Megvétózhat néhány lakó egy társasházi felújítást? Ez kell hozzá, hogy elindulhassanak a munkálatok

Meghiúsulhat a felújítás néhány lakó miatt?

Megvétózhat néhány lakó egy társasházi felújítást? Ez kell hozzá, hogy elindulhassanak a munkálatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Előbb vagy utóbb, de minden társasház állapota leromlik egyszer: mállani kezd a vakolat, koszosak lesznek a falak, elkopik a lépcső, festeni kell a lépcsőházi korlátokat, miegymás.

Bizonyos lakók előbb válnak érzékennyé ezekre a dolgokra és szorgalmazzák a felújítást, mások a nagy költségtől, zajos munkáktól tartva inkább Pató Pál úr módjára legyintenek: ej, ráérünk arra még! De ki dönti el, mikor kerül sor a munkálatokra? Megvétózhatja egyetlen lakó az egészet? A társasházat érintő, lakók körében egyet nem értést előidéző kérdésekben a társasházi törvényt kell segítségül hívni. 

Megvétózható a társasházi felújítás?

A lépcsőház és egyéb, közös tulajdonban álló épületrészek hasznosításáról, használatáról és fenntartásáról, valamint a rendes gazdálkodás körén kívül eső kiadásokról a közgyűlés egyhangú határozatban dönt.

A közgyűlés a tulajdonostársak közössége, melyet - legalább évi egyszer - a közös képviselő felhívására hívnak össze.

Azokban az ügyekben, melyek a közös tulajdonban lévő részeket érintik, szótöbbséggel hoznak döntést a tulajdonosok, és e döntés minden tulajdonosra kötelezően érvényes. A tulajdonosok a saját tulajdoni hányaduk mértékének megfelelő arányban rendelkeznek szavazati joggal. Vannak olyan esetek is, amikor a tulajdonosok 100%-os szavazati aránya szükséges. Ezek a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások az olyan fenntartási munkák, melyek nem az állagvédelemhez tartoznak, azaz nem képezik üzemeltetés, karbantartás, felújítás részét. A rendes gazdálkodás körét meghaladó felújításokról és azok összegéről egyébként 4/5-ös szavazattöbbség dönthet.

Egyes társasházakban nemcsak egyszerű közös költséget, de felújítási alapot is gyűjtenek. Ez nem kötelező, de javasolt dolog, mert szükséges felújítás esetén sokat segít a lakóközösségnek. Olyan is előfordul, hogy a társasháznak hitelfelvételre van szüksége a munkálatok elvégeztetéséhez. Ez esetben a közös képviselőnek előzetesen alaposan utána kell járnia, mely lehetőség kínál legjobb feltételeket a hitelfelvételre, és mely megoldás lenne optimális a lakóközösség anyagi helyzetére nézve.

Az, hogy megvan-e az anyagi háttér a felújításhoz, meghatározó.  Amennyiben a társasház megtakarításai elegendőek a tervbe vett felújítási munkákhoz, a közgyűlésen megjelentek egyszerű többsége elég döntéshez. Ha nem, akkor 2/3-os, vagyis 66%-os szavazattöbbség szükséges. Ezek alapján tehát tehát a felújítást megvétózhatja néhány lakó. Amennyiben a vétó meghiúsulna, de a lakók azt érzik, sérülnek az érdekeik, a közgyűlésen hozott döntést 60 napon belül még megtámadhatják.

Olvass még! Hogy lehet leváltani a közös képviselőt?

Ha lusta, nem jól végzi a dolgát és a lakóközösség nem elégedett a közös képviselővel, így válthatja le.

Lusta, nemtörődöm a közös képviselő? Így lehet leváltani

Az alkalmatlan közös képviselőt nem kell eltűrni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük