Így tisztíthatod ki a matracodat fillérekből - Még a makacsabb foltoktól is megszabadulsz
A matracot is megtisztíthatod egyszerű és olcsó házi praktikákkal.

agy-haloszoba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy jól megválasztott matrac aranyat ér: pihentebben tudsz rajta aludni, és jót tesz a gerincednek. Ez az a tárgy, amire jobb esetben minden este nyugovóra térsz.

A sok használat miatt azonban szennyeződik: nyál, izzadság, testpára és egyéb szennyeződések kerülnek a matrac belső részébe. Ez azért rossz, mert a sok szennyeződés kiváló táptalajt ad a baktériumoknak és a gombáknak. Ezért érdemes időnként alaposan megtisztítani.

Tippek a tisztításhoz

A matractisztításhoz elengedhetetlen a rendszeres porszívózás. Figyelj, hogy alacsony teljesítménnyel menj végig az eszközzel a matracon, ugyanis, ha maximális erővel használod a gépet, úgy kárt tehetsz a fekhelyedben: a töltőanyag sérülhet, és kijöhet a matrachuzat szálai között. A porszívózásnak köszönhetően megszabadulhatsz a portól, az elhalt hámsejtektől és a poratkáktól.

Kárpittisztító hab, vagy ha az nincs otthon, bármilyen semleges bázisú tisztítószer, akár még sampon is jól jöhet. Lehetőleg a habot vidd fel a matracra, de ügyelj arra, hogy a huzatot ne áztasd el. Hagyd néhány percig hatni a habot. Fontos, hogy a huzat ki tudjon száradni, nehogy penészedés induljon meg.

Vérfolt és vizelet ellen

Makacs vérfolt esetén 60 milliliternyi 3%-os hidrogén-peroxidot keverj össze egy evőkanálnyi folyékony szappannal és sóval. Öntsd az oldatot a foltra, és hagyd rajta addig, amíg meg nem szárad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Vizelet esetén legelőször itasd fel egy papírtörlővel a nedvességet. Ezután készíts egy keveréket, melynek a háromnegyede legyen víz, a maradék pedig ecet. Minél nagyobb a folt, annál több vízre és ecetre lesz szükséged.

A keveréket dörzsöld bele a foltba, majd szórj rá szódabikarbónát, végül pedig egy kicsi hidrogén-peroxidot is ráönthetsz, utóbbiból maximum egy csészényi mennyiséget alkalmazz. Miután megszáradt, porszívózd ki alaposan a matracot. Az is jó megoldás, ha egy szórófejes flakonba vizezett ecetet öntesz, és lepermetezed vele a foltot.

Kellemetlen  szagok, izzadságfoltok esetén szórj a problémás területre szódabikarbónát, majd óvatosan dörzsöld bele egy súrolókefével. Hagyd hatni tíz percig, ezután porszívózd át a területet.

Ezt is szeretjük