Mennyire veszélyes, ha sárga víz folyik a csapból? Sokan aggódnak, káros-e az egészségre

Megesik, hogy a csapból sárga víz folyik: kérdés, hogy ez okozhat-e bajt, egyáltalán fogyasztható-e.

Mitől sárga a víz?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van úgy, hogy megnyitjuk a csapot, és a megszokott, kristálytiszta víz helyett zavaros, sárgás, barnás színű folyik a mosdókagylóba, pohárba: ez nem túl bizalomgerjesztő, így ilyenkor a legtöbben az ásványvizes üvegért nyúlunk.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mi okozza a csapvíz elszíneződését, és lehet-e veszélyes az ember szervezetére a sárga víz.

Mitől sárga a csapvíz?

A sárgás, barnás elszíneződést voltaképpen a vízben található szilárd szemcsék idézik elő, melyek a vízvezetékek falára rakódott üledékből származnak. Az üledéket a csapvízben egyébként is megtalálható elemek alkotják, valamint sok vas.

Amikor az üledék leválik a cső faláról, akkor a víz sárgás, barnás árnyalatúvá válik. A leválás oka a víznyomás változása, amit például csőtörés, meghibásodás miatt elzárt víz vagy az utcai tűzcsap megnyitása idézhet elő.

Káros elfogyasztani vagy fürdeni benne?

Szerencsére - miután csak olyan elemeket tartalmaz, mely amúgy is benne van a vízben - az ilyesfajta okokból elszíneződött csapvíz nem káros az egészségre, így aztán akár fürdeni, akár inni is lehet belőle. Mindenesetre érdemes valamelyest kifolyatni a csapot, hiszen előfordul, hogy fél-egy perc múltán a víz lassanként tisztulni kezd, és ismét kristálytisztává válik.

Abban az esetben, ha a víz a folyatás ellenére és idővel sem válik ismét áttetszővé, a dolgot érdemes jelenteni. Társasházi lakóként a közös képviselőhöz fordulhatunk, aki felveszi a kapcsolatot az illetékes szolgáltatóval, de akár közvetlenül a szolgáltatót is kereshetjük a problémával.

Olvass még! Változik a magyar ivóvíz minősége

Korábbi cikkünkben arról írtunk, milyen irányban és miért változik a hazai ivóvízminőség.

Hogyan javítsd házilag a csöpögő csapot? Több víz elfolyik, mint gondolnád

A csöpögő csap sok esetben házilag is javítható, nem kell hozzá szakember.

Elolvasom
Ezt is szeretjük