Ennél tovább ne álljon a mosatlan edény a mosogatógépben! Betegség lehet a vége
Így kerülheted el
Nézd meg tanácsainkat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben törekednek arra, hogy a mosatlan edények ne halmozódjanak fel se a mosogatóban, se a mosogatógépben, mivel ez nemcsak esztétikailag rontja a látképet - a konyha rendezetlenebbnek és koszosabbnak tűnik -, de egyáltalán nem higiénikus, az állott szagról nem is beszélve.

A mosogatógép egyik előnye, hogy eltünteti a mosatlan edényeket, bepakolod, rázárod az ajtót, és máris jobban néz ki a konyha. Azonban a mosogatógépben sem lehet örök időkig tárolni a szennyes edényt.

Betegséggel fenyegethet

Alapszabály, hogy ahol 72 órán keresztül 75% felett van a páratartalom ott megindul a penészedés. Ugyanez igaz a mosogatógépben elzárt mosatlan edényekre is, ezért semmiképp ne hagyd bent ennél tovább, de sokkal jobb, ha 48 órán belül elindítod a gépet!

Ha pedig már megtörtént a baj, nemcsak a penészes edényeket, de az egész mosogatógépet fertőtlenítened kell - az ecet erre is kiváló - mivel a penésszel a forró víz és a mosogatószer nem fog elbánni. A penészspórák pedig a levegőben is szétszóródnak, így könnyen belélegezheted őket.

Attól, hogy tisztának tűnik a konyha, még rengeteg baktérium hemzseghet benne. A konyha legkoszosabb részei közé vehető a mosogató és a mosogatógép is, hiába használod őket szinte naponta. A mosogatók 45%-ában megtalálhatóak a Coliform baktériumok, melyeknek legismertebb fajtája az E. coli, ami vastagbélgyulladást okozhat.

Könnyen elkerülheted ezt a fertőzést, ha rendszeresen fertőtleníted a mosogatót, mosogatógépet - akár csak sima, 15%-os konyhai ecettel -, arra viszont ügyelj, hogy ne tömény, hanem vízzel hígított ecetes keverékkel töröld át őket!

Szabadulj meg a szagtól!

A mosatlan edények szagának elkerülésére nem megoldás, ha csak elrejted őket a mosogatógépben. Mielőtt belerakod, érdemes vízzel leöblíteni őket, amíg még friss rajtuk az ételmaradék, főleg, ha valami sajtost, tésztást ettél. Nemcsak hatékonyabb lesz a mosogatás, de azért is fontos ez az egyszerű procedúra, mert ezzel megakadályozhatod, hogy a lemosódott ételdaraboktól elromoljon a géped.

A mosogatógép kellemetlen szagát is okozhatják az ajtószigetelésben ragadt ételmaradékok, ezért az edények vízzel való leöblítése ettől is megkímélhet. A beragadt ételdarabkákra is van egy egyszerű megoldás: nedvesíts meg tisztítószerrel vagy ecetes vízzel egy törlőrongyot, és tisztítsd meg vele a szigetelést.

Ha azért keletkezik a rossz szag, mert a gépet csak ritkán használod, azon könnyen segíthetsz direkt mosogatógépekhez gyártott illatosítószerrel.

Egyszerű megoldás, és sok gondtól mentesít

A beragadt ételmaradék miatt az is előfordulhat, hogy nem záródik be rendesen a gép ajtaja, és mosogatáskor kifolyik a víz, a hab. Érdemes tehát minden használat után kitörölni az ajtó alsó gumiprofilját és az alsó tálcát, hogy semmi ne ragadjon be, és ne okozzon szivárgást.

Ha napi rutinná teszed az edények vízzel való leöblítését, mielőtt beraknád őket a gépbe, sok gondtól megkímélheted magad: nem büdösödnek be a mosogatásra váró edények, nem kell ételdarabokat letisztítanod a mosogatógép faláról, és biztos, hogy ritkábban kell szerelőt hívnod.

Ezt is szeretjük