Tőlük ne vegyél fel hitelt: a feketelistás ajánlatok

Könnyen belefuthatsz hangzatos ajánlatokba, melyeknek a vége legtöbbször csapda. Ismerd fel a gyanús jeleket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor már minden kötél szakad, közeleg a pénzügyi csőd, és az otthon biztonsága is veszélybe kerül, utolsó lehetőségként az ember hajlamos olyan ajánlatra is rábólintani, amit más helyzetben biztosan nem tenne.

Azokat, akiknek minimális esélyük van arra, hogy banki feltételek mellett hitelt kapjanak, mert nincs stabil, igazolható havi jövedelmük, vagy felkerültek a banki feketelistára, miközben anyagilag már teljesen ellehetetlenedtek, a kényszer sokszor olyan hitelezők felé sodorja, akik nem egészen tisztességes eszközökkel játszanak.

De az is előfordul, hogy valaki egy feltűnően kedvező lehetőségre bukkanva képtelen nemet mondani, miközben az ajánlat visszásságait figyelmen kívül hagyja, a végén pedig pórul jár. Íme, a gyanús hitelajánlatok, melyeket a legjobb messzire elkerülni.

Csaló közvetítők

Az egyik leggyakoribb csapda, amikor egy hitelügyintéző cég vagy ügynök ajánlata szerint megszervezi a közvetítést a hitelezővel, amiért persze busás szolgáltatási díjat szed be, majd a bezsebelt összeggel egyszerűen köddé válik. Utólag persze kiderül, hogy ezek a cégek legtöbbször még csak nem is rendelkeznek pénzügyi szolgáltatás végzésére jogosító engedéllyel.

A regisztrációs vagy közvetítői díj általában több tízezer forint, amit a becsapott hitelre vágyó sosem kap vissza. A BAR-lista nem akadály és a Jövedelmet nem vizsgálunk szlogenek mindenesetre elég beszédesek: ha hasonló kecsegtető ajánlattal találkozol, érdemes nagyon körültekintőnek lenni, és többször körbejárni a dolgot, mielőtt a pénztárcádért nyúlnál, vagy bármit aláírnál.

Amikor még pluszt is rád sóznak

Jellemző trükk még a csaló ügynököknél, hogy jogosulatlan betétgyűjtéssel is megpróbálnak trükközni. Ilyen esetekben igyekeznek az ügyfélre sózni olyan termékeket is, melyekre valójában nincs szükségük. Ha például felvennél egy kétmilliós hitelösszeget, meggyőznek arról, hogy akkor jársz a legjobban, ha vállalod a dupláját, ő pedig, megforgatva a különbözetet, még segít is neked a törlesztésben.

Ha ezt kérdés - és főleg papír - nélkül bevállalja az ügyfél, nagy valószínűséggel búcsút inthet az összeg felének, a közvetítő ugyanis ilyenkor szokott eltűnni, miközben a hitelt szolgáltató bank nem a csaló ügynökön, hanem az adóson igyekszik behajtani a teljes összeget.

Hitel fedezet nélkül

Újsághirdetésekben vagy akár a Facebookon is találkozhatsz olyan ajánlattal, ami már a túl szép, hogy igaz legyen kategóriája. Ilyen volt a tavalyi Kék kölcsön esete is, mely hangzatos mondatokkal csábított hitelfelvételre: a hirdetés szerint a kölcsönt fedezet nélkül biztosítják, munkanélkülieknek vagy nyugdíjasoknak is, ráadásul jövedelemigazolást sem kérnek.

A cég honlapján viszont volt két árulkodó jel is, amelyek alátámasztották a csalás gyanúját. Az egyik a 06-90-nel kezdődő, emelt díjas telefonszám, melyet tárcsázva percenként 625 forintért adtak kimerítő tájékoztatást a kedvező hitellehetőségekről, a szolgáltatást pedig egy, a Seychelles-szigetekre bejegyzett offshore cég biztosította. Így nem meglepő, hogy végül hitelt nem, csupán horribilis összegű telefonszámlát kaptak, akik éltek a lehetőséggel.

Uzsoragyanús gyorshitelek

A kecsegtető gyorskölcsönökkel sem árt óvatosan bánni, hiszen azokat sokszor úgy folyósítják a pénzintézetek, hogy nem vizsgálják a hiteligénylő pénzügyi helyzetét, lehetőségeit vagy teherbíró képességét, így könnyen belebukhat az, akinek nincs megtakarítása vagy kilátása a törlesztésre.

Ráadásul előfordul, hogy kisebb cégek uzsorakamatra adják az összeget, a THM-et sokszor fel sem tüntetik, helyette csak a visszafizetendő fix összeget. A nemrég hozott új jogszabályok viszont éppen az uzsorásokat és a több száz százalékos kamatú gyorskölcsönöket igyekeznek visszaszorítani, ezért húzták meg még ősszel a 30%-os hitelkamatplafont, és szigorították meg az uzsoratörvényt.

Te futottál már bele hasonló csalókba?

Ezt is szeretjük