4 hatékony tipp, hogy ne mérgezzen az otthonod!
Ha szeretnéd leküzdeni az allergiát, és a veszélyes vegyszereket is száműznéd az otthonodból, akkor vess be házi praktikákat a piszok ellen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Füstjelzőt szerelsz fel a házban, bevizsgáltatod a csapvíz ólomtartalmát, és beszerzel egy vízszűrőt is. A fürdőszobába antibakteriális szappant teszel, és minden áldott nap tiszta törölközőt veszel elő.

Mi mást tehetsz még annak érdekében, hogy családodat és önmagadat minél inkább megóvd a betegségekkel szemben? Bizony akad még néhány tennivaló, különösen, ha a lakás jól szigetelt és energiatakarékos. Így ugyanis a levegőben terjedő méreganyagok hamar felgyülemlenek.

Tisztítószerek házilag

Nem kérdéses, hogy amikor erős tisztítószereket és más veszélyes vegyszereket használsz, az ablakot ki kell nyitnod, és be kell kapcsolnod a ventilátort. Ám létezik egy ennél sokkal jobb megoldás is: ezeket a veszélyes termékeket a háztartásban fellelhető természetes anyagokkal is helyettesítheted.

  • Általános tisztítószer: oldj fel négy evőkanál szódabikarbónát 1 liter meleg vízben.
  • Lefolyótisztító: önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd fél pohár ecetet. Várj öt percig, majd öblítsd le forró vízzel.
  • WC-tisztító: keverj fertőtlenítő hatású krémet citromléből és bóraxból – háztartási boltokban kapható –, kend a WC-csészére, hagyd rajta két órán át, majd alapos súrolás után öblítsd le.
  • Tűzhelytisztító: spriccelj vizet a zsírfoltokra, amíg a tűzhely még meleg, majd szórj rá sót. Amikor a tűzhely kihűlt, töröld le a szennyeződést.
  • Ablak- és tükörtisztító: híg, ecetes-vizes oldattal hatékony tisztítószert készíthetsz. Virágpermetező flakonnal spricceld be vele az ablakokat és a tükröket, majd alaposan töröld át.

A penész ellen

Előfordulhat, hogy köhögésed vagy fulladásod fő okának az állatszőrt vagy a pollent tartod, valójában azonban az otthonodban tenyésző penészgombák spóráira vagy allergiás.

Semmi nem segíti jobban a penészgomba szaporodását, mint a nedvesség, ezért lakásod páratartalmát nem árt csökkentened. Ez természetesen azt jelenti, hogy oda kell figyelned a beázásokra és a csöpögő csapokra is. A radiátorok, fatüzelésű kályhák, gázkonvektorok, kandallók működtetésével egy időben pedig érdemes lehet páramentesítő készüléket is működtetni a szobában. Ezen kívül rendkívül fontos a gyakori szellőztetés – különösen a fürdőszoba esetében.

Védelem a kórokozókkal szemben

A mikroorganizmusok megtelepedéséhez kiváló terep a vizes fogkefe. Számos vírus – köztük az influenza kórokozója is – képes 24 óránál tovább életben maradni a fogkefe sörtéin. Ezért ajánlott felváltva három fogkefét használni, így lesz idejük megszáradni. Amennyiben mégis inkább egyet használnál, rendszeresen öblítsd ki hidrogén-peroxidos vízben. Ha pedig valamilyen légúti betegségben szenvedsz, a felgyógyulást követően jól teszed, ha új fogkefét vásárolsz.

A fogkeféhez hasonlóan a baktériumok a nedves konyharuhán, illetve a mosogatószivacson vagy mosogatórongyon is könnyen megtelepednek. A Salmonella, a Campylobacter, illetve más ételfertőzést okozó mikroorganizmusok a munkalap törlésére használt rongyról vagy a vágódeszkáról is átkerülhetnek az ételekre és az edényekre. A biztonság kedvéért hetente cseréld a konyharuhát, illetve a mosogatószivacsot és -rongyot, valamint két használat között mindig hagyd őket megszáradni. Ezenkívül időnként nem árt őket fehérítős vízben fertőtleníteni.

Hadüzenet a poratkáknak

Ezek a mikroszkopikus élőlények elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, és székletük allergiát válthat ki. Ezektől a láthatatlan kórokozóktól úgy szabadulhatsz meg, hogy szigorúan betartod a szőnyeg, illetve a kárpitos bútorok heti - legalább egyszeri - kiporszívózását.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ezenkívül pedig szintén heti rendszerességgel mosod az ágyneműket, valamint a törölközőket – legalább 60°C-os vízben. Végül ne feledkezz meg a paplanokról és a párnákról sem: mielőtt elteszed őket a következő évszakra, mindig tisztíttasd ki.

Cikkünk az 1001 otthoni gyógyír című könyv segítségével készült.

Elsősegély otthon! Nem kell minden problémával azonnal orvoshoz fordulnod, vagy a megfázás első tüneteire újabb adag antibiotikumért nyúlni: próbáld ki először az otthon is elkészíthető recepteket és hasznos tippeket! Az otthoni gyógymódok közül érdemes néhányat alkalmazni már a tünetek első megjelenésekor, hiszen ekkor általában még könnyen visszafordítható a folyamat.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára: 8990 Ft.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük