3 egész nyáron virágzó, gyönyörű növény a balkonra

Élvezd a jó időt az erkélyen! Ha a kényelemről már gondoskodtál, ne feledkezz meg a növényekről sem.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell lemondanod a természet közelségéről csak azért, mert nem adatott még meg, hogy családi házban lakj! Igazi édenkertet varázsolhatsz magad köré akkor is, ha csak egy apró erkély tartozik a lakásodhoz. Ha ráadásul jól választasz a növények közül, a balkonodat akár egészen őszig virágok százai díszíthetik. A következőkben olyan növényeket ismerhetsz meg, amelyek októberig virágoznak, ha egy kicsit törődsz velük.

Egy színpompás csoda: sétányrózsa

A bokros verbéna néven is ismert sétányrózsa csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást, amelyek a virágzási idő alatt folyamatosan változtatják a színüket.

A sétányrózsa gyorsan növő, örökzöld cserje, amely kissé ráncos, sötétzöld levelekkel rendelkezik. Májustól októberig csomókban megjelenő, csöves virágok díszítik, amelyek a pirostól egészen a fehérig szinte minden árnyalatban pompázhatnak. A sétányrózsa kezdetben a kisebb erkélyeken elhelyezhető, jó tudni azonban, hogy az egyébként 30-40 centiméteres növény elérheti a másfél méteres nagyságot is.

Hogyan tartsd?

A sétányrózsa kedveli a napos helyeket, de félárnyékban is jól érzi magát. Sem a víz, sem pedig a tápanyag tekintetében nem számít különösen igényes fajtának, a növekedési időszakban azonban tanácsos rendszeresen öntöznöd és tápoldatoznod. Ahhoz pedig, hogy virágaival valóban októberig díszítse az erkélyed, fontos, hogy az elnyílt virágokat és a növény bogyós terméseit rendszeresen eltávolítsd. A növény egyaránt jól mutat függőkosarakban és balkonládában.

Jó, ha tudod!
A sétányrózsának minden része mérgező, ezért mindig ügyelj arra, hogy kisgyerekek ne legyenek a közelében.

Egy változatos szépség: kék lobélia

A flamand botanikusról, Matthias de L'Obelről elnevezett lobélia különösen népszerű a növénykedvelők körében, ezt pedig nem másnak köszönheti, mint csodálatos, színes virágainak.

15 csodálatos növény a balkonra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A lobéliának számos változata ismert manapság, az egyes fajták között így egyaránt megtalálhatják a kedvencüket azok, akik csupán aprócska erkéllyel rendelkeznek, és azok is, akiknek lehetőségük van helyigényesebb növények tartására is.

A kék lobélia például, amelyből létezik csüngő és álló változat is, nem nő nagyra: magassága nem haladja meg a 25 centimétert. Kis termete ellenére gyönyörű dísze lehet bármelyik erkélynek, köszönhetően a növényt májustól októberig díszítő apró, finom virágoknak.

Hogyan tartsd?

A lobéliák elsősorban a napos helyet kedvelik, de kitűnően eléldegélnek az erkély félárnyékos részén is. Arra azonban ügyelj, hogy a lobélia földje mindig nedves legyen, mert nem bírja a szárazságot. Túl sűrűn sem tanácsos ültetni, mert a vékonyabb hajtások könnyen megnyúlnak és eldőlnek.

Aprócska erkélyekre: cseppecskevirág

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Aki pedig a margarétát kedveli, az a cseppecskevirágot is imádni fogja.

Ez a gyönyörű apróság - amelynek magassága nem haladja meg a 40 centimétert - ugyanis hasonló virágokkal díszíti az erkélyed, mint a margaréta. A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág rendkívül szívós növény, virágzását pedig májustól egészen októberig élvezheted - abban az esetben, ha tiszteletben tartod az igényeit.

14 látványos hangulatvarázsló ötlet az erkélyre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Levélzete lándzsára emlékeztet, hajtásai mereven felfelé állnak, virágai pedig a fehér, a rózsaszín, a piros, sőt, még a lila árnyalataiban is pompázhatnak.

Hogyan tartsd?

A cseppecskevirág legfőképpen a napos helyet kedveli, az árnyéktól ezért óvd. Tanácsos az esőtől is védeni, hiszen nem kedveli a túl sok vizet. Tápanyagban közepesen dús, porózus talajban tartsd, és ügyelj arra, hogy az elvirágzott hajtások ne maradjanak sokáig a növényen.

Ezt is szeretjük