Mit szólnál, ha a szomszéd bekamerázná a folyosót? A törvény szerint csak így teheti meg

Be lehet kamerázni a közös helyiségeket, vagy sem? Lehet tenni ellene?

Kamera kihelyezése társasházban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai világban rengeteg bűntényről, betörésről, támadásról és rablásról hallani. Nem csoda, hogy az emberek félnek, és sokan tenni akarnak a biztonságuk érdekében.

Egyesek biztonsági kamera felszerelésében látják a megoldást, ám egy ilyen szerkezet telepítése egyáltalán nem egyszerű dolog: felmerül ugyanis a kérdés, hogy ha például társasházról van szó, akkor az egyik lakó dönthet-e úgy önhatalmúlag, hogy a folyosót vagy épp az udvarban parkoló kocsiját bekamerázza. Kérdéses, merre nézhet a kamera, és az is, hogy másik lakónak van-e beleszólása, hogy a megfigyelőegység a közös térbe kerül.

Kamera kihelyezése társasházban

A közös érdekű kamerafelszerelés szabályairól a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény rendelkezik, melyet érdemes elolvasni és értelmezni.

Ha azonban a kamerát a társasház egy lakója saját döntéséből, saját ingatlana védelmére helyezi ki, akkor meg kell felelnie bizonyos szabályoknak. A legfontosabb szabály az, hogy a kamera csakis az ő saját területére nézzen, látószöge ne terjedjen túl a saját ingatlan határain. Lényeges, hogy a kamera miatt a közterületen tartózkodók, ott elhaladók magánszférája ne sérüljön, ezért a kamera nem fordulhat közterületre vagy más személy tulajdonában, esetleg társasházi közös tulajdonban lévő területre. A látószöget annak célzott beállításával, vagy ha más megoldás nincs, maszkolással lehet leszűkíteni, kizárva a szomszéd lakás bejáratának területét vagy épp a lépcsőházat. Minderről az Európai Adatvédelmi Testület 3/2019-es iránymutatásában lehet tájékozódni. 

Az a tulajdonos, aki nehezményezi a másik társasházi lakó kamerájának kihelyezését, akkor emelhet ellene kifogást, ha bizonyítani tudja, hogy a kamera nem kizárólag a kihelyező lakó ingatlanára néz. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, vagyis NAIH álláspontja szerint a tulajdonostárs ez esetben a közös képviselőhöz fordulhat. Amennyiben az derül ki, hogy igaza van, a kamerát kihelyező lakó kötelezhető a kamera leszerelésére a társasházi törvény alapján, a közös tulajdon használatával kapcsolatban a többi tulajdonostársat megillető jogok megsértése címén.

Ugató kutya a szomszéd lakásban? Cigarettafüst?

Korábbi cikkünkben néhány sarkalatos társasházi problémát vettünk sorra, olvasd el a cikket, ha érdekelnek a megoldások!

Tárolhatod a muskátlit télen a lépcsőházban? A társasházi problémákra válaszolt az ügyvéd

Minden társasházban lehetnek konfliktusok, melyeket a legkönnyebben a törvények alapján lehet eloszlatni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük