30 milliót osztanak szét a nyertes társasházak között - Fontos határidő jár le hamarosan

Jövő péntekig lehet még jelentkezni az OTP Bank Társasházi Pályázatára, melyben 15 lakószövetkezeti közösség nyerhet a meghirdetett három kategóriában.

OTP társasházi pályázat 2024
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Május 31-én lejár az OTP Bank Társasházi Pályázatának határideje, amelyre idén már három kategóriában lehet nevezni. A kezdeményezés keretében 15 társasházi és lakásszövetkezeti közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást lakókörnyezetük szebbé, fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tételéhez.

Társasházak korszerűsítését célozza a pályázat

Az OTP Bank idén 16. alkalommal hirdette meg Társasházi Pályázatát, amely a társasházak és lakásszövetkezetek lakóközösségeinek nyújt hathatós segítséget céljaik eléréséhez. Az évről évre beérkező, átlagosan ezer darab pályázat jól mutatja a társasházak korszerűsítését támogató kezdeményezés szükségességét. 

- A határidő közeleg, azonban érdemes még pályázni, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a támogatás mindig jól jön a társasházaknak. Különösen igaz ez a kicsi lakóközösségekre, ahol törvényszerű, hogy magasabb a lakásonkénti felújításra fordítandó költség - mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és kisvállalkozói területének vezetője.

renoválás
Fotó: sssss1gmel / Getty Images Hungary

A pályázat tavalyi nyertesei közé tartozik egy harmadik kerületi társasház, amelynek lakói elhatározták, hogy az épület elhanyagolt, földszinti lomtárából közösségi teret alakítanak ki, ahol különböző programokat, olvasóköröket, utazással vagy gasztronómiával kapcsolatos élménybeszámolókat tarthatnak. Az OTP-nek benyújtott pályázat a terv megvalósításához nélkülözhetetlen vizesblokk kiépítésére és fűtés beszerelésére összpontosított. 

- A helyiség takarításába és csinosításába a lakóközösség számos tagja bekapcsolódott, és máris megtelt beszélgetésekkel és nevetéssel a korábban évtizedeken át porosan álló lomtár. 2023 novemberétől a közgyűléseket is itt tartjuk, amire korábban minden évben külön helyet kellett bérelnünk - számolt be a terv sikeres megvalósításáról a társasház pályázatot benyújtó képviselője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három kategóriában lehet nevezni 

Idén három kategóriában nevezhetnek a lakóközösségek, de különböző célokra akár több pályázat is benyújtható. A korábbi évekből már ismerős „Fenntarthatóbb jövő” és „Biztonságos otthonok” kategóriák mellett a „Barátságos környezet” kategóriával bővült a lista. 

A Fenntarthatóbb jövőbe az energiahatékonysági és fenntarthatósági beruházásokat és fejlesztéseket célzó, míg a Biztonságos otthonokba az állagmegóvást, a balesetveszély elhárítását vagy az akadálymentességet támogató pályázatokat vár a kiíró OTP Bank. A harmadik, Barátságos környezet kategóriát kifejezetten a kicsi, maximum 25 lakásos társasházak és lakóközösségek közösségépítést és közösségi tevékenységet támogató fejlesztéseinek megvalósítására hozták létre.

kerekesszékes feljáró
Fotó: alexx60 / Getty Images Hungary

A pályázat benyújtásához három egyszerű lépést kell a lakóközösségeknek megtenniük: közös döntés, hogy melyik kategóriában, milyen fejlesztési célra szeretne a lakóközösség pályázni. A pályázati anyag követelményeknek megfelelő összeállítása. És a jelentkezés benyújtása a www.otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat weboldalon keresztül 2024. május 31-ig.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt öt-öt pályázatot kategóriánként összesen 10-10 millió forinttal díjazza az OTP Bank. Minden díjazott társasház vagy lakásszövetkezet pályázatának benyújtója - aki lehet a közös képviselő vagy meghatalmazott is - 100 000 forint értékű IKEA-ajándékkártyát kap. A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekről a https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat oldalon vagy a pályázati kiírásban lehet tájékozódni. 

Ezekben a járásokban járhat a legtöbb vissza nem térítendő támogatás - Júniusban indul az új lakásfelújítási program

Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet majd pályázni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük