Ennél ne tegyél több klórt a kerti medencébe: túl nagy mennyiségben káros is lehet
Így klórozd a medence vizét egészségesen.

medence-klor-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vízkezelés nélkül a kerti medence vize hamar elkoszolódik, bealgásodik, zavarossá válik, és így a nyári hűsölés nagyon drága is lehet, egy medencényi víz ára ugyanis akár a nyolcezer forintot is elérheti. 

Rendes esetben egy nyár alatt csak egyszer kell lecserélni a medence vizét, ha azonban nem használsz klórt, akár kéthetente is újratöltheted, ez pedig csúnyán megterheli a pénztárcát. Sokan mégis  ódzkodnak a klórtól, mert vegyszer. Utánanéztünk, hogyan alkalmazhatod biztonságosan.

Hogyan klórozd a medencédet?

Ahhoz, hogy biztonságosan használhasd a klórt, először is arra van szükség, hogy legyen vízforgató a medencében, ugyanis ez biztosítja a vegyszerek megfelelő elkeveredését. 

medence-klor

Ezután jöhet a klór. Ez a vegyszer elpusztítja a vízben élő és tenyésző mikroorganizmusokat, amelyek fertőzéseket okozhatnának, vagy felelősek lehetnének a víz zavarossá válásáért. Az ideális szabad klórtartalom literenként 0,6-1 milligramm. Tehát a megfelelő klórmennyiség kiszámításához először azt kell kiszámolni, mekkora a medence űrtartalma.

Kör alakú medencénél a következő képlet alkalmazható: sugár2 x π x mélység. Egy standard 305 x 76 centis kerek medencénél ez a mennyiség tehát: 1,525 m x 1,525 m x 3,14 x 0,76 m = 5,55 m3, ez 5550 liter vizet jelent, amelybe így 3,33-5,55 g klórra lesz szükség.

A négyzet alakú medence űrtartalmának kiszámítása még ennél is egyszerűbb, ilyenkor csak meg kell szorozni a hosszúságot a szélességgel és a magassággal. Ez egy átlagos méretű, 260 x 170 x 60 centiméteres medence esetében = 2,65 m3, 2650 l, tehát egy ilyen medence esetén a szükséges klór mennyisége 1,59-2,65 g.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alapvető fertőtlenítés után a medence vizét szinten kell tartani. Ez történhet úszóadagolóba rakható klórtablettákkal is, amelyeket ugyanígy a víz mennyiséghez kell adagolni. Az adagolást feltüntetik a dobozon. Ezek lassan oldódnak, így akár elég csak hetente cserélni őket. Létezik kombinált tabletta is, amely már az algaölőt is tartalmazza. Kapható még klór granulátum és folyadék formájában is.

A klór olcsó tisztítószer, azonban érdemes óvatosan bánni vele, mert túladagolás esetén tönkreteheti a fürdőruhát, csípheti a szemet, és bőrirritációt okozhat. Ha a családban kisgyerek van, vagy valaki érzékeny a klórra, érdemes lehet kipróbálni alternatív fertőtlenítőszereket, például olyanokat, amelyek oxigénnel működnek.

Otthoni medenceötletek

Akadnak bőven olyan leleményes emberek, akik úgy döntöttek, nem vesznek nyárra medencét, inkább megpróbálták otthoni eszközökkel összebarkácsolni a saját strandjukat. Mutatjuk, mire jutottak.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük