10 fontos kerti teendő a tél beköszönte előtt: pompásan fog kinézni tavasszal az udvar

Szeptember elejétől egészen november végéig megannyi teendő vár a kertben, hogy a növények átvészeljék a téli időszakot.

Őszi kerti munkák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az aktív pihenés jegyében ősszel meg lehet alapozni a kert vagy veteményes következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Cikkünkben Boncz Péter, a Praktiker szakértője hónapokra bontva ad sorvezetőt az őszi kertészkedéshez.

Első felvonás: szeptember

Az egyik megkerülhetetlen kora őszi feladat a virághagymák elültetése, ezt semmiképp sem szabad elodázni, hiszen csak így lesz elegendő idejük tavaszra előbújniuk. Tulajdonképpen nincs is ebben semmilyen különös furfang, elég követni a virághagymák csomagolásán feltüntetett információkat, figyelemmel kísérni a víz- és fényigényüket.

Sokan nem veszik figyelembe, hogy a talaj minőségére is legalább annyi gondot kell fordítani, mint bármi másra a kertben. Sajnos nem elég csak műtrágyázni, hiszen a növények elég gyorsan felhasználják az így rendelkezésükre álló tápanyagokat, a talaj szerkezetét viszont nem érinti egy ilyen változás. Érdemes tehát az átfogó talajjavítást szem előtt tartani: szerves, érett trágyát használni, kerti komposztot vagy korhadt leveleket, ezekből az anyagokból készítik a mikroorganizmusok az értékes humuszt, ami hosszú távon is biztosítja a tápanyagellátást. Minél korábban megtesszük ezt, annál több ideje lesz a tápanyagoknak egyenletesen eloszlani a földben.

A harmadik klasszikusan kora őszi feladat az évelők visszavágása, mivel ilyenkorra ezek a növények elgyengülnek, száradásnak indulnak, ekkor célszerű őket szinte a földig visszavágni, hogy tavasszal újra szárba szökkenhessenek. Hasonló elv szerint az egynyáriak kiszedése is szeptemberi munka, a felszabadult helyre pedig újabb, akár kétnyári növények ültethetőek.

GettyImages-518722047
Fotó: svetikd / Getty Images Hungary

Ha a megüresedett helyekre nem a szemnek, hanem a gyomornak kedves növényeket szánnál, akkor van pár olyan haszonnövény, amiknek a szeptember a tökéletes időzítés, ilyen például a sóska, retek, saláta, spenót, mák.

Félúton: október

Ahogyan a természet is kezd nyugovóra térni, úgy októberre is már kevesebb teendő marad a kertben. Ha a korábbi hetekben megtörtént az érzékenyebb növények gondozása, ültetése, akkor a nagyobb feladatok közül már csak a fák és bokrok elültetése maradt hátra. Ilyenkor a talaj hőfoka a napközbeni melegek miatt alkalmas arra, hogy a gyökerek kellőképpen kifejlődjenek - természetesen ebben az esetben is törekedj arra, hogy az altalaj laza legyen, illetve gazdag, tápanyagban dús helyre kerüljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A meglévő fák és bokrok visszametszése is elengedhetetlen, főleg megbetegedett, sérült vagy elhalt ágak esetén. Ha a bokrok túlságosan tömöttnek hatnak, akkor felmerülhet a ritkítás gondolata, hiszen ez hosszú távon előnyére fog válni, mivel így a középső részek is elegendő fényt és levegőt kapnak majd. A gondozás előtt mindenképp tájékozódj arról, hogy melyik típusnak milyen konkrét igényei vannak.

Az utolsó simítások: november

A kert növényei novemberre már felkészülnek a télre, nyugalmi állapotba váltanak, a tápanyagfelvétel és a „légzésük” egyaránt lecsökken. Ilyenkor célszerű a fagyérzékeny fák védelmét támogatni, főleg a frissen kiültetett és a pár éves csemetéknek segíteni. A legérzékenyebb pontjuk kétségtelenül a gyökérnyak, amit a törzs „felkupacolásával” vagy bemeszeléssel lehet a legegyszerűbben biztosítani, így megakadályozható, hogy a törzs szövetei - a hőmérséklet-változás okozta kitágulás és összehúzódás miatt - roncsolódjanak. 

GettyImages-121750754
Fotó: David Burton / Getty Images Hungary

A levelek összegyűjtése nemcsak esztétikai szempont, hanem a gombásodás féken tartása miatt is fontos lehet - ezt nemcsak a lombseprű rendszeres használatával, hanem késő őszi permetezéssel is megelőzhető. A fenntarthatóság jegyében a lehullott lombokat pedig komposztáld szakszerűen.

Ha mindezeken túl vagy, akkor már tényleg csak pár apró dolog marad hátra: víztelenítsd az öntözőrendszereket, nehogy kárt okozzon bennük a fagy. Végezetül gondoskodj a szűkös hónapokban a kert madarairól is, helyezz ki nekik etetőket, hogy a természet ébredésekor ők segítsenek a kártevők és rovarok megtizedelésében.

8 dolog az őszi kertben, ami neked és a környezetnek is nagyon rosszat tesz - Mit csinálj helyette?

Az őszi kert rengeteg munkát tartogat, amiket nem árt tudatosan, átgondoltan elvégezni. Elvégre minden, amit az ember művel, hatással van a környezetére, miért éppen a kerti munkák lennének ez alól kivételek?

8 dolog az őszi kertben, ami neked és a környezetnek is nagyon rosszat tesz - Mit csinálj helyette?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük