Mindannyian felismerik a zöldségeket és gyümölcsöket a szupermarketek polcain, de arra talán már kevesebben gondolnak, hogy hogyan festenek bizonyos növények szüretelés előtt, mielőtt az üzletekbe kerülnének.
Akadnak olyan növények, melyekkel a legtöbben már csak feldolgozott vagy bezacskózott állapotban találkoznak a boltok polcain: ilyen például a szegfűszeg, a szezámmag, a kurkuma vagy akár a chiamag. Előfordulhat, hogy fel sem merül benned a kérdés, vajon hogy néztek ki ezek a növények természetes környezetükben, pedig ha meglátod a gyönyörű szép virágaikat és dús leveleiket, te sem hiszel majd a szemednek!
Szüret előtt
Most megnézheted, hogyan festenek az ismert gyümölcsök, magok vagy fűszernövények betakarítás előtt. A következő nyolc növénynek helye van a konyhai polcon, hiszen telis-tele vannak a szervezet számára értékes anyagokkal, és még finomak is.
![](https://kep.index.hu/1/0/3006/30069/300692/30069255_64ca4a0fbb6e1bf2bc24f9179e40f908_wm.jpg)
A szegfűszeget manapság főleg Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A fűszert a 15-20 méter magasra megnőtt növény pirosló virágbimbóiból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg be nem barnulnak.
![](https://kep.index.hu/1/0/3006/30069/300692/30069285_09172837b0777b55ac7c197be2fed422_wm.jpg)
A szezámmag egy Indiából származó, lágyszárú trópusi növény magja. Magát a növényt könnyű termeszteni, inkább a betakarítás okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódásra a földre hullanak a magok.
![](https://kep.index.hu/1/0/3006/30069/300694/30069447_24f32e29f5516007748a5d170dbf91e0_wm.jpg)
A kosborfélék családjába tartozó vaníliarudat félérett állapotban szüretelik, amikor a toktermés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd nyolc hónapig dobozokban érlelik. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon, termesztésével főként Madagaszkáron, Mexikóban, Indonéziában foglalkoznak.
![](https://kep.index.hu/1/0/3006/30069/300696/30069663_d269a15fec396c32def9f35f3985418e_wm.jpg)
A datolya a datolyapálma bogyós gyümölcse, amely a közel-keleti országokból indult hódító útjára. Egy datolyafürt 500-2000 bogyóból áll, és három érési folyamaton megy át. A legutolsó, amikor teljesen megérik, aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és viaszos lesz.
![](https://kep.index.hu/1/0/3007/30070/300700/30070057_c41e94fb679647cd13128f2ecf745357_wm.jpg)
Az aranyló kurkumát, más nevén indiai sáfrányt ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.
![](https://kep.index.hu/1/0/3007/30070/300700/30070061_3b4ab698c28eff868d6a6fb71c1d9350_wm.jpg)
A wasabi, más néven japán vízitorma eredetileg a hegyi folyók partján vadon nő, és számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ennek az élénkzöld színű, szív alakú levelekkel rendelkező növénynek a gyökere a legfontosabb része, aminek mérete 30 cm-től 1 méterig is terjedhet.
![](https://kep.index.hu/1/0/3007/30070/300703/30070321_ab2d46b8c86f07ed1aba0ae2557def9e_wm.jpg)
A tövises kaprit - vagy egyszerűen kapribogyót - Görögországban már az ókorban is termesztették. A sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbót még azelőtt begyűjtik, mielőtt felnyílna, majd sós ecettel és gyakran olívaolajjal tartósítják.
![](https://kep.index.hu/1/0/3007/30070/300703/30070387_62864736a6eb5953ab98c9a014a52129_wm.jpg)
A chiamaghoz, más néven az azték zsályához akkor jutnak hozzá, amikor a chia növény lila tüskés virágai elszáradnak, ekkor kiverik a virág magjait, amit kosarakba gyűjtenek össze.
DOGZ Farsangi Falkaséta a Városligetben
Regisztrálj és vegyél részt ingyenesen február 22-én a Városligetben a DOGZ Farsangi Falkasétán! A közös sétálás mellett számos izgalmas programmal, köztük fotózással és nyereményjátékokkal is készülünk. Űzzük el együtt a telet több száz kutyus társaságában!
falkaseta.hu
Promóció
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary