Nagy mobilmedence-körkép
A nyári melegben nincs is jobb, mint a nap végén belecsobbanni a kerti medencébe. Választani van miből, de nem mindegy, hogyan teszed!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb divat a kerti medence, amelyben nyáron pancsolhat a gyerek, vagy éppen az egész család. A kerti medencék térhódítását sokan a strandbelépők drasztikus drágulásával, illetve a vizek kétes tisztaságával, és az így összeszedhető fertőzésekkel magyarázzák.

Kétségtelen, hogy nagy biztonságérzetet ad, ha az ember ellenőrzése alatt tarthatja a vizet, amiben nap mint nap fürdik.

Azt azonban tudni kell, hogy ez a kényelem sok odafigyelést igényel, vásárláskor pedig érdemes alaposan átgondolni, melyik fajta felel meg leginkább az igényeknek. Most ehhez nyújtunk segítséget: megvizsgáltuk a boltok polcain legsűrűbben előforduló típusokat.

Merev kontra puha

Alapvetően két táborra szakad a "házistrandos" társadalom: van, aki a puha falút részesíti előnyben, míg más a merev falú medencére esküszik. Tesztünkben ennek ellenére azért merítettünk a mobil, puha falú, illetve a csővázas kerti medencék kínálatából is, mert egy nyári nap tikkasztó melegének hatására felindulásból elkövetett medencevásárlásnál a hipermarketekben is beszerezhető, gyorsan telepíthető típusok jelentenek megoldást.

Fontos a telepítés!

Aki a következő nyáron - és akár még további öt éven át - is szeretné élvezni medencéje kényelmét, és nem óhajt újra pénzt kiadni, ha beköszönt a forróság, annak érdemes néhány dolgot figyelembe vennie a "nagy sietségben". Nagyon fontos például a telepítés helye. A legegyszerűbb - és legolcsóbb - kisméretű medencék egész oldalsó palástja felfújható, vagyis a levegővel telt részek érintkeznek a földdel. Ezért nem célszerű kiálló élek közelébe vagy száraz tarlóra tenni.
A puha falú, csővázas medencéknél ennél is nagyobb gonddal kell eljárni a megfelelő hely kiválasztásánál, ráadásul itt a telepítés maga is további előkészületeket igényel. Hogy a medence alja ne sérüljön meg, legjobb homokra telepíteni, és úgynevezett geotextil "szőnyeget" alárakni. A legbiztosabb, ha szilárd alapra helyezed a szerkezetet.

A minőség rajtad is múlik!

A következő kiválasztási szempont természetesen a minőség. Magyarországon legsűrűbben a Bestway és az Intex márkájú medencék bukkannak fel a boltok polcain.
- Az Intex cég a medencetechnika úttörője, minden tesztelést ők végeznek, a többiek csak utánozzák őket - állítja legalábbis az Intex egyik honi forgalmazója.

Más kérdés, és ezt ő is elismeri, hogy az utánzást a többiek nagyon jól csinálják. Minőség tekintetében igazából nincsenek nagy különbségek, ráadásul az élettartamnál nagyon sok múlik magán a felhasználón. Egy rossz téliesítés, például kiszárítás nélkül, gyűrötten lerakni egy fűtetlen garázsba, inkább árt a medencének.
A minőségnek persze magánál a palástanyagnál van a legnagyobb jelentősége. A palástok többrétegű ragasztott vagy szálerősítéses PVC-ből készülnek. Az átlátszó medencék esetében sokan gyengébb minőséget feltételeznek, mondván "ami átlátszik, az vékonyabb is". A gyártók honlapjait, katalógusait böngészve azonban bebizonyosodik, hogy az előítélet a legtöbb átlátszó falú modellel szemben alaptalan. Ezeket is ugyanaz a gyártási technológia és élettartam jellemzi, viszont jobban algásodhatnak, ha oldalról is kapnak fényt.

Az ár nem minden!
A minőség eldöntésében a - nagy szórást mutató - árakra nem nagyon hagyatkozhatsz. Az ár azért lehet megtévesztő, mert a medencén kívül nagyon sok kiegészítőre van szükség a működtetéshez, karbantartáshoz, márpedig ez hol része a boltok által kínált alapcsomagnak, hol nem. Elképzelhető tehát, hogy valamilyen akció keretében az ember jó áron hozzájut egy "csupasz" medencéhez, de utána a kiegészítőkkel együtt már drágábban jön ki, mintha eleve egy magasabb árfekvésű, de gazdagabb alapcsomagot választott volna. Ám akinek van elég türelme és affinitása, jobban jár, ha tényleg csak a medencét veszi meg, és utána néz körül, melyek a legjobb, az adott medencéhez legmegfelelőbb kiegészítők.

Kinek a pap, kinek a papné

A medencék legegyszerűbbike néhány négyzetméteres alapterülettel, 50 centiméter körüli vízmagassággal, főleg kisgyermekes családoknak ajánlott. Úgy működik, mint egy matrac, csak fel kell fújni.

Megvásárlásuk, üzemeltetésük egyszerű - csak a víz utánpótlásáról kell gondoskodni -, viszonylag olcsók, vásárlásuk nem igényel szakértelmet, nem kell értük szaküzletbe menni, elég egy bevásárlóközpont vagy hipermarket. Használaton kívül érdemes eltenni - csak le kell ereszteni, kiszárítani és összehajtogatni -, mert üres állapotban egy nagyobb szél kárt tehet benne.

Puha falú medencék

A puha falú medencék 3500-4000 literes kapacitásig átmenetet képeznek a gyerekeknek való pancsolók és a "valódi" medencék között, mert ezeket még viszonylag könnyű és olcsó leereszteni és újratölteni. Így nem, vagy csak alig kell klórozni a vizet, ami kisgyerekes családban feltétlenül előnyös. Telepítésük nem bonyolult, a felső merevítőperemet kell felfújni. A kívánt méret kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy a megadott alapterület a valóságban csak az alsó részt jellemzi, statikai okokból a merevítőgyűrűnél az átmérő jelentősen szűkül.
A puha falú medencék hivatalosan nem téliesíthetők, a szétszedett medencét megszárítva, fagymentes helyen célszerű tárolni.

Csővázas medencék

A csővázas medencék egészen más koncepciót képviselnek: a szálerősített PVC-medencetestet csőváz tartja, amelyet a testen kialakított fülekbe kell a telepítéskor bedugni. Telepítés előtt a talajt vízszintezni kell, a növényzetet, gyökereket el kell távolítani. Maga a felállítás nem vesz több időt igénybe, mint a puha falúaké, de ezekkel ellentétben az alapterület felül ugyanakkora, mint alul.
A csővázas medencéknél nagyon oda kell figyelni, mit mond a gyártó - illetve a használati utasítás - a téliesítésről, egyes gyártók ugyanis kifejezetten tiltják, és a garancia megszűnését vonja maga után.

Nagy alapterületű ovális medencék

Tulajdonképpen ezek is puha falú medencék, a nagy vízmennyiség, illetve az ennek következtében fellépő nagy víznyomás miatt azonban oldalsó merevítőszerkezettel is el vannak látva. A kettős merevítésnek köszönhetően hatalmas, közel 30 négyzetméteres alapterületűeket is találni közöttük.

Ha kisgyerek van a családban, akkor is biztonságos, mert elég magas, így ha elveszik a létrát, a gyerek nem tud belemászni. Felállítása a kombinált szerkezet miatt talán egy kicsivel több időt vesz igénybe, de mivel téliesíteni kell ezt is, egy-két év alatt gyakorlottá válik az ember.

2008. augusztus 14-től kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Gyógyhatású készülék? - Még egyszer a méregtelenítő lábfürdőkről
  • Dohányzás nélkül, egészségesen
  • A puding próbája... - Boltban kapható fajták házi tesztje
  • Porzsákos vagy tartályos? - Porszívóteszt
  • Egyénileg vagy irodával utazzunk?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük