Így néz ki a szegfűszeg, mielőtt leszüretelik - 8 ismert növény, amit nem ilyennek képzeltünk

Így néznek ki a gyümölcsök, magok és fűszernövények, mielőtt a boltba kerülnek.

Növények szüret előtt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindannyian felismerik a zöldségeket és gyümölcsöket a szupermarketek polcain, de arra talán már kevesebben gondolnak, hogy hogyan festenek bizonyos növények szüretelés előtt, mielőtt az üzletekbe kerülnének.

Akadnak olyan növények, melyekkel a legtöbben már csak feldolgozott vagy bezacskózott állapotban találkoznak a boltok polcain: ilyen például a szegfűszeg, a szezámmag, a kurkuma vagy akár a chiamag. Előfordulhat, hogy fel sem merül benned a kérdés, vajon hogy néztek ki ezek a növények természetes környezetükben, pedig ha meglátod a gyönyörű szép virágaikat és dús leveleiket, te sem hiszel majd a szemednek!

Szüret előtt

Most megnézheted, hogyan festenek az ismert gyümölcsök, magok vagy fűszernövények betakarítás előtt. A következő nyolc növénynek helye van a konyhai polcon, hiszen telis-tele vannak a szervezet számára értékes anyagokkal, és még finomak is.

A szegfűszeget manapság főleg Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A fűszert a 15-20 méter magasra megnőtt növény pirosló virágbimbóiból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg be nem barnulnak.
A szezámmag egy Indiából származó, lágyszárú trópusi növény magja. Magát a növényt könnyű termeszteni, inkább a betakarítás okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódásra a földre hullanak a magok.
A kosborfélék családjába tartozó vaníliarudat félérett állapotban szüretelik, amikor a toktermés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd nyolc hónapig dobozokban érlelik. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon, termesztésével főként Madagaszkáron, Mexikóban, Indonéziában foglalkoznak.
A datolya a datolyapálma bogyós gyümölcse, amely a közel-keleti országokból indult hódító útjára. Egy datolyafürt 500-2000 bogyóból áll, és három érési folyamaton megy át. A legutolsó, amikor teljesen megérik, aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és viaszos lesz.
Az aranyló kurkumát, más nevén indiai sáfrányt ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.
A wasabi, más néven japán vízitorma eredetileg a hegyi folyók partján vadon nő, és számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ennek az élénkzöld színű, szív alakú levelekkel rendelkező növénynek a gyökere a legfontosabb része, aminek mérete 30 cm-től 1 méterig is terjedhet.
A tövises kaprit - vagy egyszerűen kapribogyót - Görögországban már az ókorban is termesztették. A sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbót még azelőtt begyűjtik, mielőtt felnyílna, majd sós ecettel és gyakran olívaolajjal tartósítják.
A chiamaghoz, más néven az azték zsályához akkor jutnak hozzá, amikor a chia növény lila tüskés virágai elszáradnak, ekkor kiverik  a virág magjait, amit kosarakba gyűjtenek össze.

DOGZ Farsangi Falkaséta a Városligetben

Regisztrálj és vegyél részt ingyenesen február 22-én a Városligetben a DOGZ Farsangi Falkasétán! A közös sétálás mellett számos izgalmas programmal, köztük fotózással és nyereményjátékokkal is készülünk. Űzzük el együtt a telet több száz kutyus társaságában! 
falkaseta.hu

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük