Magyarország rejtvénynagyhatalom: a kockás fejtörő többet adhat az embernek, mint bárki hinné

Mi köze József Attilának a keresztrejtvényhez? És azt tudtad, hogy van olyan magyar város, ahol már ötven éve rendeznek keresztrejtvényfejtő versenyeket?

GettyImages-137925861
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész úgy kezdődött, hogy láttam a nagypapámat délutánonként elvonulni a kiskonyhába. A Szabad Föld fölé hajolt, és komótosan írogatott valamit. Persze furdalt a kíváncsiság, sertepertélni kezdtem körülötte. Nagyon felnőttesnek tűnt, amit csinált: egy fekete négyzetekkel teletűzdelt négyzetbe írt be szavakat, a négyzet melletti szövegben pedig bekarikázott számokat.

Az üres helyek teltek, a karikák szaporodtak. Aztán a papa felállt, elővett a fiókból egy levelezőlapot, és azt mondta, gyere, beküldjük a megfejtést, hátha nyerünk. A levelezőlapot én címezhettem meg.

Soha nem nyertünk semmit, a keresztrejtvény viszont évekre rabul ejtett. A hagyományos után jött a skandináv, aztán nem volt megállás, jöttek a szókeresők, a plusz egy vicc, a minden kezdet nehéz. És a megvásárolt rejtvényújságok. Soha nem felejtem el azt a diadalittas érzést, amit az első, hiánytalanul kitöltött keresztrejtvény látványa okozott.

Én magam a nyári fejtők közé tartoztam, és főleg a strandon fejtettem. A napozást és úgy általában a strandolást meddő tevékenységnek tartom, a vízben lenni, matracon ringatózni és napbarnítottnak lenni viszont szeretek, így adott volt, hogy rejtvényekkel múlassam az időt.

Hosszú évek után idén nyáron nyúltam először egy rejtvényújságért, és hódoltam újra ennek az időtöltésnek. Kijöttem a gyakorlatból, de ez nem vette el a kedvem. Arra gondoltam, milyen jó, hogy van valami, amit nem sikerült kiszorítani a számítógépes játékoknak, az internetnek. Egy újság, radír és ceruza.

De fejt még egyáltalán valaki keresztrejtvényt? A hihetetlen mennyiségű rejtvényújságot elnézve biztosan. De kik?

- Nagyon sokan vagyunk, a rejtvényfejtés semmit nem veszített a népszerűségéből - mondja Kasparek Éva, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke. - Sokat utazom vonattal, mindig jóleső érzés látni, ha valakinek rejtvényújságot látok a kezében.

Kasparek Éva rejtvényfejtő mester, büszke a címére, és vigyáz rá. Az egész egy esős délutánon kezdődött. Hosszú, keresztrejtvényekkel töltött évek után bukkant rá egy újságcikkre, amiben azt látta, versenyt hirdetnek. Meglepődött, mert nem tudta, hogy léteznek rejtvényfejtő versenyek. Úgy gondolta, nincs veszítenivalója, megméretteti magát. Zuhogott az eső, igazi rejtvényfejtő idő volt. Benevezett, megoldotta a versenyfeladványokat, és rögtön megtetszett neki a társaság, a hangulat. Néhány órával később csörgött a telefon: megnyerte a versenyt. Azóta is versenyez.

A keresztrejtvény 1913-ban Amerikából indult világhódító útjára. Ott igen hamar népszerűvé vált. Nem sokkal később, 1925-ben Magyarországon is megjelent az első keresztrejtvény, Kristóf Károly készítette. A városi legenda szerint, mikor befejezte a 10x10-es mezőt, leszaladt az Emkébe, hogy megmutassa valakinek, tesztelje a megjelenés előtt, hogy tetszik az embereknek. Odament egy fiatalemberhez, és elmondta neki, hogy ez egy új, hasznos időtöltés, és kérte, próbálja ki. A fiatalember legyintett, és azt válaszolta neki: Van az én életemben elég rejtvény!, és otthagyta az izgatott rejtvénykészítőt. Ezt a fiatalembert állítólag József Attilának hívták.

Magyarország rejtvénynagyhatalom - meséli Éva. Rengeteg újságunk, magazinunk van, és a rejtvényfejtésnek, a rejtvényfejtő versenyeknek is nagy hagyománya van. Balassagyarmaton például több mint ötven éve rendezték az első versenyt.

A rejtvényfejtők egyesületének tagsága igen aktív. Maga az egyesület évente 16 egyéni és 14 csapatversenyt rendez, ezeken átlagosan 140-150 fő vesz részt. Az egyéni és a csapatversenyt is négy kategóriában rendezik: kezdő, haladó, mesterjelölt, mester szinten. Egyéniben a versenyzőknek két rejtvényt kell megfejteni két órán belül. Kedveltek a csapatversenyek is, a négyfős csapatoknak másfél órán belül négy rejtvényt kell megoldani.

A legnagyobb és leghíresebb esemény a magyar rejtvényfejtők napja. 2007. február 3-a óta tartják, annak emlékére, hogy a Füles magazin, hazánk első rejtvényújságja 1957-ben ezen a napon jelent meg. Az ekkor - a Füles szerkesztőségével közösen - megrendezett verseny a legnépszerűbb, 16 kategóriában mérkőzhetnek meg a játékosok, a résztvevők száma megközelíti a 260-at. A négy keresztrejtvény-kategórián kívül még összemérhetik tudásukat kezdő és haladó szinten logikai, sudokufeladványokban, kvízjátékban, nyelvi játékokban.

De vannak egyéb versenyek is, minden év elején megrendezik a TOP10, TOP12 versenyt, ahol az éves eredményeik alapján legjobb tíz (kezdő, haladó, jelölt) rejtvényfejtő, illetve a legjobb 12 mester mérkőzik meg egymással. Újbudán szeniorversenyeket is rendeznek, ezen a hatvan éven felüliek vesznek részt. Évente rendeznek országos logikai, illetve országos sudokubajnokságot.

Az egyesület tagsága főleg hatvan év körüli, de vannak fiatal, tizenéves tagjaink is. A fiatalok körében a sudoku és a logikai rejtvények a legkedveltebbek. A békéscsabai rejtvényfejtő klubban gyerekeknek is rendeznek három korosztálynak rejtvényfejtő versenyt, ez egy nagyon jó kezdeményezés, jó lenne, ha mások is követnék a példájukat.

Bár a keresztrejtvény nyelvfüggő, de az egyesület tagja a nemzetközi szövetségnek is, és részt vesznek a logikai, illetve a sudoku-világbajnokságon is, igen szép eredményekkel, két éve a magyar csapat a harmadik helyen végzett.

Minden évben megrendezik a 24 órás rejtvénybajnokságot, ahol a versenyzőknek 24 órán keresztül nemcsak a szellemi, hanem a fizikai állóképességüket is tesztelni kell, hogy a közel tíz országból érkező játékosok között megállják a helyüket.

A beszélgetésünk végén töredelmesen bevallom, nem gondoltam volna, hogy ilyen pezsgő élettel találkozom. És azt is, hogy meglehetősen kijöttem a gyakorlatból.

Éva megnyugtat, ez csak ideiglenes. A keresztrejtvény örök, de változik, lépést tart a korral. A feladványokban sok az új szó, kifejezés, a „rejtvényszókincs” ugyanúgy változik, modernizálódik, mint a köznyelv. - A híres focisták nevét nekem is újra meg újra meg kellett tanulnom - nevet Éva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hosszasan elgondolkodom, mit adott nekem a rejtvényfejtés. A mai napig tudom fejből a periódusos rendszert és a vegyjeleket. Bővült a szókincsem, nem kell gondolkodnom a rokon értelmű szavakon. Ez sokat segített a digisuli alatt, könnyebben és gyorsabban elmagyaráztam a kislányomnak, ha valamit nem értett, és korábban is, ha megkérdezte tőlem, mit jelent egy-egy szó, kifejezés. A kockás fejtörőkből tudom, mi volt a híres Kner Nyomda alapítójának keresztneve, hogy a Pó nem csak a kungfuharcos medve neve, hanem egy olasz folyó és síkság.

És persze a legfontosabbat. Hogy a négybetűs, ritka női név természetesen Béla.

Fotók: Getty Images Hungary

És neked van hobbid? Kéne, hogy legyen.

Ezt is szeretjük