Mennyit ér az otthonod?

Alig észrevehető különbségek lehetnek egy drága és egy olcsóbban eladható lakás között. Ha azonban ingatlant veszel vagy eladsz, ezekkel tisztában kell lenned!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezdjük egy példával. Adott két lakás ugyanazon a környéken, ugyanakkora mérettel, de az egyik mégis jóval olcsóbb. Honnan tudhatod meg, hogy mi okozza az árkülönbséget?

Tulajdonképpen az ingatlan szakértők feladata, hogy felmérjék az úgyneveztt értékmódosító tényezőket, például hogy milyen állapotban van a ház, milyen anyagokból készült, hogy a lakásnak milyen általában a minősége.
Van azonban néhány dolog, amire neked is érdemes odafigyelned, nem csak az ingatlanszakértőknek!

Mit látsz, mit hallasz?

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, hogy adott településen belül hol fekszik a ház. Egy kellemes, csendes, parkos helyen, ahol az ablakokból szemet gyönyörködtető kilátás nyílik? Netán egy koszos, zajos, büdös gyárépület szomszédságában van, vagy egy autópálya fut keresztül a kert végében? A vonzó környezet sokat dob egy lakás értékén, akkor is, ha maga a lakás nem is túl vonzó.
Ha viszont egy lakás a belváros forgalmas részén fekszik, a beszűrődő zaj mit sem számít: a jó megközelíthetőség és a központi hely az egekbe viszi az árát.

Magassági mámor

A közhiedelem szerint minél magasabban van egy társasházi lakás, annál többet ér. Tény, hogy a luxusapartmanokban a legfelső szinteken lévő penthouse lakások a legdrágábbak, és ez általában a legtöbb társasházban is így van. Ezért ajánlatos a középső szinteket választani, mert azok még akár lift nélkül is megközelíthetők, de a földszinten lakóknak kijáró zajok többsége már nem jut el odáig.
A lift jelenléte már egy négyemeletes háznak is növeli az értéket, ugyanis az idősebbek már nem fognak felmászni a negyedikre, a mozgássérültekről nem is beszélve.
Másik fontos szempont a belmagasság. A régi polgári lakásokra jellemző 3,5 m-es magasság rendkívül látványos és tágas, viszont a befűtéséhez már szép anyagi teljesítmény szükséges.

Közel s távol....

Érdemes körülnézned a vásárolni vagy eladni kívánt lakás környékén, hogy milyen fontos intézmények találhatóak a közelben. Értéknövelő lehet, ha könnyen elérhető egy háztartási áruház, iskola, óvoda, kórház vagy posta. Szintén sokat számít a környező infrastruktúra, az utak állapota, és a parkolóhelyek száma.

Fontos a belső

Természetes, hogy egy összkomfortos lakás többet ér, mint egy komfortos. Ha például két fürdőszoba is van benne, az még tovább növelheti az eladási árat.
Az árat továbbá az is meghatározza, hogy téglaházról vagy panelről van-e szó. Ezen belül fontos a lakás belsejének és külsejének minősége, állapota, rendezettsége. Kétségkívül rosszul hat a vevő pszichéjére egy penészes fal vagy lepattogzott fuga...
A beépített dekorációs pluszok azonban nem számíthatók bele az árba, ugyanis hiába költött akár százezreket a tulajdonos otthona dekorálására, lehet, hogy a vevőnek teljesen más a stílusa, és azonnal leszedeti őket.
Fontos még a fűtéstechnikai felszereltség, például a korszerű kombi cirkó kazán előnyt jelent, hiszen ezek a berendezések igencsak energiatakarékosak. Minden más beépített gépezet, légkondicionáló berendezés beszámítható az árba.

Észak vagy dél?

Nem elhanyagolható a lakás tájolása sem, nem mindegy ugyanis, hogy északi vagy déli fekvésű, hiszen a déli fekvésű házakba többet süt be a nap.
Értékcsökkentő viszont, ha a lakás a belső udvarra néz, ezzel szemben az utcai frontúak drágábban adhatók el.
A szobák kapcsolatát is érdemes figyelembe venni: ha nem kell átjárni rajtuk, hogy egy másik helyiségbe eljuss, az kifejezetten pozitív tulajdonság, a vevők is értékelni fogják!

Alakíthatóság

Lényeges szempont végül az is, hogy a lakás bővíthető- vagy átalakítható-e, van-e lehetőség garázs, pince vagy bármilyen más tároló építésére, vagy hogy bővíthetőek-e a szobák, illetve van-e lehetőség a tetőtér beépítésére?

Ez mind-mind növeli az ingatlan értékét, hiszen bár drágábban adható el a lakás, az új tulajdonosnak számtalan lehetőséget biztosít, hogy olyanra alakíthassa, amilyenre szeretné.

Ezt is szeretjük