8 millió is járhat felújításra, aminek a 90%-át az állam állja: áprilisig pályázhatsz, ha műemlék épületben élsz
Azok, akik műemlék épületben élnek, felújításra pályázhatnak áprilisig.

GettyImages-1132075847
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idősebb épületeknek megvan a maga különleges hangulata és eleganciája, ám sajnos gyakorta előfordul, hogy koruknál fogva rossz állapotban vannak. A falak mállását, díszítések lehullását és vakolatleválást azonban nem kell tétlenül nézni.

Van ugyanis egy pályázat, melyet kifejezetten a műemlék épületek felújítására hirdettek meg, és pozitív elbírálás esetén jelentős összeggel segíti a felújítást.

Mire vonatkozik, és mennyi a támogatás összege?

A pályázat veszélyeztetett helyzetű műemlékek veszélyelhárítási, állagmegóvási és részleges helyreállítási munkálatait segíti a műemléki értékek védelme jegyében, azok tulajdonosainak támogatásával.

A támogatás a következő jogcímeken kérhető:

  • építőipari kivitelezési költségek,
  • kapcsolódó régészeti feltárás költségei,
  • műszaki ellenőr díjazása,
  • restaurálási költségek,
  • tervezői művezetés.

A pályázattal 8 millió forintos maximális támogatás is igényelhető. A támogatás legfeljebb az elszámolható költségek 90%-áig terjed.

A pályázati célt április 1-től december 31-ig kell megvalósítani. Az elnyert pályázati összeg első 50%-át a szerződéskötés után, második 50%-át a megvalósítást követően kapja meg a pályázó. Erre a pénzügyi elszámolás elfogadása, szakmai beszámoló benyújtása és szakértői helyszíni szemle után kerül sor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ki pályázhat?

Azon műemlékek tulajdonosai, vagyonkezelői pályázhatnak, mely műemlékek szerepelnek a közhiteles műemléki nyilvántartásban. A központi költségvetési szervek nem pályázhatnak.

Ha valaki magánszemélyként pályázik, de nem vesz igénybe pénzügyi lebonyolítót, személyi jellegű költségekre nem kaphat támogatást, csak számlás kifizetése lehet a támogatás terhére, és egyéni vállalkozóként, egyszemélyes kft.-ként nem számolhat el saját magának tiszteletdíjat.

A pályázónak tudnia kell biztosítani saját forrást, ami az összköltség legalább 10%-a. A pályázat benyújtásához az összköltség 1%-ának megfelelő nevezési díj szükséges, mely magában foglalja a 27%-os áfát, illetve 500 ezer vagy kevesebb igényelt támogatás esetén 5 ezer forintot, mely ugyancsak magában foglalja a 27%-os áfát. Ezeket a pályázat benyújtásakor kell befizetni.

A pályázatot 2020. április 3-án éjfélig lehet benyújtani az NKA portálján keresztül.

További információk a linkre kattintva, a palyazatok.org oldalán elérhetők.

Magyarország legöregebb templomai

Képeken a szebbnél szebb ódon épületek: hazánk legöregebb templomai közt akad több száz éves is.

Ezt is szeretjük