5 trükk, amivel gyorsan és könnyen lejön a makacs matrica, árcédula: kapargatás helyett

Bosszantó és nehéz, de nem lehetetlen leszedni a matricákat.

arcedula
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétféle matrica létezik: amit könnyű leszedni, és amit nem. Sajnos a legtöbb termékre az utóbbit ragasztják, és a gyerekmatricák sem azok a könnyen lefejthetők, így az ajtófélfáról, egyebekről kész öröm őket lekapargatni.

Érdemes megismerni néhány trükköt, amivel a különböző matricák, árcédulák, felragasztott termékleírások gyorsan és könnyen leszedhetők. A kapargatást jobb mellőzni, hiszen a körmünk, az időnk, de akár a könnyen karcolódó felület is bánhatja.

Hajszárító

A hajszárító nemcsak hajmosás után, de a matricaeltávolítás eszközeként is hasznos lehet. Tartsuk a forró fokozatra kapcsolt szárítót 30 másodpercre a matricához! Így a ragasztó felolvadhat, és a matrica egyetlen könnyed húzással eltávolítható lehet.

Majonéz

Különös ötletnek tűnhet, de ha tisztán papírból készült matrica eltávolításáról van szó, sokan a majonézre szavaznak. A furcsaság egyszerűen magyarázható, csupán meg kell nézni, mit is tartalmaz egy tubus majonéz. A benne lévő olaj, citromsav és ecet hármasa valóban hatékony trió lehetnek a matricaeltávolításban. Az olaj felpuhít, a citromsav és az ecet pedig enyhe maró hatást fejt ki a ragacsos felületre. Tegyünk egy teáskanálnyit egy szivacsra vagy vattakorongra, és dörzsöljük át vele a matricát. Ezt a trükköt inkább edényeken alkalmazzuk, mint más használati tárgyakon, és végezzünk utána egy alapos, mosogatószeres mosást.

Mogyoróvaj

Ha a majonéz belefér, akkor a mogyoróvaj is szóba jöhet, ez az olajos massza is nagyszerű segítség lehet a matricaeltávolításban. Kenjük be a felületet, hagyjuk állni pár percig, majd egy vattakoronggal dörzsöljük át az olajjal átitatódott felületet. Ha a mogyoróvaj darabos, az súroló hatást fejt ki, ezért a ragacs is hamarabb lejöhet. Ez esetben is zárjunk egy mosogatószeres mosással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Radír

A félig-meddig már leszakadt matrica eltávolítását radírral fejezhetjük be. Egy puhább vagy közepesen kemény radírral dörzsöljük át a felületet. Ha néhányszor ismételjük, a ragacs teljesen eltűnhet. Érdemes erre a célra kijelölni egy radírt, mert a matrica festéke és a ragacs miatt valószínűleg be fog szürkülni.

Körömlakklemosó

Tegyünk egy vattakorongra annyi körömlakklemosót, hogy teljesen átitatódjon, majd nedvesítsük át vele a matricát. Mivel a papír elázik, a ragasztót pedig oldja a lemosó, a matrica egykettőre eltávolíthatóvá válik. A körömlakklemosós megoldást csak olyan felületeken vessük be, amelyeknek a színét nem veszélyezteti a folyadék. Érdemes színpróbát végezni egy kevéssé látható részen.

Csavareltávolító tippek

Mintha csak összeesküdtek volna az emberiség ellen: ahogy a matrica, úgy a csavar is kihoz bennünket a sodrunkból. Adunk pár tippet, hogyan szedhető ki könnyebben, ha beragadt.

Ezt is szeretjük