Új lakást vásárolnátok? Akár 15 millió forintos kamattámogatott kölcsön is járhat nektek
Érdemes tájékozódni a lehetőségekről a kiadások csökkentése érdekében.

GettyImages-1130829500
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakást vásárolni önmagában nem kis kiadás, de ha az ember új lakást szeretne, akkor egyenesen horribilis ingatlanárakra számíthat.

Érdemes szétnézni, milyen lehetőségek vannak a költség csökkentésére. Új lakás vásárlásához többféle lakáscélú állami támogatás is igénybe vehető. Vissza nem térítendő támogatásként a CSOK, illetve kamattámogatott lakáskölcsön felvételében is lehet gondolkodni, melynek három típusát mutatjuk be a következőkben.

Mi a kamattámogatott kölcsön jelentése?

Első körben érdemes tisztába kerülni a kamattámogatott kölcsön fogalmával. A kamattámogatás szó magában foglalja, hogy az igénylő lényegében a lakáskölcsönére fizetendő kamatra kap támogatást az államtól. Az állam a visszafizetendő kamat egy részét átvállalja, így az adós kevesebbet fizet vissza, mint a támogatás nélkül tenné.

Az otthonteremtési kamattámogatásos kölcsön

Az otthonteremtési kamattámogatásos kölcsön új, összkomfortos lakás vételéhez vehető igénybe, melynek teljes ára - telekár és ÁFA nélkül - nem lehet több 30 millió forintnál. A kamattámogatott vásárlási kölcsön összege maximum 15 millió forint lehet.

A kamattámogatás a futamidő 5 évére vonatkozik, akkor is, ha a futamidő esetleg ennél hosszabb. A támogatás a kamattámogatott időszakban nem változik, a törlesztés első 5 évében legfeljebb 60%.

Feltétel, hogy az igénylő - házaspárok esetén mindkét fél - köztartozásmentes legyen, és legalább 180 napnyi folyamatos tb-viszonya legyen az igénylést közvetlenül megelőző időszakban.

Az igénybevételt nem gátolja, ha az igénylőnek már van másik lakástulajdona vagy más jogszabály alapján igénybe vett állami kamattámogatott kölcsöne.

A jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötése után 120 nappal lehet kérni a hitelintézettől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A többgyermekes családok otthonteremési kamattámogatása

Az új lakás vásárlásához kérhető állami támogatások egyik típusa a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása. Ez olyan családok számára jelenthet segítséget, ahol már több gyermek is született.

Összeghatártól függetlenül minimum 50 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás vagy legalább 80 négyzetméter hasznos alapterületű új ház vásárlásához igényelhető a kamattámogatás. A kölcsön maximális összege 10 millió forint lehet.

A kamattámogatás a kölcsön futamidejének első 25 évére vonatkozik, a kölcsön kamata pedig legfeljebb 3% lehet.

Ha a kölcsön igénylésekor még nem született meg a két gyermek, a házaspár legalább egyik tagja negyven év alatti kell, hogy legyen. Ha a vállalt kettő vagy három gyermek nem születik meg a határidőként szabott 4, illetve 8 éven belül, akkor az igénylőknek vissza kell fizetnie a kapott kamattámogatás összegét.

A kamattámogatásos kölcsönre való jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a hitelintézettől.

Fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne

Fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne új, összkomfortos lakás vásárlásához vehető igénybe, melynek áfával együtt vételára a fővárosban nem haladja meg a 25 milliós, vidéken pedig a 20 milliós összeget.

A megvásárolandó ingatlanra felvett kamattámogatott kölcsön maximális összege a fővárosban 12,5 millió forint, más településeken pedig 10 millió forint. A kamattámogatást a futamidő első 20 évére biztosítja az állam, a 45. év betöltéséig két gyermek esetén 52, 35. év betöltéséig egy gyermek esetén 50%-ban.

A fiatalok, illetve többgyermekes családok kamattámogatott kölcsönét a legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, 35 év alatti vagy legalább két gyermeket nevelő, 45 év alatti személyek kérhetik. 

A jogosultság megállapítását legkésőbb az adásvételi szerződés megkötése után 120 nappal lehet kérni a hitelintézettől.

A fent sorolt, új lakás vagy ház vásárlására fordítható kamattámogatott kölcsönökről a kormány vonatkozó tájékoztatójában további információk érhetők el.

Térelválasztók kis lakásokba

Egy szobából könnyen válhat két szoba stílusos és ötletes térelválasztókkal.

Ezt is szeretjük