A legveszélyesebb rovar, ami a lakásba juthat
4 dolog, amit tegyél meg darazsak ellen
A veszélyes darazsak könnyen berepülnek a lakásba. Védd ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A darázs előszeretettel repül be a lakásba is, ami különösen akkor jelent problémát, ha allergiás vagy a sárga-fekete egyenruhába bújt szárnyas állat csípésére.

Szerencsére nem kell eltűrnöd a veszélyes vendéget, létezik néhány egyszerű módszer, amivel kivédheted megjelenését.

Szereltess fel szúnyoghálót!

A szúnyogháló az egyik legpraktikusabb találmány a világon, hiszen minden olyan élőlényt kívül tart a lakáson, amellyel nem szeretnénk a szoba négy fala között összefutni, gondolunk itt szúnyogokra, legyekre, cserebogarakra és természetesen a darazsakra is.

A szúnyoghálónak két változata van, az egyik, amit szakember szerel fel, és jellemzően felengedhető, illetve lehúzható, használattól függően, illetve a boltban kapható, felragasztható típus. Bár az első megoldás drágább, az a jobb választás, ugyanis strapabíróbb, és ahogyan említettük, mozgatható.

Természetes alternatívák

Nagyanyáink módszerei nemcsak a takarítás során válhatnak be, de a rovarűzés terén is. Az ecetsavas ronggyal áttörölt ablakpárkány és küszöb hatásos védelmet nyújt a darazsak ellen, de megoldás lehet a szalmiákszesz párologtatása is az ablakban.

Ha már bejutott a rovar, és nem sikerül kiűzni, akkor készíts egy pohár alaposan megcukrozott citromlevet, az magához vonzza az állatot, és rabul is ejti. Ennél picit drasztikusabb megoldás, ha hajlakkal fújod le, ettől ugyanis összetapadnak a szárnyai, és mozgásképtelenné válik, ezt azonban csak ritka esetekben ajánljuk, például akkor, ha valaki a közelben allergiás, így életveszélyt jelent a rovar jelenléte.

A szúnyogok és egyéb kellemetlenkedő betolakodók ellen is ajánlunk néhány hatásos ellenszert.

Válogasd meg a virágaidat!

Ahogyan egyes növények kifejezetten csábítják a pillangókat, úgy akadnak olyanok is, melyeknek a darazsak nem tudnak ellenállni. Ide tartozik minden olyan virág, aminek színes a szirma, és édes illatot áraszt magából, ami nem túlzottan szűkíti le a kört, de talán hasznos támpontot ad, mit nem érdemes az erkélyen vagy a kertben ültetni. Ugyanakkor léteznek olyan növények is, amelyek kifejezetten taszítják a rovarokat: a bazsalikom, a babér, a levendula, illetve a menta sem a kedvencük, ezért azt a helyet, ahol ilyen illat uralkodik, igyekeznek kerülni.

Ha fészket raktak

Gyakori, hogy darazsak döngicsélnek az ablak környékén? Előfordulhat, hogy sajnos fészket vertek valahol a közelben, a ház hiányos szigetelésében, a közeli fán, netán a szellőzőrendszerben.

Ez óriási gondot jelent, egyrészt azért, mert így állandó csípésveszélynek vagy kitéve, másrészt azért, mert innen már csak egy lépés választja el őket, hogy a lakásba is beköltözzenek.

Ha túlzott darázsjelenlétet tapasztalsz otthonod környékén, kérj szakembertől segítséget. Ez nemcsak a magad érdeke, hanem a szomszédoké is, érdemes esetleg megbeszélni velük, hogy osztozzatok a költségeken.

Ezt is szeretjük