az 50 ezer forintot meghaladó tartozás esetében kereshetik a NAV-ot a végrehajtás érdekében, emellett, ha az ingatlanon jelzálogjog van, és az értékesítés nem fedezné a követelést, a NAV a végrehajtást mellőzheti is.

Ezt is szeretjük