Nem játék, ha a kutya tűlevelet evett: mire ügyelj, és mit tegyél?
A kutyákra akár veszélyes is lehet a karácsony.

kutya-karacsonyfa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyt a szerető gazdik szívesen megosztják kedvenceikkel is, ám sajnos az ünnepi időszakban rájuk különösen sok veszély leselkedik. Mivel a kutyáknál, különösen a kölyköknél gyakori, hogy szájukba vesznek, megrágcsálnak tárgyakat, ilyenkor kiemelten fontos az elővigyázatosság.

Sajnos sok olyan esetről hallani, amikor a legszebb ünnepen a gazdi kutyusával vagy macskájával az ügyeleten köt ki, mivel az állat belekóstolt valamibe, amibe nagyon nem szabadott volna. Elég egy pillanatra nem figyelni, máris tűlevél, gömbdísz, szaloncukor vagy habkarika kerülhet a kedvencek gyomrába, amiből akár súlyos probléma is lehet.

Tűlevél a pocakban

Gyakori baleset, hogy a házi kedvenc a tűlevelekkel teli ágakat vagy karácsony után a lepotyogó leveleket csócsálja meg. Egy-két darab még nem okoz problémát a kutya számára, ennél több azonban már gond lehet: emészthetetlenek számára, a gyanta és a tűlevelekben található olaj pedig irritálhatja a száj és a torok nyálkahártyáját, valamint a gyomrot, beleket, és étvágytalanságot, hányást is okozhat.

Amennyiben az állat nyugodt, és nem változik az étvágya sem, nincs mitől tartani, a levelek emésztés nélkül kiürülnek az emésztőrendszeréből. Ha viszont a kutya nem tud enni, lehangolt, esetleg hány, vagy hasmenése is van, nem szabad késlekedni, irány az ügyelet!

Szúrások a szájban

A rágcsáláskor azonban nemcsak a gyomorba került tűlevél okozhat problémát, hiszen azok a szájukat és a pofájukat, sőt, szaglászáskor akár az orrukat is megsebezhetik. Az apróbb sérüléseket nyalogatással, esetleg nyüszítéssel jelzi a kutyus, és többnyire ártalmatlanok, ám nagyobb duzzanat, erős nyálfolyás esetén orvoshoz kell fordulni, mert akár komolyabb vágás is állhat a háttérben, mely fertőtlenítést igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb veszélyforrások

A karácsonyfa a tűleveleken kívül is számos veszélyforrást rejt magában az állatokra nézve. A színes, műanyag vagy üvegdíszek elroppantása nemcsak szájsérülést okoz, de súlyos gyomor- és bélkárosodás is lehet a következménye, ha az emésztőrendszerbe kerülnek. 

A műanyag díszek, a műfenyők részei, az akasztók, girlandok és csomagolópapírok elfogyasztása akár bélelzáródással is járhat, ilyen esetben nem szabad késlekedni az állatorvossal, aki gyomormosást végezhet a kutyuson.

Az ínycsiklandozó, a gazdi által is rágcsált szaloncukrok és habkarikák is csábítóak lehetnek a kutyusoknak. A csomagolásuk mellett azonban maguk az édességek is veszélyesek számukra, a csokoládé mérgezéshez vezethet, mely az érzékenyebb vagy kisebb testű állatoknál már kis mennyiségben is hányást, hasmenést, szomjúságot, nyáladzást és szapora szívverést okozhat. Ugyanígy veszélyesek egyes édesítőszeres desszertek, a xilit ugyanis már kis mennyiségben is mérgező a kutyákra nézve.

Előzd meg a bajt!

A balesetek megelőzése nagyon fontos: a legjobb, ha a kisebb méretű karácsonyfa magasabb asztalon vagy más, az állat számára nehezen elérhető helyen, esetleg egy külön szobában kap helyet. A szaloncukrok feltétlenül kerüljenek a magasabb ágakra, és lehetőleg az asztalon se maradjanak ott az édességek! 

Ha pedig a fa alá vizet teszel, semmiképp ne önts bele mérgező fertőtlenítő és gombaölő szereket, ezek végzetesek is lehetnek a házi kedvencek számára. Egy kis odafigyeléssel a gazdik számára is nyugodt lehet az ünnep, és a kutyát sem kell kicsukni a szobából.

Kutyusok a méhcsípés után

A méhek mozognak, zümmögnek, nem csoda, hogy gyakran a kutyák is játéknak tekintik őket. Ám a csípés nekik is nagyon fájdalmas és duzzadt tud lenni. Az első ijedtség után a felpuffadt pofik még meg is mosolyogtathatják a gazdikat.

Ezt is szeretjük