Így szabadulj meg a muslicáktól - Ezekkel a házi keverékekkel pillanatok alatt elűzheted őket

A nyári gyümölcsszezon kellemetlen velejárója a muslicainvázió. Miért jelennek meg, és mit lehet tenni ellenük?

Muslica házi praktikák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az asztalon hagyott érett, lédús gyümölcsök jó alkalmat kínálnak arra, hogy a bosszantó muslicák - más néven gyümölcslegyek - hosszú időre befészkeljék magukat az otthonokba, és megkeserítsék az ember életét. De honnan jönnek, miért jelennek meg, és főként: mit lehet ellenük tenni?

A közönséges vagy más néven ecetmuslica rettenetesen bosszantó kis rovar, ami szinte a semmiből érkezik a gyümölcsöstálhoz - gondoljuk, pedig a valóság ennél durvább: még azelőtt a gyümölcsökhöz jutnak, hogy azokat az ember megvásárolta és hazavitte volna: a rovar ugyanis az érett gyümölcsökbe rakja a petéit, melyek aztán ideális körülmények között néhány nap alatt kikelnek belőlük.

Gyorsan szaporodnak

A muslica az erjedő gyümölcsön képződő gombákkal, baktériumokkal táplálkozik, de a lakások hőmérséklete és páratartalma is megfelelő lehet nekik: 20-23 Celsius-fok és a minimum 60%-os páratartalom is kiváló szaporodási körülményeket biztosít nekik. A nőstény naponta akár száz tojást is lerak, megszabadulni tőlük csakugyan nem könnyű.

muslinca-2-okjpg

Mi a megoldás a muslicák ellen?

A kémiai rovarirtó szerek hatékonyak ellenük, ugyanakkor ezek nagyon erősek, kellemetlen lehet a szaguk, és az emberi szervezet számára sem éppen ártalmatlanok. Egy kétoldalú ragasztócsík tökéletes csapda lehet, ugyanakkor ha nem akarsz erre költeni, bevethetsz olyan házi praktikákat is, melyek eszközei a te konyhádban is fellelhetőek.

A legegyszerűbb megelőzni a szaporodásukat, így a gyorsan romló, érett zöldségeket, gyümölcsöket nem szabad a konyhapulton hagyni, azonnal a hűtőbe kell tenni. A szemetet érdemes gyakran levinni, és mivel a mosogató lefolyócsövében is találnak megfelelő csemegéket, ezért ezeket jobb tisztán tartani. De ezek a megoldások sem jelenthetnek teljes sikert, így olyan házi praktikákat is bevethetsz, amikkel gyorsan csapdába ejtheted őket.

Mosógatószerrel és almaecettel a muslicák ellen

Egy befőttesüveg aljára önts egy deci almaecetet, majd cseppents bele pár csepp mosogatószert. Az üveg tetejére tegyél egy átlátszó fóliát, befőttes gumival rögzítsd, majd hurkapálcával vagy fogpiszkálóval csinálj rá pár apró lyukat, hogy azon be tudjanak szállni a muslicák. Ha elérik az elegyet, beleragadnak, és többé nem szabadulnak.

Tej és cukor keveréke

Melegíts fel egy csésze tejet, keverj nyolc evőkanál cukrot hozzá, majd öntsd az egyveleget egy befőttesüvegbe. Az előzőhöz hasonló módon fedd le alufóliával, csinálj rá 2-3 lyukat, és várd, amíg beleszállnak és beleragadnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Borral a gyümölcslegyek ellen

Igazán hatásos alternatívaként szolgál a borecet vagy a vörösbor, amelynek illatáért rajonganak a kis rovarok, így ha maradt egy pici nedű a borosüveg alján, az is jó szolgálatot tehet. A borosüveg nyakára egy papírtölcsért készíthetsz, amelynek a keskenyebb része mutasson alulra, így a muslicák könnyen belerepülnek, de kijönni már nem tudnak majd.

Levendula

Megelőzésként pedig kedvelt házi praktikának számít a levendula alkalmazása: ha kiakasztasz a konyhába néhány apró csokrot, nemcsak a rovarokat tarthatod távol, de kellemes hangulatot is teremthetsz.

Mi mindenre jó az ecet

Az ecet nem csupán ételkészítéshez jó, hiszen az egyik legsokoldalúbb háztartási szer. Ha tudni akarod, pontosan mi mindenre használhatod, kattintsd végig képeinket!

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük