4 tipp saját fűszerkerthez
Hogy kerül a hagyma az ablakba?
Szívesen használsz friss fűszereket, de a boltban kaphatóak feldobják a talpukat? Készíts saját kiskertet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szárított fűszerek íze egy idő után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erős - hiába használod a receptben előírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket.

Előfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fűszernövények penészillatúak - nem beszélve arról, hogy sokszor nem éppen a legolcsóbbak -, ráadásul nem is bírják sokáig a lakásban.

Ültess saját kertet!

Mi tehát a megoldás? Saját konyhakert! Keress a konyhában, a teraszon vagy az erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább hat órán keresztül besüt a nap: itt megalkothatod a cserépnyi olasz kertecskédet, melynek köszönhetően a friss fűszer csupán karnyújtásnyira lesz, élj akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas.

A cserépben nevelt növénykék ráadásul zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termőtalajú kerteket. Ez a kertecske továbbá könnyen és bármikor áthelyezhető: a nap folyamán többször is átrakhatod a konyha éppen napsütötte szegletébe, illetve ha a növényeid már nem pompáznak teljes díszükben, el is teheted a cserepet a kíváncsi szemek elől.

Fogj neki!

A talaj

Válassz könnyű, jó vízáteresztő képességű földet! Kerüld a kertből kiásott talajt, mivel az olyan élőlényeket is rejthet, melyeket nem látnál szívesen a konyhában. Az ültetéshez két rész tőzeg, egy rész föld keverékét ajánljuk.

A cserép

A növények megfelelő fejlődése mindenfajta olyan edényben biztosított, amelynek az alján található a felesleges öntözővíz elvezetésére szolgáló lyuk. Vízelvezetés hiányában azonban egészen biztosan elpusztul a növény. Vigyázz, mert a cserépedény porózus, és gyorsabban kiszárad, mint a mázas vagy műanyag edények!
Lehetőleg magasabb peremű edényt válassz, a legalkalmasabbak a 40-45 cm átmérőjűek. Ha ügyesen válogatod össze a fajtákat, teljes egészében biztosíthatod a napi fűszerigényed.
Amennyiben a fűszeres edény egymagában nem mutatna jól, többet is beültethetsz. A harmonikus megjelenés érdekében válassz azonos típusú, különböző méretű cserepeket! Ugyanezt a hatást érheted el, ha azonos színű edényeket választasz!

Elhelyezés

A növényeket a kerti növényeknél sokkal sűrűbben kell ültetni. A palánták egymástól való távolsága a kerti ültetőtávolság egynegyede legyen! Mivel a gyökerek oldalra nem tudnak nőni, indokolt a magas falú edény használata.

Milyen lakókat válassz?

Csakis egészséges növényeket vásárolj! Körülbelül 10 cm átmérőjű cserépben árusított növényeket tanácsos beszerezni, az ennél kisebben árusított növényeknek több-kevesebb fejlődési időre van szükségük, amíg vágni tudsz róluk hajtást. Az ennél nagyobbak pedig már túl nagy méretűek a cserepes neveléshez.
A fajtájukat tekintve viszont gyakorlatilag valamennyi fűszernövény termeszthető cserépben, kezdve a rozmaringtól és a metélőhagymától a kapron, a majoránnán és a kakukkfüvön át egészen a bazsalikomig és az oregánóig.

Arra ügyelj csak, hogy lehetőleg a metélőhagyma kerüljön középre, és köré csoportosítsd a többieket!
Az erősebb aromájú fajták előnye, hogy kevesebbre van szükség belőlük az ízesítéshez, a törpe növésűek pedig kevesebb helyet igényelnek.
Ha pedig a növénykéid túlságosan "megbokrosodnának", vágd le a felesleges hajtásokat, és tartósítsd a következő felhasználásig ecetben vagy étolajban!

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás.
Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük