Náluk kapni a legolcsóbban hitelt: mi az a szegények bankja?

Indul az ország egyetlen fapados netbankja, ahol a piacinál jóval olcsóbb lesz a szolgáltatás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Januárban jegyezték be a cégbíróságon a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, amely mögött a tavaly októberben indult Hiteltársulás nonprofit civil szerveződés áll az első magyar internetbank tervével.

Doubravszky György, a Hiteltársulás szervezője december végén adta át a Webbank alapításáról szóló szakmai előterjesztését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, jelenleg pedig a bank részvénykibocsátásának jogi előkészületei zajlanak, így már nem kell sokat várni arra, hogy élesben is startoljon a fapados, részben civil, részben állami, szegények bankjának is nevezett pénzintézet. Szolgáltatásaikkal azokat a szegényebb tömegeket céloznák meg a tervek szerint, akiknek a piaci résztvevők ajánlatai túlságosan drágák.

A frankhitelesekért indult

A tavaly októberi kezdeményezést eredetileg azzal a céllal indították, hogy összegyűjtsék a devizahitelesek igényeit, és kedvező hitelt szerezzenek a közösség tagjainak. Akkor arról volt szó, hogy az összefogás egy akkora ügyfél- és pénzbázist hozhat létre, ami lehetővé teszi, hogy egyenlő félként tárgyaljanak a bankokkal, így a résztvevők az akkori árakhoz mérten olcsón kaphassanak forinthitelt a devizakölcsönük visszafizetéséhez.

Ám az elhúzódó előkészületek miatt a webbank már biztosan nem éri el ezt a célt, mivel a végtörlesztés mellett döntőknek a szükséges pénz meglétét legkésőbb január 30-ig igazolniuk kell, a PSZÁF szerint pedig egy új bank megalapítása akár hat-nyolc hónapot is igénybe vehet.

Olcsóbb az átlagnál

Doubrovszky György, a Hiteltársulás szervezője a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a részletekről: az új bank elmondása szerint nemcsak a magánszemélyeket célozza meg kedvező lehetőségekkel, hanem a forráshiánytól szenvedő kis cégek számára is elérhető lesz.

Mivel az új pénzintézet a hagyományos kereskedelmi bankoknál sokkal kisebb infrastruktúrával dolgozik majd, olcsóbb lesz a működése is, vagyis olcsóbb termékeket tud majd kínálni. Egyetlen fiókja lesz, az ügyintézés pedig teljes egészében az interneten zajlana annak minden előnyével. Doubrovszky nem tart attól, hogy ez a forma elidegenítené az ügyfeleket, mivel a pénzintézet partnerként kezelné őket, így szoros, bizalmi viszony alakulhatna ki.

Milyen szerepet vállal az állam?

A Webbank 49%-ban az állam, 51%-ban pedig a civil részvényesek tulajdonában lenne, ami azért kedvező, mert az állami garancia háttere jelentheti a biztonságos működést a civil versenyképesség mellett. A Hiteltársulás most két dologban várja a kormány támogatását: egyrészt az induláshoz szükséges hárommilliárd forint felét kitevő tőkerészt, vagyis 1,5 milliárd forintot az államnak kellene befektetnie, másrészt pedig, ha a kezdeményezést kiemelt állami projektnek nyilvánítanák, a kabinet gyorsított eljárásban hozhatna döntést. Doubrovszky szerint az indulótőke másik felét körülbelül egy hónap alatt teremtenék elő a magánszemélyek és vállalkozások.

Így regisztrálhatsz

A Webbank.hu oldalon lehetőséged van előzetes regisztrációra, ami nem jelent szerződéses kapcsolatot, csupán felmérési célokat szolgál. A honlapon közölt aktuális adatok szerint 3503 magánszemély 23 476 millió forint megtakarítással, 1878 vállalkozó 68 927 millió forint éves forgalommal és 15 760 millió forint átlagos folyószámlaösszeggel regisztrált eddig.

Meg kell adnod a neved és az e-mail címed, magánszemélyeknél a megtakarítás összegét, a vállalkozásoknál a becsült éves forgalom és a folyószámlán lévő pénz átlagos összegét.

Mit szólsz a kezdeményezéshez?

Ezt is szeretjük