Mikor tilos megöntözni a cserepes virágod? Így tudod eldönteni

Könnyen tönkremehetnek a legszebb szobanövényeid, ha nem öntözöd őket megfelelően.

nagykep?cikkid=162909&kep=szobanovenyek-ontozese1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy a kertet nyáron esténként, tavasszal késő délután, a veteményest pedig reggel a legjobb meglocsolni, az sem mindegy, a lakásban tartott cserepes növényeknek mikor adsz vizet.

Amellett, hogy betartod az erre vonatkozó utasításokat, és ismered az egyes szobanövények speciális igényeit - kattints ide Növénylexikonunkért, ha nem vagy benne biztos -, érdemes tisztában lenni azzal is, milyen vízzel kell meglocsolni őket, honnan lehet tudni, ha már szomjasak, illetve mikor nem teszel jót azzal, ha vizet adsz nekik.

Mikor öntözd a szobanövényeket?

A cserepes növényeket reggel vagy délben a legcélszerűbb meglocsolni annak alapján, melyik mennyi vizet igényel, van ugyanis, amit jóval alaposabban meg kell öntözni, mint a többit. 

Előbbi mellett azonban általánosságban elmondható, hogy akkor kell vizet adni egy növénynek, ha kopogtatásra a cserepe üreges hangot ad, illetve a földje is száraz.

Ha ilyen a földje, tilos megöntözni!

Ha a virágföld nyirkos, nedves, nem szükséges meglocsolni a növényt, sőt, a legtöbb esetben tilos is, ugyanis jellemzően több kárt okoznál vele, mint hasznot, mivel a pangó víz hatására könnyen rothadás indulhat meg. Szintén fontos, hogy a cserép alatti tányérból is rendszeresen kiöntsd a locsolóvizet.

A víz minősége is fontos

Az sem mindegy, milyen vízzel öntözöd meg a növénykéket, ennek minősége ugyanis éppúgy hozzájárul egészséges fejlődésükhöz, mint például a tápoldatozás: érdemes lehűtött, előtte felforralt vízzel locsolni őket, de nem véletlenül használnak sokan összegyűjtött esővizet sem.

Előbbiek hiányában a szobahőmérsékletű csapvíz is megfelelő lehet, ügyelj azonban rá, hogy valóban ne legyen se túl hideg, se túl meleg, emellett hagyd állni legalább egy órát, hogy a klór elpárologhasson belőle, utóbbira ugyanis érzékenyek lehetnek a növények.

Cikkünk elkészítéséhez a Házi praktikák, fortélyok című könyv néhány jó tanácsát is alapul vettük.

Ezt is szeretjük