Otthon, hitel nélkül!

Vágj bele és lízingelj!

Kezdőrészlet befizetése nélkül lakást venni úgy, hogy már azelőtt használatba veheted, hogy fizetnéd a részleteket. Jól hangzik, ugye?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A lízing fogalma már régóta ismert Magyarországon: lízingre vásárolhatsz autót, mindenféle nagyobb értékű eszközt, ingatlant, telket.

Maga a lízing olyan pénzügyi ügylet, melynek keretében a lízingcég megvásárol valamilyen, az ügyfele által kiválasztott eszközt, majd annak használati jogát folyamatos díjfizetés ellenében az ügyfélnek engedi át.

A lízingszerződésben egyeznek meg a felek, hogy a meghatározott futamidő lejártával az eszköz az ügyfél tulajdonába kerül-e vagy sem. A lízing legnagyobb előnye a hitelekkel szemben, hogy a teljes vételár egy összegben történő kifizetése helyett havi részletek fizetése szükséges, és már azonnal használatba is vehető a lízingre vásárolt eszközt.

Hazánkban elsősorban a személygépkocsik esetében ismert leginkább a fogalom, amely egyébként gépek, járművek, eszközök, és ingatlanok kapcsán is igényelhető. Bár mondhatni, hogy a magánszemélyek részére lakóingatlan vásárlására nyújtott lízing jelenleg még mindig kezdeti stádiumban van, a különböző vállalkozások már eddig is használhatták a konstrukciót irodák, kereskedelmi ingatlanok vagy telkek megvásárlására.

Típusok

A lízingnek két típusát különböztetik meg: az egyik az operatív lízing, mely egyfajta tartós bérletként fogható fel. Az operatív lízing esetében tulajdonképpen a lízingcégtől bérled a szóban forgó eszközt vagy ingatlant úgy, hogy tulajdoni jogot nem kívánsz szerezni fölötte a későbbiekben sem. A másik típus a pénzügyi lízing, mely már nagy hasonlóságot mutat a banki hitelekkel, többek között a törlesztőrészletek, a kamat és a hitelbírálati díj tekintetében. Ez esetben a lízingcég vásárolja meg az általad kiválasztott eszközt/ingatlant, melyet te bizonyos meghatározott díj ellenében használsz. A lakáslízing ehhez áll közel: a lízingcég megvásárolja a kívánt lakást, azt te ügyfélként használatba veheted, majd a szerződésben megállaposz arról, hogy havi mekkora törlesztőrészletek mellett milyen hosszú futamidőre számíthatsz. Arról is ekkor történik döntés, hogy a lízing lejárta után az ingatlan teljes egészében a birtokodba kerüljön. Maga a tulajdonjog tehát az utolsó részlet kifizetéséig a lízingcég kezében van, minden más ehhez kapcsolódó jogot viszont átenged a vevőnek.
A tulajdonjog kapcsán érdemes tudnod, hogy a pénzügyi lízingnek is két fajtája ismert: a nyílt és a zárt végű lízing. Az utóbbinál előre történik megegyezés a tulajdonjog birtokosának személyéről a futamidő lejárta után, az előbbi pedig azzal az előnnyel rendelkezik, hogy általa kikerülhető az első havi részlet vagy önerő fizetésekor esedékes áfa egy összegben történő, azonnali kifizetése.

Lakás lízinggel

Egy ideje magánszemélyeknek is lehetőségük van arra, hogy lízingelés útján lakáshoz juthassanak. Az „ajánlat” kedvező, csak az a kérdés, hogy kiknek jelent valóban mentőövet és milyen feltételekkel jár.

A lakáslízing célközönségének elsősorban azok a fiatalok számítanának(!), akik lakást vennének, de nem rendelkeznek kezdőrészlettel. Azoknak, akik az egyre sikeresebbnek tűnő Fészekrakó-program támogatásait igénybe tudják venni, megoldódni látszik a lakásvásárlással kapcsolatos gondjuk, ráadásul ők, ha nem is rendelkeznek önrésszel, azt a felhasználható szocpolból fedezni tudják. Azonban azok számára éppen a lízing lenne a legmegfelelőbb megoldás, akik nem rendelkeznek elegendő forrással a lakásvásárláshoz, valamint a bankok szempontjából jövedelmüket tekintve hitelképtelenek, és állami támogatásokat sem tudnak igénybe venni.

Bár egy bizonyos rétegnek ez jelentené az egyetlen utat ahhoz, hogy lakáshoz juthasson, hiszen a koncepció jónak tűnik, a feltételek még mindig nem kedvezőek.

Lízing magas keresettel és törlesztőrészlettel

A lízing ugyanis nagyon drágára sikerült. A kezdőrészletek alacsonyak, a havi törlesztőrészlet azonban az idő előrehaladtával egyre magasabb. A lízingcéggel történő szerződéskötés alkalmával továbbá az ügyfél kötelessége a hitel folyósítási díjának, valamint a járulékos illetékeknek a megfizetése, ami együttesen elérheti a négyszázezer forintot. Az egy dolog, hogy a törlesztőrészlet magasabb az általános lakáshitelekénél; a többletköltségek is drágává teszik, melyekhez még hozzájárul az is, hogy a lízingelés végén, tehát a szerződéskötés lejártakor fizetendő illetékeket és egyéb költségeket is az ügyfélre terhelik a cégek.
A lízingelt ingatlant mindemellett el sem adhatod a futamidő végéig, tehát a lízingszerződés egyszerű felmondására nincs lehetőség. A megoldás csak az, ha olyan vevőt találsz, aki vállalja, hogy átruházd rá a lízing törelsztési kötelezettségeit.

Népszerűségét tovább csökkenti, hogy a kiválasztott ingatlan értéke eltérhet attól, amennyiért a kivitelező hirdeti, és amennyire a lízinget adó cég értékbecslője meghatározza, és ezt az árkülönbséget is az ügyfélnek kell kifizetnie. A lízing kezdetekor néhány hónapnyi törlesztőrészletet is letétbe kell helyeznie annak, aki lakáshoz akar jutni, továbbá az is plusz költségekkel jár, ha előtörleszteni kíván az ügyfél.

A lízing előnyeit tehát láthatóan igencsak beárnyékolják a gyakorlatban tapasztalható hátrányok. Még a kezdeti költségek más forrásokból történő fedezésére sincs lehetőség, hiszen akik lakáshoz lízing útján szeretnének jutni, azok a szociálpolitikai támogatást nem vehetik igénybe. Így a lízing valóban azok számára marad járható út, akik lakásvásárláshoz nem tudnak igénybe venni támogatást, viszont elegendő keresettel rendelkeznek ahhoz, hogy a magas havi költségeket és kezdeti forrásokat finanszírozni tudják.

Ezt is szeretjük