A kertészmérnököt kérdeztük, milyen fenyőt érdemes venni? Melyik marad szép legtovább?

Kertészmérnök szakember beszélt arról, milyen fenyőfát érdemes venni karácsonyra.

karácsonyfa milyet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok családnál egyszerűen nincs karácsony fenyőfa nélkül. A tűlevelek jellegzetes fenyőillata és maga a látvány, nem beszélve a díszítés öröméről, a legtöbb háztartásban az ünnep esszenciáját adja.

A tökéletes fenyő kiválasztása fejtörést okozhat a laikusok körében, hiszen a fenyőfák nem csak a tűleveleik hullatásában, de illatukban és strapabíróságban is különböznek egymástól. Szántai-Kis Gergő kertészmérnök, a Fitoland Belváros kiskervezető-helyettes munkatársa átfogó válaszokat adott a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Milyen fenyőféléket lehet kapni karácsonykor?

– Tulajdonképpen bármilyen fenyőfélét be lehet szerezni, viszont a különlegesebb fajokat, mint a legtöbb jegenyefenyő, duglászfenyő, szerb luc, nem találjuk meg minden árusnál. Ezeket általában csak kertészeti árudákban, kisebb termesztőknél vagy „vágd magad” ültetvényekben lehet beszerezni – nyilatkozta a Feminának Szántai-Kis Gergő.

GettyImages-463370485
Fotó: Nicola Tree / Getty Images Hungary

– Az általánosan elterjedt, és minden árusnál fellelhető fenyőfajok a közönséges luc, a szúrós luc, azaz az ezüstfenyő, valamint a kaukázusi jegenyefenyő, közismertebb nevén a Nordmann-fenyő. A feketefenyő az utóbbi évtizedben szinte eltűnt a kínálatból, már csak egy-egy termelőnél találkozhatunk vele.

Melyik a legnépszerűbb fenyőfa?

- Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy az utóbbi években az ezüstfenyő és a Nordmann-fenyő voltak a legnépszerűbbek. Mindkettő sokkal tartósabb a közönséges lucnál, viszont akinek az ár az elsődleges szempont, az a közönséges luc mellett szokott dönteni.  

Melyik fenyőt érdemes venni, melyik marad szép legtovább?

– Attól függ, mi a vásárló igénye. Aki a klasszikus fenyőillatra vágyik, válassza a közönséges lucot. A szerb lucnak és az ezüstfenyőnek is kellemes fenyőillata van, a duglászfenyő és a kolorádói jegenyefenyő pedig enyhe citrusos illatot áraszt magából. A Nordmann-fenyő, bár az ünnepek végéig kitart, nincs illata - mondta Szántai-Kis Gergő.

GettyImages-1077584466
Fotó: pphelps / Getty Images Hungary

– Díszíthetőség szempontjából a jegenyefenyők, a szerb luc és a duglászfenyő a legbarátságosabbak, ezek kevésbé vagy egyáltalán nem szúrnak. Az ezüstfenyő tűlevelei szúrnak leginkább, igazi kihívás a díszítése. A duglászfenyő gyenge ágai pedig nem bírják el a nehezebb díszeket.

- Tartósság szempontjából a jegenyefenyők és a duglászfenyő a legjobbak, ezek tűlevelei száradás esetén sem hullanak le azonnal. A lucfélék közül az ezüstfenyő a legtartósabb, de vízkeresztig már nehezen bírja ki. A közönséges luc kezdi a leghamarabb hullatni a leveleit, fűtött szobában, főleg panellakásokban nem ajánlott.

– Akármelyik faj mellett döntünk, fontos, hogy megfelelő méretű, lehetőleg víztározós fenyőtalpat használjunk. Ha túl kicsi a talp, gyorsabban párologtatja el a benne lévő vizet, és hamarabb kiszáradhat a karácsonyfa, valamint statikailag sem lesz biztonságos. Szóval aranyszabály, hogy a fához válasszunk talpat, és ne fordítva! - tette hozzá a szakember.

Mit lehet tenni a fenyőfa frissen tartásának érdekében?

– Miután megvettük a fát, azonnal állítsuk egy vödör vízbe, ne hagyjuk karácsonyig kiszáradni. Ha a fa talpánál már kivált a gyanta, vágjunk le az aljából 1-2 centimétert, hogy hatékonyabban fel tudja venni a vizet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

– A hazai termesztésű fákat akár hetekkel később kezdik el vágni, mint az import árut, így azok frissebb állapotban kerülnek a vásárlókhoz, jobban fogják bírni a lakásban töltött heteket.

Vágott fenyő vagy inkább műanyag fenyő?

- Akár a gabonát, a zöldséget vagy a vágott virágot, úgy a karácsonyfát is termesztik. Tehát nem az erdőből vágják ki, nem okoznak vele természetkárosítást. Sőt, a kivágott állományok helyére rendszerint új fákat telepítenek, tehát a karácsonyfánk egy természetes körforgás része. Egy Távol-Keleten gyártott, PVC-tartalmú, nem újrahasznosítható műfenyő előállítása és szállítása 20-25-ször jobban terheli a környezetet, mint egy vágott fenyő. Azaz egy műfenyőt 20-25 évig kellene használnunk ahhoz, hogy környezetbarátnak lehessen nevezni. Sajnos a tendencia nem ezt mutatja, és továbbra is próbálják a műfenyőket zöld alternatívaként beállítani, míg a fenyőtermesztés hazai családok ezreinek ad munkát, és nem utazzák át a fél világot a nappalinkig – mondta el véleményét Szántai-Kis Gergő.

GettyImages-1183141727
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

– Ha valaki mégsem szeretné, hogy a fája elpusztuljon az ünnepek után, választhat konténeres termesztésű vagy földlabdás fenyőt. Ezek mérete maximum 1-1,2 méter, körülbelül kétszer drágábbak vágott társaiknál, viszont gondos tartás esetén kiültetve vagy dézsában nevelve évekig az ünnepek dísze maradhat. 

Érdemes várni a karácsonyfa-vásárlással?

– Sokan azt a taktikát választják, hogy a karácsony előtti utolsó órákra hagyják a fenyővásárlást, abban bízva, hogy akkor már az eredeti ár töredékéért hozzájutnak a fájukhoz. A termelők és a kereskedők nagy része pont emiatt nem alkalmaz végkiárusítást, hiszen akkor mindenki az utolsó napra hagyná a vásárlást. Pedig adott fának ugyanannyi az előállítási és szállítási költsége december elején, mint december 24-én, emiatt nem is jogos az az igény, hogy olcsóbban kéne adni ugyanazt a fát az utolsó napon. Pláne, hogy az időben megvásárolt fa megfelelően előkészítve, vízbe állítva sokkal frissebb marad az ünnepek során, mint amelyik hetek óta a lerakatban hever.

6 gyönyörű karácsonyfaötlet, amihez nem kell fenyő: sem igazi, sem mű

Nézd meg képes összeállításunkban a legkreatívabban kivitelezett karácsonyfákat, amikhez sem élő, sem műfenyőre nincs szükséged!

6 gyönyörű karácsonyfaötlet, amihez nem kell fenyő: se igazi, se mű

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük