15 dolog, amit tilos kitenni lomtalanításkor: a mikrót és az elektromos hulladékot sem pakolhatod a ház elé

Bár rengeteg dolog kihelyezhető, nem az összes típusú hulladékot rakhatod ki lomtalanításkor.

Lomtalanítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetes dolog, hogy minden háztartásban előfordulnak olyan holmik, amelyekre többé nincs szükség. Elhasználódott bútorok, elromlott elektromos gépek, leselejtezett, feleslegessé vált tárgyak.

Ezeknek a dolgoknak nincs helye a normális, háztartási hulladékok számára kijelölt kukákban, de időről időre megszervezik a lomtalanítást, melynek során jó részüktől meg lehet válni. Fontos, hogy ilyenkor nem minden helyezhető ki, bizonyos hulladéktípusoktól másként szabadulhat meg az ember.

Mi nem helyezhető ki a lomtalanításkor?

A budapesti FKF vonatkozó oldalán nemcsak arról lehet tájékozódni, hogy mely kerület mely területén, és mikor szerveznek lomtalanítást, hanem arról is, milyen holmik helyezhetők ki, és melyek nem.

GettyImages-696803726

Ha például elromlik a mikró, a tévé vagy a porszívó, ezek a gépek, hasonlóan más, elektromos berendezésekhez, nem helyezhetők ki. Fontos, hogy ezek valóban semmiképp ne kerüljenek az utcára, hiszen egy elromlott készülék balesetveszélyes, és a lomokban szemezgetők magukhoz vehetik ezeket. Hasonlóképp nem helyezhető ki a felújításból származó sitt vagy a mindennapos konyhai, fürdőszobai hulladék sem.

Nem helyezhető ki:

 • a háztartási, kommunális hulladék,
 • a szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (fém, papír, műanyag),
 • az építési, illetve bontási hulladék,
 • sitt, föld, hamu,
 • gumiabroncs,
 • síküveg,
 • zöldhulladék,
 • textil,
 • ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék,
 • elektromos hulladék,
 • elektronikai hulladék
 • és veszélyes hulladék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lomtalanításkor kihelyezhető a háztartásban feleslegessé vált, mérete miatt a kukába nem helyezhető nagydarabos hulladék, bútorok, ágymatracok, szőnyegek, bőröndök, nagyméretű sportszerek, illetve gyermekfürdető.

A lomokat közterületre, a lakóház elé kell kihelyezni, egy, a hulladékgyűjtő járművekkel könnyen megközelíthető, illetőleg a hulladékkezelő által kijelölt helyre. Fontos, hogy a holmik nem akadályozhatják a gyalogos-, a bicikli-, illetve járműforgalmat.

Mit kell tenni azzal, ami nem helyezhető ki?

Az elektromos hulladékot, így például a tönkrement mikrót vagy hűtőt, a veszélyes hulladékot, a gumiabroncsot, sittet és egyéb, fent sorolt, lomtalanításkor nem kihelyezhető hulladékokat előzetes időpontfoglalás után a hulladékudvarokban lehet leadni.

Ugyanitt egész évben leadhatók a lomok, ha valaki nem várná meg a területén sorra kerülő lomtalanítást. Alkalmanként 150 kilogrammig, évente maximum 1200 kilogrammig adható le hulladék az udvarokban. Korábbi cikkünkben részleteztük, melyik budapesti hulladékudvar milyen típusú hulladékot fogad.

Az újrahasznosítható csomagolási hulladékokat, mint a fehér, illetve színes üveg, fémdoboz, italos kartondoboz, papír, valamint műanyag, az ingatlannál elhelyezett szelektív gyűjtőtartályokba, a hulladékgyűjtő szigeteken, illetve a hulladékudvarokban lehet leadni.

Azokat a tárgyakat, amelyek másnak még használhatók lehetnek, ingyenesen befogadják a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban egész évben.

Fizetős lomtalanítást soron kívül is kérhetnek a társasházak az FKF ügyfélszolgálatán, a 06 80 353 353 zöldszámon.

A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

Nem bonyolult, és könnyen megszokható a szelektív gyűjtés: ismerd meg, melyik hulladékot hová kell sorolni!

Hová kell dobni a hungarocellt? 10 egyszerűnek tűnő, de fogós kérdés a háztartásból

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük