Mi történik, ha a lefolyóba öntöd a használt étolajat? Zsírdugót, súlyos dugulást is okozhat

Az étolajat nem csak a környezet veszélyeztetése miatt nem szabad a lefolyóba önteni.

GettyImages-1093898024
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rántott hús, rántott zöldségek, sült krumpli, tükörtojás, egyebek: a hagyományos konyhában rengeteg olyan ételt készítünk, amely olajban sül.

A probléma az, hogy a legtöbb háztartásban nem tudják, hogy mit kezdjenek a használt étolajjal, vagy ha tudják is, akkor sem azt teszik, amit tenniük kellene vele.

Hová kerül az étolaj?

Sajnos nagyon sokan szabadulnak meg helytelen módon az étolajtól. Egyesek visszaöntik egy üvegbe, és úgy dobják ki, mások nejlonzacskóba töltve, és gyakori az is, hogy egyszerűen a szemeteszsákba töltik azt, a hulladék tetejére. A használt olaj ugyanakkor nehezen lebomló hulladék, ezért ez nem jó megoldás az olaj kidobására.

Az emberek sok esetben nem is vacakolnak a használt étolajjal, csak fogják a serpenyőt, és egyszerűen leöntik a tartalmát a lefolyóban. Ez a lehető legrosszabb, amit tenni lehet, hiszen egy kicsi étolaj is óriási vízszennyezést jelent. Meghökkentő, de egy cseppje ezer liter élővizet szennyezhet be, amennyiben a természetbe jut. Ha az olaj kijut, az élővilág bánja, mivel a vizek tetején marad, és a vízi állatok nem jutnak levegőhöz.

A csöveknek is annyi

Bár az élővilág pusztulásánál nagyobb kár nem létezik, annál valamivel közelebbi problémára is érdemes gondolni. A lefolyóba borított használt étolaj ugyanis tönkreteszi a mosogató lefolyócsövét, sőt akár a falban lévő, nem látszó vezetékeket is. Az olaj ugyanis megtapad a lefolyó belső falán és a csövek felső szakaszában, de akár jóval lejjebb is lerakódik, duguláshoz, zsírdugó kialakulásához vezet. A javíttatás meglehetősen drága mulatság, okosabb, ha inkább megfelelő módon szabadulunk meg az olajtól, és nem a lefolyón át.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hová kerüljön a használt étolaj?

Jó tudni, hogy szerte az országban rengeteg ponton le lehet adni a használt étolajat. A kijelölt MOL töltőállomások például 2011 óta gyűjtik be, és az eltelt idő alatt mintegy 2200 tonna, vagyis 2,4 millió liter sütőolajat szedtek össze. A vállalat egyébként egy finomítóban speciális eljárással bioüzemanyaggá alakítja az összegyűjtött étolajat.

A használt étolajat egyszerűen öntsd egy kannába, kupakkal zárható műanyag palackba, és vidd el valamelyik kijelölt olajgyűjtő pontra. Ezzel nemcsak a környezetet, de az otthonod csőrendszerét is véded a károsodástól.

Így tisztítsd meg az összeégett serpenyőt

Ha kiöntötted az olajat, törölgesd ki papírtörlővel a serpenyőt, és jöhet a mosogatás. A következő cikkben arról olvashatsz, hogyan lehet az összeégett, befeketedett serpenyőd a régi: csak egy házi trükk kell hozzá.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük