Nem fognak meghalni a növények, ha így öntözöd őket nyaralás előtt

Ha nem tudsz senkit megkérni, a következő trükköket ajánljuk.

viragot-ontoz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyaralás előtt sokaknak okoz problémát, kit kérhetnek meg arra, hogy időnként öntözze meg a virágokat, különös tekintettel ennek a nyári hőség okozta fokozott szükségességére.

Akkor sem kell azonban elkeseredni, ha nem tudod rábízni senkire a teendőket, léteznek ugyanis módszerek az időzíthető, automata öntözőrendszeren túl is arra, hogy a növények hozzájussanak a megfelelő mennyiségű nedvességhez, akár kinti, akár benti zöldekről van szó.

Így öntözd nyaralás előtt a kinti növényeket

A kertben vagy a balkonon található növényeket, mielőtt elindulsz otthonról, alaposan öntözd meg, ha kell, többször is egymás után, vagyis locsold meg újra, ha a föld beszívta a vizet, persze ügyelve arra, hogy az ne pangjon.

Lehetőleg az utazás előtti este öntözz, és ha teheted - ez nagyobb dézsába ültetett növények esetén különösen hasznos -, alkalmazz talajtakarást, ami megakadályozza, hogy a nedvesség túl hamar elpárologjon. Ez lehet lenyírt fű vagy szalma - de akár kavics, mulcs is -, ezzel kell beborítani a növény földjét. Jó, ha hűvösebb helyre viszed a növényt, ahol a nap nem szívja majd úgy ki a földből a nedvességet, ügyelj azonban arra, hogy így is világos helyen maradjon. Fedett helyre ne vidd, ha szeretnél számítani az eső jótékony hatására is.

A benti növények magukat is elláthatják vízzel

A szobanövények esetében nem lehet számítani arra a szerencsés esetre, hogy az eső kellő nedvességgel látja el a virágokat, így esetükben érdemes néhány ügyes kis praktikát bevetni, hogy erről saját maguk gondoskodhassanak - persze a kinti növények esetében is lehetséges ezeket alkalmazni.

Érdemes a pamutfonalas trükköt alkalmaznod, melynek lényege, hogy a fonal egyik végét mélyen a cserepes növény földjébe tudod, míg a másik végét egy olyan, vízzel teli palackba vagy edénybe, melyet magasabban helyeztél el. A növény így folyamatosan, saját magát látja majd el nedvességgel.

Házi nedvességadagolót készíthetsz úgy is, ha egy ásványvizes palackot megtöltesz vízzel, majd a kupakját egy szög és kalapács közreműködésével kilyukasztod. A kupak becsavarása után fogd be a lyukat, fordítsd fejjel lefelé a palackot, majd nyomd bele a növény földjébe.

Ha még egyszerűbb megoldást keresel, érdemes virágboltokban is kapható, speciális virágtartót beszerezned, mely képes maga adagolni a nedvességet, de agyaggranulátumot is vehetsz. Utóbbiból szórj egy nagyobb tálba vagy tepsibe, tedd rá a növények cserepét - ne a külső cserepet, hanem a lyukacsos belső, vékony tartót -, és önts annyi vizet a tepsibe, hogy ellepje a granulátumokat. A növények a granulátum által felszívott vízzel folyamatosan látják majd el magukat.

Kezdő vagy, de szeretnél csodaszép virágokat vagy épp gazdagon termő zöldségeket nevelni? Ezekkel próbálkozz elsőre!

Ezt is szeretjük