Tippek szélhámosok ellen
Mesteremberek és fogások
Az otthonod felújításával megbízott vállalkozó a te pénzeddel gazdálkodik. Nem mindegy, kire bízod a munkát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan történet kering országszerte előleggel lelépett, szavatossági ígéretük alól kibújt, a megbeszélt időponthoz képest napokat késő, a szóban kialkudott árat utólag letagadó, önmagukat vállalkozónak nevező kóklerekről.

Érdemes lenne kimutatni, hányan nem mernek addig szerelőt, kivitelezőt hívni, míg „körmükre nem ég a baj”, pusztán azért, mert attól tartanak, hogy visszaélve tájékozatlanságukkal belerokkannak a borsos számlába, vagy már előre félnek a kivitelezéssel kapcsolatos bonyodalmaktól.

Szélhámosok kíméljenek!

Sajnos, az elmúlt 15 év azt bizonyította, hogy – különösen nagyvárosi környezetben – a piac nem képes kivetni magából az üzleti stratégiájukat pusztán „kaszálásra” építő tisztességtelen vállalkozókat. Egy lakásfelújításra szóló megbízás kiadásakor lényegében csak önmagadra számíthatsz, de szerencsére van néhány alapszabály, amivel csökkentheted a kockázatot. Minden esetben ragaszkodj a munka számodra legfontosabb elemeit - ár, határidők, elvégzendő feladatok - tételesen rögzítő szerződés aláírásához, vagy egy hasonló tartalmú írásos árajánlat benyújtásához.

Persze nem közjegyző által hitelesített ügyvédi dokumentumra van szükség, pusztán egy általad vagy a vállalkozó által szabadon megfogalmazott nyilatkozatra. A lényeg az írásba foglaláson van, egyrészt így utólag számon kérhető, amit leírtál, másrészt visszariasztja a szélhámosok többségét.

Általában az olcsó a drága

Bármilyen jó árat is mondjon a kivitelező, ha vállalásait nem hajlandó előzetesen aláírni, inkább állj el a megbízástól, ne utólag derüljön ki, hogy mégsem olyan szép a menyasszony. A másik vízválasztó az előleg: alapesetben bármekkora összeget kifizetni a kivitelezőnek hazárdjáték. Az a vállalkozó, aki nem tudja finanszírozni a munkakezdés költségét, komolytalan. Ha a kivitelező azzal érvel, hogy a megbízás komolyságát kívánja az előleggel ellenőrizni, hivatkozz a fent említett szerződésre, amely nem csak a te, de – előírásszerű teljesítés esetén – az ő érdekeit is védi.
Amennyiben a vállalkozó anyagvásárlás címén kér előleget, ragaszkodj ahhoz, hogy csak a termékek megérkezésekor fizetsz, vagy elmész vele a forgalmazóhoz, és ott rendezitek a számlát.

Van kivétel
Természetesen, ha a ház építésére generálkivitelezőt fogadsz, a megbízás volumene és időigénye miatt méltatlan lenne az utólagos fizetés. Ebben az esetben a részteljesítések szerinti kifizetéshez ragaszkodj: legyen az összeg 10%-a, ha kész az alap, újabb 10%, ha állnak a falak. Ilyen nagyságrendű megbízásoknál egyébként célszerű leinformálni a kivitelezőt, semmiképpen ne elégedj meg pusztán a bemondott cégnévvel és mobilszámmal. Kérj referencialistát, és a kamaránál ellenőrizd, hogy valóban létezik-e a cég!

Tisztázzátok, mit takar az ár

Szerencsére a vállalkozók többsége tisztességes, viszont a megrendelők tapasztalatlanságában bízva a szabad ármegállapítás jogával gyakran visszaélnek. Az irreális ajánlatok kiszűrése a festők, burkolók esetében viszonylag egyszerűen, telefonon keresztül is megoldható. Mivel négyzetméterár-alapú a díjszabás, az árak egyszerűen összehasonlíthatók. A festők ajánlatainál már csak azt kell tisztázni, hogy a takarítás, a bútormozgatás benne van-e az árban, illetve a fal felületébe beleszámolják-e a nyílászárókat. A burkolóknál az aljzat-kiegyenlítés, a padlólap fektetés módja, a küszöb és lábazat kialakítása, valamint az alátétfólia fektetése plusz költségként adhat utólag okot a vitára, ezért célszerű előzetesen tisztázni.

Egy ajánlat nem ajánlat

Alapelvként tartsd szem előtt: egy ajánlat nem ajánlat. Tűzd ki célként, hogy minimum öt, de inkább nyolc-tíz árajánlatot begyűjtesz. Információ-forrásként a helyi arany oldalak és hirdetési újságok mellett érdemes figyelni a villanyoszlopokon olvasható hirdetéseket és a postaládába dobált szórólapokat is. Ha egy vállalkozó minden héten hirdet, és reklámokkal népszerűsíti magát a helyi lapban, joggal gyanakodhatsz, hogy inkább vállalkozóról, mint a szó klasszikus értelmében vett iparosról van szó. Vagyis kicsi a valószínűsége, hogy tőle kapod majd a legalacsonyabb árajánlatot...

Merj alkudni!

Ha sikerült begyűjteni megfelelő számú árajánlatot, ne lepődj meg, ha akár száz százalékos áreltérést is tapasztalsz! Szabad piac van, mindenki annyit kér, amennyit akar, viszont a döntés a te kezedben van. Ne legyél szemérmes, még a legjobb ajánlatból is lehet faragni.

Ha az érdekesnek tűnő árajánlatok kibocsátóitól részletes kalkulációt kérsz, a túlárazott ajánlatokból rögtön kibukik a turpisság. Vagy legalábbis eldöntheted, hogy megér-e neked négyzetméterenként kétezer forintot a régi csempe leverése, vagy a 20-30 ezer forintos megtakarításért inkább rászánsz pár órát.
Mindemellett akár azt is bátran megkérdezheted, hogy miként lehetne a számla értéke 10-20 %-kal alacsonyabb? Itt az egyes segédmunka-jellegű feladatok saját kezűleg történő elvégzése mellett szóba jöhet néhány apróbb módosítás a tervben, amelyekre addig nem gondoltál. Tulajdonképpen jelentősége sincs a számunkra, a végszámla összegére mégis komoly hatással van. Például a falazás-vakolás munkadíja felére csökken, ha kisméretű tégla helyett Ytongot használnak, ráadásul lényegesen kisebb a habarcsszükséglet is.

A jó szakember arról ismerszik meg, hogy ilyen kérdésekre értelmes, konstruktív válaszai vannak, nem kezd grimaszokat vágni. Az együttműködő mester telefonszámát érdemes elrakni és ajánlani, hisz változás csak akkor várható a közeljövőben, ha a kóklerek és a héják ellenében a korrekt vállalkozók nyerik el a megbízások többségét. De ez magától nem következik be, ezért mindenkinek tennie kell.

2007. augusztus 9-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
A Kosár Magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Száraztészta: mind egészséges, de nem mind finom
  • Nem a legdrágább a legjobb - digitális videokamerák tesztje
  • Sportcipőkörkép
  • Bolhapiac: a „mágikus gyüstbojt” és társai
  • Emelkedő energiaárak
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük