3 csodás szobanövény a gyerekszobába
A gyerekszobát sem fosztanád meg az élénk színű, kedves szobanövényektől, de nem tudod, melyiket válaszd? Segítünk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétség sem fér hozzá: egy helyiség akkor lesz igazán otthonos, ha abban a szobanövények is helyet kapnak. Ám az is biztos, hogy ahány növény, annyi gond lehet vele: vagy szúrós, vagy mérgező, vagy éppen túl nagy ahhoz, hogy a gyerekszobába kerülhessen. Akkor mégis le kell mondani róluk? Egyáltalán nem, csupán a megfelelőt kell megtalálni. A cikkünkben szereplő négyet például bátran választhatod!

Egy ártalmatlan csalán: a virágcsalán

Bár sokan a csalánfélék rokonának gondolnák, ez a csalán valóban ártalmatlan. A Jávából származó Coleus blumei-nek ugyanis csak a leveleinek formája emlékeztet a csalánéra, egyébként nem rokona a közismerten kellemetlen kiütéseket okozó növénynek.

Emiatt tehát bátran választhatod a gyerekszobát a virágcsalán otthonául, erre pedig a másik ok leveleinek változatos színvilága, melyben egyaránt megtalálható a piros és a sárga számtalan árnyalata.

Hogyan tartsd?

A virágcsalán, mint azt a neve is mutatja, virágzik is, ám virágai jelentéktelenek. Egyidőben azzal azonban, amikor megjelennek, a növényke levelei sárgulni kezdenek: ekkor nem kell megijedned, csupán annyi a teendőd, hogy a virágzó hajtásokat visszavágd. Tudnod kell továbbá, hogy ez a kis zöld növényke alapvetően igényes darab mind a folyadék, mind pedig a fény tekintetében. Tápoldattal azonban nem érdemes öntözgetni, mivel a túl sok tápanyag megakadályozza a levelek jellegzetes színvilágának kialakulását.

Egy indiai szobakedvenc: a pénzlevelű pilea

A Nyugat-Indiában őshonos Pilea Nummularifolia az egyik legjobb választás a gyerekszobába fekvő, legyökerező szárainak és világoszöld, kerek leveleinek köszönhetően. Bár virágzik, virágai jelentéktelenek, szépségét sokkal inkább 40-50 cm hosszan lecsüngő hajtásai adják.

Hogyan tartsd?

A pénzlevelű pilea nem tartozik a kényes szobanövények közé, bár nem is kifejezetten igénytelen. Mivel közepes fényigényű, ezért a félárnyékos helyen fejlődik szépen, de ha napos rész az otthona a szobában, amiatt sem panaszkodik. Mérsékelt vízigényének következtében a túl gyakori öntözést sem kedveli, ezért erre ügyelni kell, ha azt szeretnéd, hogy még sokáig díszítse a csemete szobáját.

Ha megtetszett, és szívesen tennél belőle a lakás más helyiségeibe is, akkor fogj neki a szaporításának, ez ugyanis a növény gondozásához hasonlóan szintén nem nagy ördöngösség. Csupán arra kell ügyelni, hogy akkor kezdj neki a nagyjából 10 cm-es hajtásdugványok levágásának, ha már a növényke alsó levelei sárgulni kezdtek, és hullásnak indultak. A dugványokat a méretükkel megegyező cserépbe ültesd, és ha azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjenek, a talajba keverj némi tőzeget és homokot.

Egy kis sportos növényke: szobai futóka

Pontosabban márványos szobai futóka, hivatalos nevén pedig a Scindapsus aureus a Salamon-szigetekről vándorolt be. Vagy futott, a szobai futóka ugyanis közismert az átlagosnál gyorsabb növekedéséről: egy kisebb cserépből képes úgy kimászni, hogy akár az egész szomszédos falat beborítja! A gyerekszobába kifejezetten ajánlott, hiszen nemcsak sárga foltokkal vidáman tarkított levelei kölcsönöznek játékos hangulatot a szobának, hanem az is, hogy egy kerek üvegben felfüggesztve is tartható.

Hogyan tartsd?

A márványos szobai futóka nemcsak gyors növekedéséről, hanem igénytelenségéről is közismert, így akár olyan helyen is tartható, amelyet kevesebb napsütés ér. Valamennyi fényre azért szüksége van, ezért a teljesen sötét sarkok nem megfelelőek számára.

Vízigénye a fényigényéhez hasonlóan nem túl nagy, ezért nem kívánja a túlságosan gyakori locsolgatást - de persze kiszáradni sem szabad hagyni a földjét.

Ezt is szeretjük