Ne csak aludj, pihenj is!
Matracok a nyugodt éjszakákért
Álmatlan éjszakáid vannak? Ezért nem feltétlenül a stressz a felelős. Lehet, hogy az olcsó matracod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugodt és pihentető alvás egyik fontos feltétele, hogy az ágy, amiben alszol, kényelmes legyen. Persze mindeninek más jelenti a kényelmet: van, aki a kemény matracokat kedveli és van, aki a puhát, ráadásul mindenki más és más pozícióban szeret aludni.

Ezért fontos, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbbet! Ma már a matracok terén bármiféle kívánság teljesíthető, a megfelelő kiválasztásánál azonban fontos szem előtt tartanod néhány dolgot!

Először is fontos, hogy a hálószobában minimális legyen az elektromos berendezések száma, az úgynevezett „elektroszmog” ugyanis a legtutibb matrac mellett is alvászavart, fejfájást és immunrendszer-gyengeséget okoz.
A matrac-választásnál pedig fontos szempont, hogy az megfeleljen a testsúlyodnak, magasságodnak, alvási szokásaidnak és az esetleges egészségügyi problémáidnak. Ehhez bármelyik üzletben kikérheted szakértők tanácsait is.

Rossz matrac, rossz álom

A rossz matracnak rengeteg káros hatása van.

  • Háton fekvő embernél kemény felület esetén a hát és a medencecsont nem az alaknak megfelelően süllyed be, ez pedig a testben káros feszültségek kialakulásához vezet. Ilyenkor a megfelelő matrac az, amin a nyomás nagy felületen oszlik el, a hát, a nyak és a derék pedig megfelelően alá van támasztva.
  • Az oldalt fekvő ember, ha merev matracon alszik, a medencecsontja és a lábszára nem az alaknak megfelelően süllyed be. Ennek negatív hatásai vannak a szervezetre. Ilyenkor a test nehezebb részeit be kell süllyeszteni, ezáltal tehermentesülnek.
  • A túlzottan puha matrac sem biztosít tartást a testnek, így az minden alvási pozícióban könnyen deformálódik, derék- és hátfájdalmakat okozva.

Manapság még mindig a szivacsból készült matracok a legnépszerűbbek, ennek egyik legfőbb oka az olcsósága. A szivacsból készült termékekre jellemző, hogy többféle keménységűt találni belőlük, nagy nedvszívóképességgel rendelkeznek, viszont nehezen tisztíthatók és esetlegesen allergiás tüneteket okozhat.

Full-extrás matracok a kényelemért

Jelenleg a két legnépszerűbb matractípusnak a kókusz és a latex matrac számít, hiszen ezek a típusok egészséges alvást biztosítanak, és az alvási problémákon is segítenek.
Legyen szó bármelyik típusról, fontos tudnod, hogy minden matrac teljesen egyénileg, testre szabottan készül, árát pedig a belső szerkezetéhez felhasznált alapanyagok fajtája, rétegvastagsága határozza meg.

Kókusz matrac

A kókuszrost filc a kókuszdiót védő burokból készül. A hosszú áztatási idő jelzi azt, hogy a kókuszrost a felhasználás során semmilyen nedvességet nem szív magába. Így használat közben az esetleges nedvességet, izzadtságot az erős rostszerkezet elvezeti, és felületéről elpárologtatja, amelynek köszönhetően semmiféle atka és baktérium nem tud megtelepedni rajta, ugyanis nincsen számukra nyirkos, nedves élettér. Bár a rost cellulóz alapú és könnyű szerkezeti felépítésű, maga a kókuszrost filc kemény, stabil fekvőfelületet ad, melynek természetes rugalmasságát a felületére vulkanizált gumitej adja. Ez a belső stabilitás biztosítja a gerinc tökéletes megtámasztását. A különböző sűrűségű filcek eltérő keménységű matracot eredményeznek, így mindenki megtalálhatja köztük a legmegfelelőbbet.

Latex matrac

A biomatracok legkülönlegesebb alapanyaga a latex, amelyet a kaucsukfa nedvéből állítanak elő. A latex matrac szerkezetében lévő számtalan légcella gondoskodik az optimális párologtatásról, szellőzésről, valamint jól szabályozza az alvási hőmérsékletet, és hőszigetelő tulajdonsággal is bír. A természetes latex baktériummentes és különféle allergiák esetén különösen jó hatású, hiszen a mikroorganizmusok nem tudnak megtelepedni a felszínén. A latex matrac pontelasztikusságot biztosít, tehát azon a ponton süllyed, ahol nyomod, így alváskor a forgolódásoddal nem zavarod a hálótársadat sem.

A latex matrac lágy, rugalmas szerkezetet biztosít. Jó alátámasztást ad a tested érzékeny pontjain, kényelmesen körülfogva a nyak és a medence területeit is. Alvás közben tehát tökéletesen felveszi a tested vonalát, ezáltal biztosítja a hátgerinc tökéletes tartását, pontelasztikusságának köszönhetően pedig a nem kidudorodó testrészeket is megfelelően alátámasztja.

Kétségtelen, hogy ezek a profi matracok nem az olcsóságukról híresek, de gondold végig, szeretnél-e egy életen át szenvedni az egészségtelen, kényelmetlen matracokon, vagy érdemesebb beruházni egy drágább, de strapabíró matracra, amely egészséges és kényelmes alvást biztosít a számodra.

Ezt is szeretjük