3 dolog, ami a főbérlő kötelessége: hivatkozz a törvényre!

Íme, pár kevésbé ismert tény a főbérlő feladatairól, amit tudnod kell, ha lakást bérelsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legtöbbször az ingatlanát bérbeadó lakástulajdonos aggodalmai és kockázatvállalása kerül középpontba a bérleti szerződés megfogalmazásakor, hiszen neki van nagyobb veszítenivalója, ám ez nem jelenti azt, hogy a bérlőnek feltétlenül rá kell bólintania mindenre.

Vannak ugyanis olyan költségek és felelősségvállalások, melyek a legnagyobb jóindulat mellett is a tulajdonost kell, hogy terheljék. Ha nem foglaljátok bele a szerződésbe, a következők a törvény értelmében akkor is a tulaj kötelezettségei közé tartoznak.

Őt terhelik a javítási költségek

Gyakori dilemma az albérlők körében, hogy például egy meghibásodott mosógép vagy akár egy csőtörés javítási költsége vajon melyik fél kontójára terhelődik. Nem ritka, hogy a főbérlő széttárt karokkal utal arra a tényre, hogy a lakást a bérlő lakja, és így értelemszerűen a mosógépet is ő koptatja nap mint nap, vagyis probléma esetén a szervizelés- minden költségével együtt - is az ő dolga.

Akkor valóban igaz lehet a fenti állítás, ha a mosógép azért romlik el, mert a bérlő esetleg nem rendeltetésszerűen használja, de minden egyéb esetben a javítás vagy a csere a bérbeadó feladata, amennyiben a mosógép az ő tulajdona. A lakásberendezések üzemképességéért a tulaj szavatossággal tartozik, de az épület karbantartásáról is köteles gondoskodni. Abban az esetben, ha a bérbeadó még írásbeli felszólításra sem tesz eleget ezeknek a kötelezettségeknek, annyival mérséklődhet a lakbér terhe, amennyit a bérlő fizetett a javításért, máskülönben a bérlőnek joga van a szerződés azonnali hatályú felmondására.

Nem törhet rád bármikor

A közhiedelemmel ellentétben nem lóg a levegőben annak a veszélye, hogy a bérbeadó rajtaütésszerű ellenőrzéseket tartson, sőt, annak ellenére, hogy tulajdonjoggal rendelkezik, csak akkor léphet be az általad bérlet lakásba, ha te ehhez hozzájárulsz.

Más a helyzet persze, ha csak egy szobát bérelsz, és a lakás többi részén a főbérlővel osztozol, bár a saját kis zug, amiért bérleti díjat fizetsz, akkor is magánszférának minősül, vagyis nem nyithat be hozzád tetszés szerint, gyanús nyomok után szimatolva.

A találkozások egyébként a legtöbb esetben csupán a kifizetések alkalmaira redukálódnak, ami előre megbeszélt időpontban történik. Ha a bérbeadó mégis szeretne időnként rápillantani a lakásra csak azért, hogy lássa, minden rendben van-e, megteheti, viszont kizárólag a bérlő tudtával és beleegyezésével. Kivétel ez alól, ha azonnali beavatkozást igénylő munkáról van szó, illetve rendkívüli helyzet esetén is szó nélkül bejuthat a lakásba.

Ha kiteszi a szűröd, ő keres neked új helyet

Az albérleti szerződés rendes megszűnésekor nem a főbérlő felelőssége, hogy új helyet keressen egykori albérlőjének, sőt, a szerződésben gyakran ki is kötik, hogy a bérlő köteles gondoskodni magának új lakóhelyről. Vannak azonban olyan esetek, amikor albérlőként váratlanul kerülnél utcára, akár egyik napról a másikra, ilyenkor a főbérlő - ha ő mondja fel a szerződést - kötelessége egy másik bérleményt biztosítani számodra.

Ez általában akkor érvényesíthető, ha egy határozott idejű bérletet a bérbeadó úgy szüntet meg, hogy a szerződés szerint még nem járna le a bérleti jogviszony, vagyis jogellenesen: ilyenkor valóban az ő dolga másik lakás után nézni neked, mielőtt utcára tenne. Ha tehát nem tudja indokolni az azonnali felmondást - ehhez bizonyítható szerződésszegést kell elkövetned -, akkor fel kell ajánlania egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlant, ahová azonnal be tudsz költözni.

Rendes megszűnésnél vagy közös megegyezéssel történő megszüntetésnél természetesen nem követelheted, hogy keressen neked új helyet, de akkor sem, ha bérlőként szerződésszegést követsz el, és ezért mondja fel a szerződést a bérbeadó. Akkor sem jár cserelakás, ha te döntesz úgy, hogy elhagyod az albérletet: ebben az esetben a felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, a felmondási idő pedig nem lehet kevesebb 15 napnál.

Volt már gondod főbérlővel vagy albérlővel?

Ezt is szeretjük