5 dolog, amit muszáj tudnod a mosogatógépekről
A mosogatógépekkel időt, energiát és pénzt is spórolhatsz. De csakis a megfelelő típussal! Így válassz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legfinomabb ebédnek is létezik árnyoldala, mégpedig a hatalmas kupac mosatlan edény. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a már családtagnak tekintett mosogatógép végzi el helyetted rendszeresen a piszkos munkát, érdemes vigyáznod rá, és jól tartanod.

Ha viszont még csak most tervezed a vásárlását, eláruljuk, hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbbet!

Fontos szempont a gép kapacitása

Nagyon szimpatikusak lehetnek a kisebb kapacitású és kisebb helyet foglaló készülékek. A vonzóan kisméretű, hat terítékes, esetleg asztalra vagy konyhai munkalapra helyezhető gépeket mégis legfeljebb háromfős családnak ajánljuk. Amennyivel több ugyanis a mosatlan edény, annál többször kell elindítanod a gépet, ami több energia- és vízfogyasztással jár. Hogy a mosogatógép valóban gazdaságos legyen, egy családnak általában érdemesebb a 12 személyes gépeket választania.

Számít a minőség!

Lehet, hogy kecsegtetőbb az ára a kevésbé ismert, nem igazán elterjedt márkájú készülékeknek, mégis félő, hogy a későbbiekben mélyen kell a pénztárcádba nyúlnod, ha ismeretlen termék mellett döntesz. Itt is igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve. Ha ugyanis ezek a gépek meghibásodnak, nem áll mögöttük megfelelő szervízhálózat, így a javítás nagyon nehézkes, az anyagbeszerzés gondjából adódóan pedig igen költséges lehet.

Válaszd az energiatakarékost!

Mint ahogy a hűtőgépeknél, a mosogatógépek esetében is fontos az energia-besorolás. Az AAA kategóriájú készülék vásárlásánál biztos lehetsz abban, hogy a víz- és villamosenergia-felhasználásuk a lehető legtakarékosabb, szárítási hatékonyságuk pedig kifogástalan.

Érdemes arra is figyelned, hogy késleltetett indítással ellátott gépet vásárolj. Ezekkel a típusokkal akár több órára előre is tervezheted a mosogatás kezdetét, kihasználva az olcsóbb éjszakai áramot, már ha van ilyen áramszolgáltatás a lakásodban.

Jó, ha tudod!
A mosogatógép sem áramfogyasztás, sem vízfogyasztás szempontjából nem pazarló. Egyes felmérések szerint ráadásul napi három mosogatást feltételezve évi 250 óra időt takaríthatsz meg a mosogatógéppel.

Hasznos a gyermekzár és a zajszigetelés

Ha nincs gyermeked, akkor is érdemes gyermekzárral ellátott gépet vásárolnod, ennek a típusnak ugyanis nagy előnye, hogy meggátolja a téves ajtónyitásból adódó programmegszakítást. Ha pedig apróságok sertepertélnek körülötted, ennek a zárnak a segítségével kivédheted az esetlegesen kicsapódó gőz, vagy a hegyes tárgyak okozta baleseteket.
A ma forgalomban lévő készülékek már magas zajszigeteléssel vannak ellátva, melynek köszönhetően sokszor halkabbak, mint egy számítógép. Ez nagy előny lehet a manapság olyannyira divatos amerikai konyhás lakásoknál.

Gondolj a környezetvédelemre is!

Keresd a virágot! Létezik egy Európai ÖKO címke, amely csak kiváló minőségű és teljesítményű készülékekre kerülhet fel.

Logója egy, az európai országok csillagaiból kirakott virág. Ha ilyen címkével ellátott készüléket vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy környezetbarát, minőségi készülékhez jutottál.

+ 5 hasznos tipp a mosogatógépekhez
  • Minden használat után érdemes kitörölnöd a tálcát és az ajtó alsó gumiprofilját, hogy biztosan semmi ne ragadjon be, és ne okozzon szivárgást.
  • Ha az öblítőszerhez néhány csepp almaecetet adsz, garantáltan cseppmentesen száradnak majd az edények.
  • A gépben található szűrőt folyóvíz alatt rendszeresen mosd, de figyelj arra, hogy pontosan helyezd vissza, különben szennyeződés kerülhet a vízszint-szabályozóba.
  • A ragacsos, tésztás, tojásos, spenótos edényeidet nem árt előöblítened, mielőtt bepakolnád a gépbe. 
  • Fanyelű eszközöket, vágódeszkákat ne mosogass mosogatógéppel, sőt, sok műanyag edény sem bírja a magasabb hőfokot.
Ezt is szeretjük